Türk devleti kıyımda sınır tanımıyor

Kürdistan’ın üç parçasında işgal/imha saldırılarını sürdüren Türk ordusu, hiçbir normu tanımayıp her türlü kıyıma başvurarak insanlık suçu işliyor. Türk ordusu, sadece Kürtleri değil, Kürdistan’ın doğasını ve kaynaklarını da hedef alıyor.

AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devletinin, 23 Nisan’ın 24 Nisan’a bağlayan gece Avaşîn, Zap ve Metîna’ya başlattığı kapsamlı işgal saldırıları devam ediyor. Hava kuvvetleri ağırlıklı konvansiyonel silahlar eşliğindeki tüm savaş unsurlarını salan Türk ordusu, kamera takılmış köpeklerden kimyasal gazlara kadar her türlü enstrümanı kullanıyor. Buna rağmen direnişi kırmakta zorlanan Türk ordusu, girebildiği yerlerde işgali kalıcılaştırmak için de doğanın kıyımıma başlıyor. 

Türk devletinin işgal saldırılarında 84 yangın çıkarıldı. Amed, Dersim, Şırnak’ta ormanlık alanlar günlerce yandı. Besta, Cudi, Behdinan, Heftanîn, Metîna’da ağaç kesimi aylardır devam ediyor. Sadece Besta’da günde 400 ton ağaç kesiliyor. Güney Kürdistan’da 47 köy boşaltıldı, 60 köy arazisinde ağaçlar kesildi, binlerce dönümlük tarım arazisi, bağ ve bahçe yandı veya zarar gördü. Türk ordusu sistematik olarak Kürdistan’da dereleri, vadileri, dağları tonluk kazan bombalarıyla bombalıyor. Ormanlar, içerisindeki milyonlarca canlı ile birlikte fosfor bombalarıyla, yakıcı maddelerle yakılıp küle çevriliyor.

Türk devleti, Kuzey ve Güney Kürdistan’da işgal saldırılarını sürdürdüğü bölgelere sivil heyetlerin, milletvekillerinin, ekolojistlerin ve gazetecilerin girmesine izin vermiyor. Bundan dolayı yaşanan doğa tahribatını detaylıca belgelemek mümkün olmuyor. Hangi canlı türleri ve bitki örtüsünün ne kadar etkilendiği tam olarak bilinmiyor. Bombardımanlar ve askeri saldırılar sebebiyle çıkan orman yangınlarının yol açtığı doğa ve canlı kırımın korkunç boyutları kamuoyundan gizleniyor.

BESTA’DA GÜNDE 400 TON AĞAÇ

Amed dağlarında, Deriye Mazi, Cudi Dağı’nın Deriyê Cebrail alanı ile Besta alanında ağaç kıyımına bu süreçte hız verildi. Şırnak’ın Cudi Dağı'nda bulunan Besta’nın Tikera alanında asker ve korucular, 25 Mayıs günü ağaç kıyımına başladı. Haziran ayı sonuna kadar da günde yaklaşık 400 ton ağacın kesildiği belirtiliyor. Kesilen tonlarca ağaç Şenoba ve Balveren arasındaki askeri tabura götürüldü.

AYLARDIR YANAN ORMANLAR

İşgal saldırılarının devam ettiği Siirt ve Şırnak kentleri arasında olan ve 200 civarında kalekolun bulunduğu Besta, Gabar ve Cudi dağı etekleri aylardır yanıyor. Yangında binlerce ağaç küle döndü, birçok canlı da telef oldu. Yangın birçok yerleşim yerini de etkiledi.

GORSE VE DORŞİN DAĞI

Türk ordusunun 1 Haziran’da saldırı başlattığı Amed’in Dicle ilçesine bağlı Pirejman Mahallesi kırsalında ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın 8. gününde rüzgarın da etkisiyle Elazığ'ın Arıca ilçesine bağlı Bahçekapı ve Çevrecik köyüne yayıldı. 13 gün boyunca devam eden yangın sonucu Gorse Dağı’ndaki ormanlık alan yanarak küle döndü.

Askerler, Dorşin Dağı eteklerini de ateşe verdi, yangın günlerce devam etti. Şenyayla bölgesinde kesilen ağaçların kamyonlarla bölgeden taşındığına dair görüntüler basına yansıdı.

SÜVÊRAN VE KOYÊ SPİ GÜNLERCE YANDI

Bingöl’ün Genç ilçesi Süvêran bölgesinde askerler tarafından çıkarılan yangın rüzgarın da etkisiyle Gaz, Şêxismail, Xodan ile Soğukpınar ve Döşekkaya köylerine yayıldı. Çevrede bulunan 20 yerleşim yeri yangından etkilendi. 5 gün süren yangında Koyê Spi mıntıkası olarak bilinen alanın büyük bir bölümü yanarken, yangın Xereba ve Avnik’e ulaştı. Yangında, kaplumbağadan kirpiye, keklikten tavşana birçok canlı da telef oldu, köylülere ait bağ ve bahçeler küle döndü.

ASKERLER HALKI ENGELLEDİ

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Koçkozluca köyüne yakın Amutka mevkiinde başlatılan ve günlerce süren askeri saldırının ardından ormanlık alanda yangın çıktı. 6 gün boyunca devam eden yangında 5 hektarlık alan yandı. Yangını söndürmek isteyen bölge halkı, askerler tarafından engellendi. Aliboğazı ve Ovacık’ta çıkan yangınlar günlerce sürdü.

Hakkari, Bitlis, Mardin’de de askeri saldırılar esnasında çıkan yangınlarda binlerce dönümlük ekili arazi ve ormanlık alan zarar gördü.

GÜNEY KÜRDİSTAN’DA 60 KÖYDE

Metîna, Zap, Avaşîn'e yönelik işgal operasyonlarında ağaç kesimi, köy boşaltma, köylülere ait bağ ve bahçelere zarar verilmesine dönük tepkilerin gelişmesi üzerine Federe Kürdistan Parlamento Başkan Yardımcısı Hêmin Hawrami ile görüşen Türkiye Büyükelçisi Hakan Karaçay’ın “Bulunduğumuz arazileri satın aldık. Satın aldığımız yerlerde yol yapıyoruz, ağaçları kesiyoruz. Bundan yönetiminizin de haberi var. Yaptığımız anlaşmalar var" sözleri, KDP ile Türk devleti arasındaki iş birliğini gözler önüne serdi. 8-9 Haziran tarihleri arasında bölgeye ziyarette bulunan Irak ve Federe Kürdistan parlamentoları üyelerinden oluşan ortak heyette yer alan Şayan Eskerî, Türk devletinin Güney Kürdistan’ın 60 köyünde ağaç kesimi yaptığını belitti.

CENGİZ HOLDİNG GÜNEY KÜRDİSTAN’DA

Doğa katliamı, ağaç kesimi ve bölgede yapılan talana yönelik ortaya çıkan bir diğer husus ise Türkiye’de ‘5’li çete’ olarak adlandırılan ekipte yer alan Cengiz Holding ile KDP yöneticilerinin iş birliği oldu. Cengiz Holding; İkizdere, Kazdağları, Hasankeyf, Kuzey Ormanları, Van Gürpınar gibi bölgelerde yaptığı doğa ve tarih katliamlarıyla bilinen bir firma. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözdesi Cengiz Holding, Kuzey Kürdistan’daki baraj, HES ve maden talanıyla yetinmeyerek, havaalanı ve yollarla aşina olduğu Güney Kürdistan’a taşeronlarıyla da uzanıyor. Hewlêr’deki havaalanı ve Hewlêr-Altınkopri yolu yaptırılan Hasankeyf’in katillerinden Cengiz Holding, son dönemde yerli iş birlikçileri de taşeron firma olarak kullanıyor. Bunun son örneği Güney Kürdistan’daki orman kesimi ve ağaçların Türkiye’ye taşınmasıyla ortaya çıktı.

Cengiz Holding’e bağlı 3 taşeron şirket KDP Politbüro Üyesi Ali Ewnî’ye bağlı şirketlerle ortaklaşarak Medya Savunma Alanları’nda ağaçları kesip Türkiye’ye taşıyor. Sindi bölgesinin Sinaht, Mêrga Şîş, Kelok, Masi Sinda köyleri ve çevresindeki tüm ormanlık alanlarda ağaçların kesimi ve satımının Cengiz Holding’e bağlı 3 taşeron şirket tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Konuya dair 24 Haziran günü yayınlanan HPG açıklamasında “Medya Savunma Alanları hemen hemen her gün yakıcı obüsler, misket bombaları, havanlar, helikopterler ve uçaklarla sürekli bir biçimde yüzlerce kez bombalanmıştır. Sonuçsuz kalan Türk ordusu bulunduğu alanlarda hem ağaçları kesmiş, hem çeşitli işbirlikçi şirketler aracılığıyla ormanları talan etmiş, hem de yangın çıkarıcı bombardımanlarla ulaşamadığı yerlerdeki birçok ormanlık alanı ateşe vermiştir” denildi.

Federe Kürdistan’da iktidar erkini elinde bulunduran KDP, Güney Kürdistanlı partiler, Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Parlamentosu üyelerinin tepkisine rağmen Türk devletinin köy boşaltma, ormanlık alanları yakma ve yapılan yağmaya onay vermeye devam ediyor.

BOŞALTILAN KÖYLER 

İşgal saldırılarının devam ettiği Güney Kürdistan’da Dihok’un Zaxo ilçesine bağlı Bêgova ve Dêrekar beldeleri ile Berwari bölgesinde bulunan 47 köy boşaltıldı. Boşaltılan köylerin isimleri şöyle: Senat, Deşta Texit, Behnonê, Sorînk, Qesrok, Ava Gozê, Dêre Şeş, Mêrge Şîş, Erên, Perex, Binxirê, Bajawa, Elanş, Zawêtê, Kelok, Qir Kirank, Petromê, Kork, Kondok, Gewrik, Bazingira, Masîsa, Dergel Sindava, Comî, Bihêrî, Şeranşê Jûrê, Şeranşê Jêrê, Pîr Bala, Evlehî, Bîndiro, Banga Jêrê, Banga Jorê, Menîn, Bîrkî, Ava Toka, Şîlan, Şilîn, Kêşan, Heftenîn, Girê Biyê, Rosî, Mêrgehê, Êkmalê, Sewila Rojhilat, Sewla Rojava, Nizdorê, Hewak Golê ve Xîzava.

GÜN GÜN BOMBARDIMAN VE KIYIM

Türk ordusunun 24 Nisan’dan bu yana ağaç kesimi yaptığı, karadan ve havadan gerçekleştirdiği bombardımanlarla çıkarttığı orman yangınları kronolojik olarak şöyle:

26-27 Nisan: Avaşîn bölgesine bağlı Şehit Serdar tepsinde ağaçlar kesildi.

28 Nisan: Metîna bölgesine bağlı Zendura tepesinde ağaçlar kesildi.

28 Nisan: Ovacık ilçesine bağlı Büyükköy Aslandolmuş mevkiinde askeri operasyon sonrası orman yangını çıktı.

30 Nisan: Metîna’ya bağlı Kêsta köyü arazisi ile Zendura Tepesi obüs ve havanlarla bombalanan, bombardıman sonrası her iki bölgede yangın çıktı.

1-4 Mayıs: Dersim kırsalında bulunan Aliboğazı bölgesi 3 gün boyunca bombalandı. Çemişgezek, Hozat ve Ovacık ilçeleri üçgeninde bulunan Aliboğazı bölgesinde saldırı helikopterlerinin açtığı ateş sonucu Ovacık ilçesine bağlı Kozluca (Kogolci) köyü kırsalında yangın çıktı.

4 Mayıs: Gece saatlerinde Türk savaş uçakları tarafından Amedîye kentine bağlı Keste köyü bombalandı, bombardıman sonucunda köylülere ait bağ ve bahçeler zarar gördü.

4 Mayıs: Metîna bölgesine bağlı Zendura alanında bulunan Girê Tankê ve Kêste alanları yoğun bir şekilde bombalandı, bombardıman sonrası yangınlar çıktı.

9 Mayıs: Metîna bölgesine bağlı Derarê alanındaki Şehit Çiya Tepesi’nde konumlanan askerler harekete geçip tepedeki ağaçları kesmek isterken gerillalar tarafından hedeflenerek vuruldu.

9 Mayıs: Metîna bölgesine bağlı Kêste alanı ve Zendura Tepesi obüs ve havanlarla bombalandı, bombardıman sonucunda arazide yangın çıktı.

9 Mayıs: Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Koçeri ve Dereköy köyleri kırsalında başlatılan askeri operasyon sırasında çıkan orman yangını günlerce sürdü.

9 Mayıs: Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Koçkozluca köyüne yakın Amutka mevkiinde başlatılan ve günlerce süren askeri operasyonun ardından ormanlık alanda yangın çıktı. 6 gün boyunca devam eden yangında 5 hektarlık alan yandı. Yangını söndürmek isteyen bölge halkı, askerler tarafından engellendi.

10 Mayıs: Zap bölgesine bağlı Sîda yamaçları ve Çemço vadisi savaş uçakları ile bombalandı, bombardıman sonucunda arazide yangınlar çıktı.

13 Mayıs: Amed’in Kulp ilçesine bağlı Yaylak (Eskar) Mahallasi kırsalına yönelik başlatılan ve bir hafta süren hava destekli askeri operasyon bölgesinde çıkan orman yangını bir haftadan fazla sürdü. Aynı operasyonda Dorşin Dağı etekleri ateşe verildi, yangın günlerce devam etti.

13 Mayıs: Şenyayla bölgesinde kalekol yapımı için ormanlık alanda ağaç kesimi yapıldı, kesilen ağaçların kamyonlarla bölgeden taşındığı görüntüler basına yansıdı.

15 Mayıs: Öğle saatlerinde askeri hareketliliğin yaşandığı Şırnak'ta bulunan Cudi Dağı’nın İkizce Köyü tarafına bakan eteklerinde yangın çıktı. 

16 Mayıs: Askeri operasyonların devam ettiği Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Çağlayan köyü ve Hisar köyü arasında bulunan Teşta Mure mevkiine bakan Cudi Dağı eteklerinde yangın çıktı. Yangın günlerce devam etmesine rağmen her hangi bir müdahalede bulunulmadı.

18 Mayıs: Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Şax köyüne bakan Cudi Dağı’nın yüksek eteklerinde askeri taburdan yapılan ateşler sonucunda yangın çıktı, günlerce süren yangına askeri bölge olduğu gerekçesiyle halkın müdahale etmesi engellendi. yangın 5 gün sonra kendiliğinden söndü.

20 Mayıs: Akşam saatlerinde Zap’a bağlı Küçük Cilo ve T Harfi alanları saldırı helikopterleri ile bombalandı. Bu bombardıman sonucunda arazide çıkan yangın bir kaç gün boyunca devam etti.

20 Mayıs: Ovacık, Hozat, Çemişgezek ilçelerinin üçgeninde bulunan Koçkozluca Köyü kırsalında askeri operasyonla birlikte başlayan orman yangını 4 gün sürdü.

21 Mayıs: Garê bölgesinin Meyrokê alanına bağlı Sêdarê köyü arazisi savaş uçakları ile bombalandı, arazide yangın çıktı.

22 Mayıs: Akşam saatlerinde sınır üzerindeki karakollar Avaşîn bölgesine bağlı Geliyê Basya’yı ağır silahlarla vurdu, bombalama sonucunda uzun süre devam eden yangın çıktı.

22 Mayıs: Şırnak kent merkezinin Gabar Dağı eteklerinde bulunan Görmeç (Birava) köyünün ormanlık alanında yangın çıktı. Askerler tarafından çıkarıldığı belirtilen yangın günlerce sürdü.

25 Mayıs: Şırnak’ın Cudi Dağı'nda bulunan Besta’nın Tikera alanında askerler ve korucular ağaç kıyımına başladı. Haziran ayı sonuna kadar da devam eden ağaç kesme işleminde günde yaklaşık 400 ton ağacın kesildiği belirtiliyor.

27 Mayıs: Savaş uçakları tarafından bombalanan Zap bölgesine bağlı Sîda alanında yangın çıktı. Aynı alan 28,29,30 Mayıs günleri sınır karakollarının obüs toplarının hedefi oldu, çıkan yangın günlerce devam etti.

28 ve 29 Mayıs: Avaşîn bölgesine bağlı Tabura Ereban ve Werxelê alanları sınır karakollarından atılan obüs topları ile bombalandı. Bu bombardımanlar sonucunda arazide çıkan yangınlar günlerce sürdü.

29 Mayıs: Amediye ilçesinin Kanî Masî nahiyesine bağlı Hirorê köyü arazisi sınır karakolları tarafından obüs topları ile bombalandı. Bu bombardıman sonucunda Hiror köyü arazisinde yangın çıktı.

29 Mayıs: Hakkari’ye bağlı Oğul köyü girişinde nöbet tutan askerler Zap suyunun karşı yakasına rastgele ateş açtı. Açılan ateş sonucu kurumuş otlar alev aldı, rüzgarın etkisiyle yangın geniş bir alana yayıldı.

30 Mayıs: Avaşîn bölgesine bağlı Basya alanı savaş uçakları ile 3 kez bombalandı, aynı alan ayrıca akşam saatlerinde sınır karakolları tarafından obüs ve havanlar ile bombalandı. Bombardımanlar sonucunda arazide yangın çıktı.

30 Mayıs: Akşam saatlerinde Zap bölgesine bağlı Çemço ve Sîda alanları sınırdaki karakollardan atılan obüsler ile bombalandı, arazide yangın çıktı.

1 Haziran: Gece saatlerinde Metîna bölgesine bağlı Koordine alanı saldırı helikopterleri ile bombalandı, bombardıman sonucunda arazi yandı.

1 Haziran: Askeri operasyonun başlatıldığı Amed’in Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu (Pirejman) Mahallesi kırsalında ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın 8. gününde rüzgarın da etkisiyle Elazığ'ın Arıca ilçesine bağlı Bahçekapı ve Çevrecik köyüne yayıldı. Yangında Görese (Gorse) Dağı’nda ormanlık alan yanarak küle döndü. Yangın 13 gün boyunca devam etti.

2 Haziran: Gece saatlerinde Metîna bölgesinde Amediye ilçesinin Kanî Masî nahiyesine bağlı Zendura Tepesi, Koordine alanı, Derarê köyü, Seraru köyü, Deşîşê köyü ve QelaKumriye saldırı helikopterleri ile bombalandı. Aynı zamanda sınır karakollarından Kêste ve Hirorê köylerine ait araziler obüs ve havanlar ile bombalandı. Yoğun bombardıman sonucunda birçok yerde yangın çıktı.

5 Haziran: Akşam saatlerinde Amediye ilçesinin Kanî Masî nahiyesine bağlı Golka ve Hirorê köylerine ait araziler bağ ve bahçeler sınırdaki karakollardan atılan obüs ve havanlarla bombalandı. Bombardımanlar sonucunda köy halkına ait bağ ve bahçeler zarar gördü, arazide yangın çıktı.

5 Haziran: Geliyê Basya alanı savaş uçakları ile bombalandı, bombardımanlar sonucunda arazide yangın çıktı.

5 Haziran: Sabah saatlerinde Lice’ye bağlı Bayırlı (Karınçax) Mahallesi kırsalında Dahlê Ağa mevkiinde başlatılan operasyonda helikopterlerin yaptığı taramalar sonucunda yangın çıktı. Yangın günlerce devam etti.

5 Haziran: Cudi Dağı’nın Mila Tîkera alanında askeri operasyon esnasında yangın çıktı.

6 Haziran: Askeri operasyonların devam ettiği Amed’in Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu (Pirejman) ve Kayaş köyleri ile Elazığ'ın  Arıcak ilçesine bağlı Yoğunbilek (Nerbiş) ve Çevrecik (Wışkıla) köylerinde orman yangını çıktı. 

7 Haziran: İşgalci Türk ordusu sınır hattında bulunan karakollardan Metîna bölgesine bağlı Orê köyü çevresini ağır silahlarla bombalandı. Gerçekleştirilen yoğun bombardıman sonucu halka ait bağ ve bahçeler büyük zarar gördü, alanda çıkan yangın uzun süre devam etti.

7 Haziran: Zap bölgesine bağlı Kurêjehro alanı savaş uçakları tarafından bombalandı, çıkan yangın günlerce sürdü.

7 Haziran: Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Şax (Çağlayan) Köyü kırsalında yeniden orman yangını çıktı.

9 Haziran: Akrê ilçesinin Dinartê nahiyesine bağlı Şiyê köyü çevresi savaş uçakları ile 5 kez bombalandı. Bombardımanlar sonucunda köy arazisinde yangın çıktı, köylülerin bağ ve bahçeleri zarar gördü.

10 Haziran: Şırnak’ın Deriye Mazi alanında yeni kalekol inşası başladı. Kalekol inşası gerekçesiyle yapılan “güvenlik yolu” nedeniyle çok sayıda ağaç kökünden söküldü. Cudi Dağı’nın Deriyê Cebrail alanında ise ağaç kıyımı ve orman yangını sürüyor.

11 Haziran: Şehit Şahin alanı sınırdaki karakollardan atılan obüs ve havanlar ile bombalandı. Bu bombardımanlar sonucunda arazide yangın çıktı.

11 Haziran: Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Su Çatı ve Soğanlı kırsal mahalleleri ile Ulu Çınar Mezrası’nda çıkan yangında ormanlık alanlar küle döndü.

12 Haziran: Kunîşka alanı sınırdaki karakollardan atılan obüs ve katuşalar ile bombalandı, çıkan yangın günlerce sürdü.  

12 Haziran: Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde Gabar Dağı eteklerinde bulunan Akdizgin (Zêwê) köyü kırsalında orman yangını çıktı. Yangının karakoldan atılan top atışları sonucunda çıktığı belirtildi.

12 Haziran: Bitlis’in Merkez ilçesine bağlı Aşağıbalcılar (Hor) köyünün ormanlık alanın bombalama sonucu başlayan yangın günlerce devam etti. 

14 Haziran: Gece saatlerinde Orê, Sereru ve Koordine alanları saldırı helikopterleri ile bombalandı, arazide yangın çıktı.

15 Haziran: Mardin’in Ömerli ilçesi ile Pınarcık Mahallesi arasındaki ormanlık alanda çıkan yangında 200 dönümlük ağaçlık alan küle döndü. 

18 Haziran: İşgalci Türk ordusu tarafından Avaşîn bölgesine bağlı Werxelê, Kîlîse ve Tabura Ereban alanlarındaki ağaçlar kesilmeye başlandı.

18-19 Haziran: Zap bölgesine bağlı Çemço alanı sınırdaki karakollardan atılan obüs ve havanlar ile bombalandı, alanda geniş çaplı yangın çıktı.

19 Haziran sabahı savaş uçakları tarafından bombalanan Amediye ilçesinin Şeladizê nahiyesine bağlı KuroJehro alanında yangın çıktı.

19 Haziran: Gece saatlerinde saldırı helikopterlerinin bombaladığı Zap bölgesine bağlı T Harfi alanında yangın çıktı.

19 Haziran: Cudi’nin Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Kösreli (Hesena) köyüne bakan yamaçlarında yangın çıktı.

24 Haziran: Türk savaş uçakları Duhok kentine bağlı Amediyê’nin Dêreşê köyünde bulunan tarım tesisine yönelik bombardıman gerçekleştirdi. Bombardıman sonucunda 200 koyun telef oldu, bölgede orman yangını başladı.

25 Haziran: Bingöl’ün Genç ilçesi Süvêran bölgesinde askerler tarafından çıkarılan yangın rüzgarın da etkisiyle Güzeldere (Gaz), Dedebağı (Şexismal) ve Çamlıyurt (Xodan), Soğukpınar ve Döşekkaya köylerine yayıldı. Çevrede bulunan 20 yerleşim yeri yangından etkilendi. 5 gün süren yangında Koyê Spi mıntıkası olarak bilinen alanın büyük bir bölümü yanarken, yangın Kavaklı (Xereba) ve Avnik’e yayıldı. Yangında, kaplumbağadan kirpiye, keklikten tavşana birçok canlı da telef oldu, köylülere ait bağ ve bahçeler küle döndü.

28 Haziran: Askeri saldırıların devam ettiği Siirt ve Şırnak kentleri arasında bulunan Besta bölgesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın Girêgivara, Besta Hincê, Germav ve Kanîfeşkê bölgesine yayıldı. Yangın 2’nci gün Girê Helisyê, Girê Simgê ve Av Tehlê bölgelerine sıçradı. Asker ve korucuların 25 Mayıs’ta başlattığı ağaç kıyımı ise devam ediyor. Günlük olarak kesilen tonlarca ağaç, odun kömürü yapımında ve kalekol yapımında kullanılmak üzere kamyonlarla taşınıyor.

28 Haziran: Mardin'in Ömerli ilçesi Ömeryan bölgesinde bulunan Çimenli (Mercê) köyü mevkiinde akşam saatlerinde orman yangını çıktı. yangın Çatalyurt (Kurikê) köyü sınırlarına ulaştı. Köylülerin üzüm bağlarına da sıçradı. Bin dönümlük alan zarar gördü.

2 Temmuz: Amed’in Silvan ilçesinde bulunan Hacı Çerkez dağında orman yangını çıktı.