Van'da maske krizi: Karaborsaya düştü

Van’da koronavirüs nedeniyle yüz maskesi almak isteyenler eczanelere akın etti ancak yüksek fiyatları görünce şaşkına döndü. Maskeler karaborsada da yüksek fiyatlarla satışa sunuldu.

Van’da koronavirüs paniği yaşanıyor. Dünyada şu ana kadar en çok koronavirüsü ölümünün gerçekleştiği ülkelerden İran ile sınırı olan Van’da halk yüz maskesi ve el temizliği için kullanılan hijyen jeli için eczanelere akın etti. Ancak halk, yüksek fiyatlar nedeniyle adeta şaşkına döndü. Koronavirüsten önce 5 TL’ye piyasada alıcı bulan yüz maskeleri, 150 TL’den satışa sunulurken, el temizliği jeli ise 10 TL iken 40 TL’ye satışa sunuldu. Depolarda yüz maskesinin tükenmesi üzerine halk, karaborsada maske arıyor. Koronavirüsü fırsata çevirmek isteyen bazı kişiler de yüz maskelerini sokakta satmaya başladı.
Fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi maske üreticilerinin artık ana depolara yüz maskesi ve dezenfektan jel vermemesinden kaynaklanıyor. Eczacıların Van’da bulunan iki ana depodan tedarik ettikleri yüz maskeleri şu anda depolarda bulunmuyor. Bu malzemeler aracılar vasıtasıyla karaborsa ya da yurt dışına satılıyor.

BARANSEL: STOKLARIMIZ TÜKENDİ

Konuya ilişkin bilgi veren Van Eczacılar Odası Başkanı Fikret Baransel, yüz maskeleri ve dezenfektan jellerle ilişkili yaşanan sorunun arz talep dengesi bozukluğundan kaynaklandığını söyledi. Hastalıkla mücadele sırasında bütün ülkelerde fiyatların arttığını kaydeden Baransel, şu açıklamaları yaptı:
“Eczanelerimiz normal günlerde 3 ya da 5 maske satardı.  Eczanelerimiz 45 günlük stokla çalışır ve bu da 200 maske etmezdi. Ancak şu anda durumlar değişti. Stoklar ciddi eridi ve tedarikte sorun var. Elbette kötü niyetli insanlar var. Ancak global dünyada hastanın global piyasada internetten alış imkanı varken karaborsada satışlarına itibar edeceğini düşünmüyorum. İnternette maske fiyatları bu kadar yüksekken, eczacılar göz önünde olduğu için hedefe konuluyor. 6-7 katına çıkmış fiyatlar ve aracılarla birlikte çok ciddi artışlar söz konusu ve biz de bundan rahatsızız. Süreç biz Eczacılar Odasını da rahatsız ediyor. Broşür dağıtıyoruz. Fiyatlar konusunda bizim fiyat belirleme yetkimiz yok. Sağlık Bakanlığı onaylı, bir de besin destek grubu ürünler var. Maske hijyen, kişisel bakım grubuna giriyor ve orada standart fiyat mümkün değil. Merdiven altında üretilen maskeler var ve satıldı ancak şu anda tıbbi bir durum söz konusu. Seyyar satıcılardan alınması doğru değil."