Van’da mülteci trajedisi bitmiyor

Sınır kenti olan Van’da mülteci ölümlerinin sonu gelmiyor. Son bir yılda 50 mülteci donarak yaşamını yitirdi. İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, 'güvenlik önlemleri'nin insan ölümlerine neden olduğunu söyledi.

İran ve Irak’a sınır kenti olan Van'da mülteci dramı bitmiyor. Ortadoğu ve Uzak Asya’da yaşanan savaşlar nedeniyle her gün yüzlerce mülteci Van sınırını geçmeye çalışıyor. Kış ayları nedeniyle hava sıcaklığının eksilerin altına düşmesi, geçit vermeyen dağlar, İran ve Türk devletlerinin mülteci politikaları nedeniyle son yıllarda onlarca mülteci sınır bölgelerinde donarak yaşamını yitirdi.

2019 yılında 37 mülteci Van sınırında donarak hayatını kaybederken, önceki gün 13 mülteci daha Van’ın Çaldıran ilçesinde sınırı geçmeye çalışırken donarak yaşamını yitirdi. Mültecilerin dramı bunlarla bitmiyor. İnsan tacirleri tarafında mültecileri taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 17 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı.

‘GÜVENLİK ÖNLEMLERİ, ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, mültecilerin umuda doğru başlayan serüvenin çoğu zaman sınırlarda son bulduğunu söyledi. Özelikle Ortadoğu’ya yayılan savaşın halkın yerlerini, yurtlarını terk etmelerine neden olduğunu dile getiren Murat Melet, insanların yollarda, sınırlarda can verdiğini vurguladı. Melet, özelikle Türkiye-İran sınırında iklim koşulları ve sıkı güvenlik önlemleri, bu insanların daha fazla yaşamlarını yitirmelerinin başlıca sebebi olduğunu ifade etti.

Son 3 yıldır Türkiye-İran sınırında 100’lerce insanın donarak can verdiğini belirten Melet, "İnsanların cenazeleri çoğu zaman karlar eridiğinde ortaya çıkıyor. Mülteci olmak suç değildir. Ama mültecilere değer vermemek, onları ölüme terk etmek insanlığa karşı suçtur. Bütün devletleri, devlet olma gereklerini yerine getirmeye davet ediyorum. Mülteci (insan) haklarına saygılı olmaya çağırıyorum. Yaşam hakkı kutsaldır" dedi.