Welîd Çolî: Rojava'da birlik için olumlu bir atmosfer var

Rojava'daki ulusal birlik görüşmelerini değerlendiren siyasi gözlemci Welîd Çolî, birlik için olumlu bir atmosferin olduğunu kaydetti. Welîd Çolî, Türk devletinin ENKS'ye alternatif arayışına girmeye başladığını kaydetti.

Rojava'da Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı'nın aldığı inisiyatif sonrası Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile ENKS arasında başlayan ulusal birlik görüşmeleri devam ediyor.

DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon güçleri içerisinde yer alan ABD ve Fransa'dan heyetlerin arabuluculuğunda başlayan görüşmelerin ilk etabında Rojava'daki tüm Kürt partileri ile görüşmeler yapıldı.

Edinilen bilgilere göre her iki ülkenin heyetleri diğer partilere, "önce aralarında sorun olan partilerin bir araya getirilip görüştürüleceği ardından da tüm partilerin katılımıyla görüşmelerin olacağını" söyledi.

Bu çerçevede bir süredir PYD ile ENKS arasında bir dizi görüşme gerçekleşti. Görüşmelere ilişkin çeşitli basın organlarında bazı haberler yansıdı.

PYD Eşbaşkanlık Yürütme Meclisi Üyesi Salih Muslim ise yaptığı açıklamada, görüşmelerin devam ettiğini ancak henüz imzalanan bir mutabakat metni olmadığını söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye'de toplumun geniş kesiminden destek gören görüşmeleri ve birliğin sağlanması durumunda ortaya çıkması muhtemel tabloyu, siyasi gözlemci Welîd Çolî, ANF'ye değerlendirdi.

WELÎD ÇOLÎ: BİRLİK İÇİN OLUMLU BİR ATMOSFER VAR

Welîd Çolî, birlik görüşmelerinin başarıya ulaşabilmesi için "siyasi atmosfer çok uygun" diyor ve daha önce Hewlêr ve Duhok'ta yapılan görüşmelerden daha uygun bir siyasi ortamın olduğunu kaydediyor.

Welîd Çolî, "Hewlêr-1, Hewlêr-2 ve hatta Duhok görüşmeleri de oldu, önceki yıllarda. Belki bunların niçin başarıya ulaşmadığını konuşmaya gerek de yoktur, şimdi. Bunun başlıca sebebi Türk devletiydi. Fakat şu anki atmosfer o günden farklı" diyor.

Atmosferin bugün nasıl değiştiği konusunda da Welîd Çolî, bunun birincisinin Kürtlere karşı başlatılan topyekün imha siyasetinin tüm Kürtler tarafından artık görülmeye başlandığını, diğeri ise Suriye siyasi tablosunda 2019'la birlikte yeni bir aşamaya geçilmiş olmasını gösteriyor.

'SURİYE'DE BİR DEĞİŞİM HAVASI VAR'

Welîd Çolî, "Suriye savaşında sahadaki iki etkin güç, ABD ve Rusya, artık bir noktada sınırlarını belirleme ve bunun üzerinden bir siyasi uzlaşıya gitme aşamasına girmiş durumdalar. Bazı değişimler olacak. Bu değişim sürecinin içerisinde ABD, Rusya, Fransa ile Suudi Arabistan, BEA, Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkeleri var. Bu değişim süreci Suriye'de muhalefeti adıyla hareket eden yapıda da bazı değişimleri doğuracak. İhvanı Müslimci bu yapı artık tamamıyla Türk devletinin eline düşmüş durumda ve ilerleyemiyor. Tıkanmış durumda" diyor.

'ABD İLE RUSYA'NIN UZLAŞTIĞI NOKTALAR VAR'

Değişim seyrinde Kürtlerin birliklerini sağlamasının çok önemli olacağını ve değişim sürecinde belirleyici olacağını söyleyen Welîd Çolî, Rusya ile ABD'nin Suriye'de belli bazı noktalarda anlaştığını kaydediyor.

Welîd Çolî, şunları dile getiriyor: "ABD de Rusya da Türkiye ve İran'ın Suriye'deki varlığından rahatsız. Tabi her biri kendisi açısından birinin varlığından rahatsız. Ama Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığı, İran'ın ise Suriye toplumundaki varlığı rahatsızlıklar yaratıyor ve çözümün önünü tıkıyor. Mesela Maria Zaharovo'nın açıklamaları ile James Jeffrey'in son açıklamaları da buna işaret ediyor. Yani bunlar birbirinden farklı açıklamalar değil."

'KÜRT SOKAĞI ÇÖZÜM İSTİYOR, CESUR OLUNMALI'

"Kürt sokağı çözüm istiyor" diyen Welîd Çolî, Kürt partilerinin de bunu göz önünde bulundurmaları ve cesur davranmaları gerektiğini dile getirerek, "Mesela bundan önceki görüşmelerde ENKS, gözlemci gücün var olması gerektiğini dile getiriyordu. Şimdi gözlemci güçler de var. O zaman çözüm için daha cesur olmak gerekir" diyor.

'TÜRK DEVLETİ ENKS'YE ALTERNATİF ARAYIŞINDA'

Türk devletinin söz konusu görüşmeleri sabote etme girişimlerinin de olacağını kaydeden Welîd Çolî, bu konuda da dikkatli olunması gerektiğine vurguda bulunuyor. Welîd Çolî, "Mesela birkaç gün önce ENKS'nin Suriye muhalefetinden ayrıldığına dair bir haber vardı. Fakat sonra ENKS bunun doğru olmadığını söyledi. Türk devleti daha şimdiden bazı hazırlıklar yapıyor. Mesela birkaç gün önce Ebdulezîz Temo başkanlığındaki Kürt Mustakbel Rabıtasi isimli yapıyı Suriye muhalefetine dahil ettiler" diye kaydediyor.

"Bu, hamle Türk devletinin ENKS'ye alternatif arayışı olarak okunabilir mi?" sorusuna ise Welîd Çolî, "Evet, ENKS'ye alternatif bir arayış olarak da görülebilir. Türk devleti durmayacak. Bu adımlar da yeni bir arayışın olduğunu gösteriyor" diye yanıtlıyor.

'YENİ BİR SURİYE MUHALEFETİ ARAYIŞI VAR'

"Ama şunu da unutmamak gerekir ki şu anki Suriye muhalefeti Kürtlerin içerisinde yer alabileceği bir yapı değil. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'deki durum gözler önünde" diyen Siyasi gözlemci Welîd Çolî, şunları dile getiriyor: "Eğer Kürtler birliklerini sağlayabilirlerse bugün Suriye muhalefeti adıyla hareket eden yapıda da bazı değişimler olacaktır. Bana göre farklı bir muhalefet arayışları ve çalışmaları da var."