Zap'ta şehit düşen 2 gerillanın kimliği açıklandı

Zap’ta şehit düşen 2 gerillanın kimlik bilgilerini açıklayan HPG, “Berwelat ve Gulistan yoldaşlarımız Zap'daki direnişleri ve kahramanlıklarıyla bu zaferin birer halkaları olarak Kadın Özgürlük Tarihi’ndeki onurlu yerlerini almasını bilmişlerdir" dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Zap’ta şehit düşen 2 gerillaya ilişkin açıklama yaptı.

HPG açıklamasında şunlar belirtildi:

“12 Haziran 2021 günü işgalci Türk ordusunun Zap bölgesine bağlı T Harfi alanına yönelik gerçekleştirdiği bombardıman sonucunda görevleri başında bulunan Berwelat ve Gulistan yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Berwelat Mazlum
Adı Soyadı: Muhlîse Huseyîn
Doğum Yeri: Hesekê
Anne – Baba Adı: İlham – Abdurrahim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Haziran 2021 / Zap

 

Kod Adı: Gulistan Çiya
Adı Soyadı: Newroz Buzî
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Selwe – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Haziran 2021 / Zap

 

Sömürgeci Türk devletinin soykırım amaçlı geliştirdiği saldırıları Kürdistan’ın özgür kadınları öncülüğünde geliştirilen direnişle her geçen gün darbe almakta ve sömürgeci sistem yediği darbeler sonucunda yıkımın eşiğine gelmektedir. Bedeli ne olursa olsun diyerek yola çıkan ve sömürgeciliğe karşı geliştirdikleri tarihsel direnişle erkek egemenlikli sistemde onarılması güç gedikler açan Kürdistan’ın özgür kadınları, kesin zaferin de teminatı olmuşlardır. Berwelat ve Gulistan yoldaşlarımız da Zap bölgesindeki direnişleri ve kahramanlıklarıyla bu zaferin birer halkaları olarak Kadın Özgürlük Tarihi’ndeki onurlu yerlerini almasını bilmişlerdir.

Berwelat yoldaşımız halkların birlikte özgür ve demokratik ilkeler çerçevesinde özgürlük devrimini ördüğü Rojava’nın Hesekê şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Halkların özgürlük umudu haline gelen Rojava Özgürlük Devrimi sürecinde Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tanımış ve etkilenmeştir. Özellikle Amed Zindan Direnişi’nin öncü militanlarından olan Mazlum Doğan yoldaşın yaşam ve mücadele gerçekliğinden çok etkilenmiş ve bu gerçekliğe cevap olabilecek bir yaşamın ve mücadelenin sahibi olmak için arayış içerisine girmiştir.

Bu amaçla yüzünü Kürdistan dağlarına dönen Berwelat yoldaşımız gerilla saflarına katılarak bu varlık ve özgürlük arayışının cevabını bulmuştur. Gerilla saflarına katıldıktan sonra sürekli okuyan, araştıran ve kendisini geliştiren bir duruşla kısa sürede yetkin bir gerilla olmayı başarmıştır. Kürt kadınının yaşamda ve mücadele içerisindeki belirleyiciliğini fark eden Berwelat yoldaşımız bu temelde özgür kadın kimliğine ulaşmak için yoğun bir çaba içerisinde olmuş ve bu amaçla kişiliğinde önemli dönüşümler gerçekleştirmiştir. Kürdistan’da sömürgeci düşmana karşı zaferin ancak yeni dönemin gerilla tarzıyla mümkün olacağına inanan Berwelat yoldaşımız bu amaçla askeri alanda uzmanlaşmak ve içerisinden geçmekte olduğumuz tarihsel sürece cevap olabilmek için askeri ve ideolojik eğitimlere büyük önem vermiştir. İyi bir asker ve öncü bir militan olmak için büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Sakin, olgun ve mütevazi kişiliğiyle tüm yoldaşlarına güven vermeyi başaran Berwelat yoldaşımız örnek bir kadın militan olarak Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin ölümsüz kahramanları arasındaki onurlu yerini almasını bilmiştir.

Gulistan yoldaşımız direniş kenti Kobanê’de yurtsever bir ailede doğmuş, ailesinin Şam’a göç etmesi nedeniyle orada büyümüştür. Fakat Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesiyle birlikte Gulistan yoldaşımız tekrar doğduğu topraklara geri dönmüş ve Rojava Özgürlük Devrimi’nin toplumsal alanda gerçekleştirdiği değişimlere yakından tanıklık etmiştir. Özellikle kadının toplum içinde yaşadığı değişimi ve kazandığı özgürlük imkânlarını görünce bu gerçeklikten oldukça etkilenmiştir. Yaşanan bu özgürlük düzeyinin ve değişimlerin kaynağının Önder Apo’nun felsefesi olduğunun farkına varan Gulistan yoldaşımız, bu özgürlük fikirlerinin yetkin bir savaşçısı olabilmek için gerilla saflarına katılmıştır.

Gulistan yoldaşımız, gerilla saflarına katıldığı andan itibaren adeta kendisini yeniden doğmuş gibi hissetmiş ve sistemin kişiliğinde yarattığı geri, geleneksel etkileri üzerinden atmak için yoğun bir çabanın sahibi olmuştur. Bu çabası neticesinde kendisini sürekli yenilemiş ve özüyle buluşmuştur. Özellikle kapitalist sistemin ve geleneksel feodal toplumun kadına dayattığı köleci statüyü Önder Apo’nun fikirleri doğrultusunda çözümlemiş ve bilince çıkarmıştır. Bunun karşısında kendisini özgür kadın ilkelerine göre yeniden ele almış ve bu temelde kişiliğinde önemli dönüşümler yaratmıştır. Yoldaşlığa olan güveni ve bağlılığıyla tüm yoldaşlarının sevgisini kazanan Gulistan yoldaşımız emekçi, fedakâr ve içten kişiliğiyle örnek bir YJA Star militanı olmuştur.

Yaşam duruşları ve mücadeleleriyle Kadın Özgürlük İdeolojisi’nin yılmaz savaşçıları olmayı başaran ve kadın özgürlüğünün ancak erkek egemen sisteme karşı mücadeleyle mümkün olabileceğinin en somut kanıtları olan Berwelat ve Gulistan yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza ve yaşamın her alanında direnen kadınlara başsağlığı diliyoruz.”