Zaxo katliamı Mardin'de protesto edildi

Mardin'de Türk devletinin Zaxo’daki katliamı protesto edildi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, hesabı sorulmayan katliamların yeni katliamlara yol açtığını vurguladı.

Türk devletinin Zaxo kentine bağlı Perex köyünde bulunan piknik alanına yönelik bombardımanında 2’si çocuk 9 kişinin katledilmesi Mardin’de protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin il ve ilçe örgütleri eş zamanlı açıklamalar gerçekleştirdi. HDP Mardin İl Örgütü önündeki eyleme HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay katıldı. Açıklamada “Zaxo Katliamı ikinci Roboskî’dir” pankartı açıldı.
 
Günay, piknik yapan insanların bombalandığını belirterek, “Kuşkusuz bu ilk değil. Biz bu katliamın benzerini Roboskî’den biliyoruz. Bu nedenle Zaxo Katliamı aslında ikinci bir Roboskî Katliamı olarak tarihteki yerini aldı. Roboskî’nin failleri açıklansaydı, Roboskî’nin arkasındaki karanlık güçler hesap verseydi, bugün Zaxo’da bu katliam yaşanmayacaktı, bugün 9 sivil insan hayatını kaybetmeyecekti. Onlarca insan da şu an hastanede yaralı, yaşam mücadelesi veriyor olmayacaktı. Daha önemlisi bu topraklarda savaş politikaları egemen olmayacaktı. Bu katliamlarda ölüm, gözyaşı ve güvenlikçi politikalar hakim olmayacaktı. İşte bu nedenle her karanlık olay mutlaka aydınlatılmalı, savaş siyasetinin arkasındaki failler mutlaka hesap verilmeli ki, tekrarı yaşanmasın diyoruz” dedi.
 
Irak CPT şubesinin yaptığı açıklamada 2015’ten bu yana aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 100’ü aşkın sivilin hayatını kaybettiğini belirten Günay, “İktidar ise tüm bu katliamlara, sivil ölümlerine rağmen hâlâ savaşta ısrarcı, hâlâ tıpkı Roboskî’de yaptığı gibi inkârda ısrarcı. Hâlâ savaş siyasetinde ve hâlâ katliam peşinde. Hâlâ DAİŞ çeteleriyle yol tutmaya, onları korumaya ve kollamaya devam ediyor” diye konuştu.

'TÜRK DEVLETİ UÇAKLARI HAVALANDIRDI VE 9 SİVİLİ KATLETTİ'
 
Katliamın Suruç Katliamı’nın yıl dönümünde gerçekleştiğini belirten Günay, şunları da ifade etti:

“Katliamlar gerçekleştirilirken iktidar tam da IŞİD’in yanında, tam da katliamcıları koruyan bir yerde durdu ve durmaya devam ediyor. Tekrardan savaş uçaklarını havalandırdı ve 9 sivili katletti. Bu nedenle diyoruz ki; çözüm savaş değildir. Çözüm güvenlikçi politikalar değildir, çözüm müzakeredir. Çözüm diyalogdur, çözüm bu topraklarda barışın gelmesidir. Halkların ortakça bir arada özgür bir şekilde yaşamasıdır. Bizler HDP olarak yaşanan katliamı kınıyoruz ve failler hesap verinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Failler hesap verinceye kadar her yerde savaş karşıtı, tecrit karşıtı olacağız. Barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu topraklarda özgürlük ve barış mutlaka kazanacaktır."