Zaxo katliamının sorumlusu KDP politikalarıdır

Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliama tepki gösteren Vanlılar, katliama KDP’nin politikalarının neden olduğunu söyledi.

Türk devletinin gerçekleştirdiği Zaxo katliamına yönelik tepkiler sürüyor. Türkiye ve Kürdistan kentlerinde katliama yönelik protestolar sürerken, katliam Van’da da düzenlenen etkinliklerle protesto ediliyor. Katliama ilişkin görüşlerini açıklayan Vanlılar KDP’yi, Kürt düşmanı devletlerle sürdüğü kirli politikalara son vermesini istedi.

KDP POLİTİKALARI KATLİAMLARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Uzun yıllardır Kürt siyasi partilerinde görev alan Fadıl Barıştıran, Zaxo’da büyük bir katliam yaşandığını hatırlatarak, KDP’nin yıllardır sürdürdüğü politikalarıyla bu katliamların önünü açtığını söyledi. Barıştıran, “Neçirvan Barzani’nin küçük bir çocuğun tabutuyla poz vermesi bir rezalet ve insanlık ayıbıdır. Roboskî Katliamı yaşandı ama dünyada ilgilenen olmadı. Kürt halkının ölümü bütün halkların ölümüdür, Kürt halkının ortaya koyduğu direniş bütün dünyaya örnektir. Dün Kürtler, bugün Araplar katledildi. Kürt halkına yapılan katliamlara da duyarlılık gösterilmelidir. Başûr’da yıllardır Kürtler katlediliyor ve KDP bunu gündeme bile getirmiyor. Bu katliamı bir kez daha protesto ediyorum, KDP’nin bu konudaki duruşunu protesto ediyoruz. Onların duruşu yoktur ve uyguladıkları politikalar kirli politikalardır” dedi.

ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN KDP’NİN POLİTİKALARIDIR

Kürt siyasetçi Halit Tanay ise asıl üzerinde durulması gereken konunun KDP’nin politikaları olduğunu söyledi. “Düşman düşmandır, düşmanlığını yapacak ama asıl üzerinde durmamız gereken KDP’nin politikalarıdır” diyen Tanay, “Halkına bu kötülüğü yapanlar asla iflah olamaz. Kürtlere bugün uygulanan katliamların sorumlusu KDP’dir. Bu yaşananlar KDP ve Barzani’nin ayıbıdır. Barzani ve ailesinin zihniyeti buna yol açıyor, zarar veriyor. Düşmanı ile işbirliği yapan politika yarar getirmez. İnsanlar paramparça ediliyor. Bunlar hiç mi KDP’nin umrunda değil? Katliamlar konusunda net bir politika izlenmelidir. Katliamların yaşandığı bir yerde ‘İki taraf da çatışmalardan uzak durmalı’ biçiminde ortayolcu politikaları doğru bulmuyorum. Kürt gençleri katlediliyor, cenazeleri kargo ile ailelerine gönderiliyor; bunları neden söylemiyorsunuz? DAİŞ Hewlêr’e, Şengal’e saldırırken sizin imdadınıza kim yetişti? Barzani referandum yaptı, orada İran, Türkiye’nin tutumunu gördüler. Aslında her şeyin farkındalar ama hatalı siyaset. Korkaklık da diyebiliriz. Bu gittikleri yol yol değil. Bugünden tezi yok, bu politikalar terkedilmelidir” ifadelerini kullandı.

BU KATLİAMLARIN SON BULMASINI İSTİYORUZ

İstihdam Uzmanı Aktivist Sinan Ok da katliama ilişkin şunları söyledi: “Türkiye-Irak sınırı yapay bir sınıra dönüştü. Egemenlik alanının kimde olduğu bile belli değil. Türk ordusunun orada üs ve asker sayısı belli değil. Zaxo katliamı bu belirsizliği bir kez daha ortaya çıkardı. Orada istihbarat örgütleri cirit atıyor. Uluslararası kuruluşlar ve tüm veriler, Zaxo katliamını Türkiye’nin yaptığını gösteriyor. KDP’nin ise buna karşı bir politika izlememesi bu katliamın önünü açtı.  Devam eden çatışmalı süreç, bu tarz ölümlere yol açıyor. Son yıllarda TSK’nin bölgeye yaptığı saldırılarda sivillerin yaşamını yitirdiği biliniyor. Kürt sorunu devam ettikçe, çatışmalar devam ettikçe sivil ölümleri devam edecek. Bu katliamların son bulmasını istiyoruz.”