Zaxo saldırısına Irak’tan tepki yağdı

Irak hükümet yetkilileri, siyasi çevreler ve kurumlar, Türk devletinin Zaxo’da yaptığı katliamı kınayarak, Irak’ın kara ve hava sahasının Türkiye’ye kapatılmasını istedi.

Türk devletinin Zaxo’nun Perex köyünde gerçekleştirdiği katliama tepkiler çığ gibi büyüyor. Türk devletinin ihlallerinden uluslararası toplumun da sorumlu olduğu vurgusunda bulunan Irak’ta bulunan siyasi çevreler ve kurumlar, Irak’ın hava ve kara geçişlerinin Türk devletine kapatılmasını ve uluslararası çevrelere şikayette bulunulmasını istedi.

BERHEM SALİH’DEN TÜRK DEVLETİNE DUR ÇAĞRISI

Katliamı kınayan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih açıklamasında şunları söyledi: “İnsanlarımızın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan Türkiye’nin Zaxo’ya yönelik saldırısını kınıyoruz. Bu saldırı ülkenin egemenliğinin ihlali ve Irak’ın ulusal güvenliğine bir tehdit teşkil etmektedir. Daha önceki çağrılarımızdan sonra bu saldırıların tekrarlanması kesinlikle kabul edilemez. Türkiye’nin uluslararası hukuka ve komşuluk kurallarına aykırı bu tür eylemleri bir an önce durdurması gerekiyor.”

HALBUSİ HÜKÜMETİ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYA ÇAĞIRDI

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliamın ardından Irak hükümetinden Irak topraklarının korunması için gerekli önlemleri almasını istedi.

Halbusi, sanal medyadan bir mesaj yayınlayarak; “Irak, bölgesel hesaplaşmalara ve dış çatışmalara açık bir alan olmamalıdır. Hükümet; soruşturma, ülkenin özgürlüğü ve halkın savunulması konularında gerekli önlemleri almalıdır” dedi.

SADR: HAVA VE KARA GEÇİŞLERİ KAPATILSIN

Irak parlamentosunda etkili Şii din adamı Mukteda es-Sadr, yaptığı açıklamada, Türkiye ile diplomatik bağların azaltılmasını, hava ve kara geçişlerinin kapatılmasını, Birleşmiş Milletler’e resmi şikayette bulunulmasını ve ülkeyle yapılan tüm güvenlik anlaşmalarının iptal edilmesini istedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: IRAK’IN EGEMENLİĞİNİN İHLALİ

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak hükümeti, turistik bölgedeki piknik alanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu saldırı Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi.

Açıklamada, saldırının Irak’a yönelik egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil yurttaşların huzurunun da açıkça hedef alındığı vurgulandı.

SADİQUN GRUBU: BU SALDIRI IRAK’A KARŞI BİR SAVAŞ İLANIDIR

Irak Sadiqun Grubu Politbüro Üyesi Seid Seidi, sanal medya üzeri katliamı kınayarak, “Perex köyündeki piknik alanının Türkiye tarafından bombalanması sivillerin kurban olduğu bir vahşettir. Bu saldırı tüm yönleriyle suçtur ve buna karşı sessiz kalınmamalıdır. Bu saldırı, Irak’a yönelik bir savaş ilanıdır. Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve siyasi güçler, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine ve yurttaşlara yönelik bu tacizlerine karşı tavır almalıdır” dedi.

İBADİ: TÜRK DEVLETİNİN İHLALLERİNDEN ULUSLARASI TOPLUM DA SORUMLU

Nasır Koalisyonu Başkanı ve Irak eski başbakanı Haydar İbadi, sanal medya hesabından, Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği ve 9 Arap turistin hayatını kaybettiği, 23 kişinin de yaralandığı katliamı kınadı.

Iraklı siyasi güçleri Türkiye’nin saldırılarına karşı birlik olarak durmaya çağıran İbadî, Türk devletinin Zaxo’ya yönelik saldırısının bir suç ve Irak halkına yönelik saldırganlık olarak gördüğünü söyledi.

Irak hükümetinden Türkiye’yi resmi olarak şikayet etmesini isteyen Haydar İbadi, “Uluslararası toplum Türkiye’nin bu ihlallerinden sorumludur” dedi.

İbadi, Iraklı siyasi güçlerden ve toplumsal muhalefetten Türkiye’nin ihlallerine karşı ortak, ulusal ve güçlü bir yanıt vermelerini istedi.

UNAMI’DEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Failin adını yazmaksızın sivil katliama neden olan saldırıyı kınayan Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), “saldırıları çevreleyen koşulların belirlenmesi için” kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu,  Irak Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi.