Zeynep Celaliyan, iki buçuk aydır tek kişilik hücrede

İran rejiminin tutsak ettiği Kürt kadın aktivist Zeynep Celaliyan, Haziran sonunda bu yana Kerman cezaevinde tek kişilik hücrede tutuluyor.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı'na göre Zeynep Celaliyan, bir kaç gün önce ailesi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde kötü koşulları altında tek kişilik hücrede tutulduğunu aktardı.

Celaliyan, ayrıca cezaevi yönetiminin kendisine yol masrafını karşılaması halinde Kerman'dan Urmiye bölgesindeki Xoy cezaevine götürüleceğini söyledi. Ancak henüz böyle bir sevk gerçekleşmedi.

Zeynep Celaliyan bir süreden beridir, haftada bir kez aile bireyleri ile telefon görüşmesinde bulunabiliyor. Cezaevi görevlilerinin gözetimi altındaki görüşmede Kürtçe konuşulmasına izin verilmiyor. Anne babası ise Farsçayı zorlukla anlıyor.

Celaliyan 27 Haziran'da Varamin kentinde Qarçak cezaevinden Kerman'a sürgün edilmişti. Daha önce de 21 Mayıs'ta Xoy cezaevinden Qarçak'a götürülmüştü.

38 yaşındaki Makolu aktivist Celaliyan, bir Kürt partisine üyelik suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. Ağır hastalıkları olan Celaliyan 13 yıldır tutsak. Bu tutsaklık sürecinde defalarca sürgün edildi.