Eylemcilerden Zînî Wertê açıklaması: Güçler eski pozisyonuna çekilmeli!

Zînî Wertê’ye giderek PDK ve YNK pêşmerge güçlerine mesaj vermek isteyen halk engellendi. Bunun üzerine Qemteran kontrol noktasında yapılan basın açıklamasında, tüm güçlerin eski pozisyonlarına geri çekilmesi istendi.

Zînî Wertê’ye konuşlandırılan güçlerin çekilmesi ve sorunların diyalogla çözülmesi için yapılmak istenen yürüyüş Asayiş tarafından engellendi.

Süleymaniye, Halepçe, Raperîn bölgesi ve Bînarê Qendîlê’den yola çıkan eylemciler Zînî Wertê’ye ulaşmak istiyordu. Eylemciler arasında, aydın, yazar, pêşmerge, parlementer ve siyasetçilerin de vardı.

ŞEHİT ANNELERİNİ DE ENGELLEDİLER

Engellemeler üzerine halk Qemteran kontrol noktasında basın açıklaması yaptı.

Bir konuşma yapan aktivist Dilşad Mîranî engellemeye tepki göstererek “Barış mesajı ve Kürdistan halkının isteklerini ulaştırmak için yüzlerce kilometre yol geldik. Ama Raperîn kontrol noktasında önümüz kesildi” dedi.

Mîranî, “Bizi engelleyen bu güçler aynı zamanda şehit anneleri ve ailelerini de engellemiştir. Çocukları iç çatışmada şehit olmuş anne ve aileler, bunun nasıl bir acı olduğunu yürekten hissediyorlar. Bizim ve bütün şehit ailelerimizin istediği, Zînî Wertê’ye yerleşmiş olan güçlerin geri çekilmesidir. Irak hükümetine de sesleniyoruz, Türk devletinin Irak topraklarına girmesine izin vermemeli” diye ekledi.

TÜM GÜÇLER ESKİ POZİSYONLARINA DÖNMELİ

Eylemciler adına eski parlamenter Geşe Dara ise basın açıklaması metnini okudu.

Metinde şunlar belirtildi: “Biz barış, huzur, Kürt halkının birliği, kazanımların korunması, işgalci planları boşa çıkarmak, iç çatışma ateşini söndürmek ve Kürdistan topraklarını korumak için halkımızın isteği üzerine buraya geldik. Bu işgal ve Kürdistan’da olası savaş Kürt halkının birliği ve bütün Kürdistan halkı üzerinde tehdit oluşturmakta. Bu plan, Kürdistan işgalcilerinin planıdır ve kesinlikle karşı çıkmamız gerek. Bütün güçlere çağrıda bulunuyoruz, çatışmaların yaşanmaması için bütün güçler eski pozisyonlarına geri dönmeli”