GÖRÜNTÜLÜ

1 milyonu aşkın insan Amed Newrozu'nda: Önder Apo'ya özgürlük!

1 milyonu aşkın kişinin buluştuğu Amed Newrozu'ndaki konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesajlar öne çıktı. Görkemli kutlamanın yapıldığı alanda Bijî Serok Apo" sloganı da hiç dinmedi.

FİNAL NEWROZU

Amed'in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda “Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla kutlamalar sürüyor. Coşkulu kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı. "Bijî Serok Apo" sloganının yükseldiği anlarda coşku doruğa ulaştı.
Birçok kişi üzerlerindeki bazı elbiseleri meşalenin olduğu alana atarak, Newroz ateşini harladı.

 Newroz kutlamalarında Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Aynur Sarıca konuştu. Alkışlar ve zılgıtlarla sahneye çıkan Aynur Sarıca, "Bu Newroz Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne vesile olacak" dedi.

İmralı tecridine değinen Aynur Sarıca, "Bu tecridin kırılması için cezaevlerinde büyük bir direniş var. Bu direnişi selamlıyoruz. Bu direniş için anneler Adalet Nöbetindeler. Onların mücadelesini de selamlıyoruz. Bugün bu alanda özgürlüğün öncülüğünü mücadele eden kadınlar yapıyor. Jin, jiyan, azadî' şiarıyla özgür bir topluma doğru yürüyoruz. Kadın özgürlük mücadelesine sonuna kadar devam edeceğiz. Bizi bu özgürlük mücadelesinden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Ancak biz korkmuyoruz" diye konuştu. Aynur Sarıca, 31 Mart yerel seçimlerine işaret ederek, "Kayyumları Kurdistan'dan göndereceğiz.  Eşbaşkanlık sistemiyle başarıya ulaşacağız. Jin, jiyan, azadî" mesajlarını verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Bu Newroz'da 3 şey söyleyeceğiz ve konuşmamızı bitireceğiz. Özgürlük için 3 şey lazım. Bunların yerine getirilmesi lazım. Özgür Kürdistan ve Kürt halkı için ulusal birlik olmalı. Demokratik bir Ortadoğu ve dünya için Kürt sorununa çözüm istiyoruz. Son olarak Kürt halkının ve hakların özgürlüğü için Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istiyoruz. Bunun için özgürlük, özgürlük, özgürlük diyoruz" dedi.

TUTSAKLARDAN MESAJ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için 116 gündür açlık grevinde olan siyasi tutsakların mesajı, görkemli Amed Newrozu'nda okundu.

 DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu’nun okuduğu tutsakların mesajı şöyle:

"Newroz bir sesti; çekiç ve demirin sesi. Daha sonra ateşin sıcaklığına dönüştü. Ortadoğu'nun kalbi olan Kürdistan'da özgürlüğün sesi ve rengine dönüştü.
Başta Önder Apo, direnen anneler, halkımız ve tüm katılımcıların özgürlük ve direniş Newrozu'nu kutluyoruz. Biz Türkiye ve Kurdistan'da cezaevlerindeki devrimciler olarak tecridin kaldırılması ve Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için başlatılan hamleye katıldık ve bu direnişimiz sürüyor. Tecridin yıkılacağı ve Önderimizin fiziki olarak özgür olacağına inancımız tam. Newroz alanı bugün özgürlük alanına dönüştü ve Önderinin özgürlüğünü haykırıyor. Baharın müjdesiyle bir kez daha herkesin Newroz'u kutlu oldu."

 Kutlamada Sanatçı Xezel Mistefa da sahne aldı.

 DEM-GENÇ Amed üyeleri, "Genç başladık, genç başaracağız" pankartıyla alana giriş yaptı. Gençlerin yürüyüşü alanda uzun bir süre alkışlandı. Kitle uzun bir süre aralıksız bir şekilde "Bijî Serok Apo" sloganları attı.

EŞBAŞKAN ADAYLARI: İŞGALCİLERE ÖYLE BİR CEVAP VERECEĞİZ Kİ...

Ardından DEM Parti Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun alkışlar eşliğinde sahneye çağrıldı.

 Serra Bucak, "Hepinizin Newroz'unu kutluyorum. Senin de Newroz'un kutlu olsun Kemal Kurkut" dedi.

 Tutsak kadınların Newroz'unu da kutlayan Serra Bucak, 8 yıldır gaspçı kayyumlar tarafından yönetilen Amed’de 31 Mart'ta kayyumları göndereceklerini söyledi, "Bu Newroz Kürt ulusal birliğine vesile olsun. Kalıcı bir çözüme vesile olsun" diye ekledi.

Eşbaşkan Adayı Doğan Hatun ise "Bugün Kürtler her kentte ayağa kalmış ve dünyaya kalıcı bir barış için sesleniyor. Bütün dünya duysun biz özgürlük istiyoruz. Herkes bunu bilsin" diye konuştu.

 8 yıldır halkın iradesinin gasp edildiğini belirten Hatun, "31 Mart'ta ilk başta sandıklara sahip çıkacağız. İşgalcilere öyle bir cevap vereceğiz ki, bir kez daha irademizi gasp etmeye yeltenemeyecekler. Biz halkımıza güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

Görkemli Amed Newrozu, konuşmalar ve müzik dinletisiyle devam ediyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yüz binlere seslendi. Kirmançki konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt halkının ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutladı.

 Çiğdem Kılıçgün Uçar, Newroz'un 'vicdan, direniş ve özgürlük' olduğunu söyledi.
Görkemli Amed Newrozu'nda Sanatçı Faraj Alipour da sahne aldı. Alipour ve ekibinin performansı büyük beğeni toplarken, dakikalarca çalınan ezgiler eşliğinde halay çekildi.

Newroz alanında 1 milyonu aşkın kişi yer aldı. Dolan alana gelişler ise halen devam ediyor. Kontrol noktalarında biriken binlerce kişi alana girmeye çalışıyor.
Alandan sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı yükseliyor.