İnsan Hakları Ağı'ndan İran'ın saldırılarına ilişkin rapor

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran'ın Şaho ve Hewreman'a saldırılarını raporlaştırdı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran güçlerinin Şaho Dağı kırsalına ve Hewreman bölgesine yönelik saldırı ve operasyonlarına ilişkin hazırladığı raporu yayımladı.

Raporda, "Şaho ve Kosalan dağları, Kirmişan’ın Rewandiz ve Pawe ilçeleri arasında, Sine’nin Kamiran ve Meriwan bölgelerini kapsıyor. Kürdistan Bölgesi sınırları üzerinde bulunan Şaho ve Kosalan dağlarının yüz ölçümü 57 bin 236 hektardır" bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:

'ROJHİLAT'I STRATEJİK BÖLGE YAPTILAR'

"İran pasdarları, yaklaşık 10 yıldır Şaho ve Kosalan dağlarını askeri ve operasyon bölgesi haline getirdi. Saldırı ve operasyonlarda birçok arazi ve ormanlık alanı talan etti.

Pasdarlar, Şaho ve Kosalan dağlarının bulunduğu bölgeyi, Rojhilat Kürdistan'ı için stratejik bir bölge olarak görüyor. Pasdarlar, bölgedeki insanları çıkartıp, el koymak istiyorlar.

'DAĞIN BÜYÜK KISMI YANDI'

Geçtiğimiz günlerde İran pasdarları 20 bin askerle, Şaho ve Kosalan dağlarında operasyon başlattı. Operasyon sonucunda Şaho Dağı’nın büyük bir kısmı yandı.

Sine eyalet sorumluları, operasyon bölgelerinde ormanların olmadığını, sadece taşlardan olduğunu söyleyerek propaganda yapıyor.

Top atışı ve bombardımana tutulan bölgeler, dağ keçilerinin yaşam alanlarının olduğu yerlerdir.

İran pasdarları, operasyonun sona erdiğini söylese de, askeri güçler bölgede kalmaya devam ediyor.”