İran rejimi üç Kürt siyasi tutsağı idam etti

İran rejiminin uluslararası tepkiye rağmen Kürt siyasi tutsaklar Ramin Hüseyin Penahi, Zanyar Muradi ve Luqman Muradi’yi idam etti.

İran rejimi, bu Cumartesi günü Penahi hakkındaki idam cezasını infaz etti. Penahi’nin kardeşi Emced Hüseyin Penahi, twitter hesabından kardeşinin idam edildiğini açıkladı.

İran’da 2009 yılından bu yana tutuklu bulunan Kürt siyasi tutsaklar Zanyar Muradî ve Luqman Muradi’nin aynı gün idam edildiği öğrenildi. Resmi haber ajansı Farsnews, Kerec’te bulunan Recayişahr Cezaevi’nde tutuklu Kürt siyasi aktivistler Zanyar ve Loqman Muradi’nin sabah saatlerinde idam edildiğini duyurdu. Farsnews’e göre Zanyar ve Loqman Muradi ile Penahi birlikte idam edildiler.

Zanyar ve Loqman Muradi, 5 Eylül'de tek hücreli odalara götürülmüş ve Cumartesi sabahı idam edilecekleri açıklanmıştı.

Ramin Hüseyin Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahi hakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı.

Penahi’nin Mayıs ayının ilk haftasında idam edilmesinden endişe ediliyordu. Ancak yoğun tepkiler üzerine idam cezası geçici olarak durduruldu. İranlı yetkililer, Penahi’nin Ramazan bayramı sonrası idam edileceğini ailesine bildirdi. Penahi her an idam tehdidi altında bulunuyor. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.

Doğu Kürdistan’ın Meriwan kenti nüfusuna kayıtlı Zanyar ve Loqman Muradi, 2009 yılında tutuklanmıştı. 2011’de haklarında idam cezası verildi.

ERDOĞAN-ROHANİ GÖRÜŞMESİ SONRASI İDAMLAR

Her üç tutsağın idamının Tahran’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile görüşmesinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. İran rejimi, Tahran’daki zirve ardından idamların yanısıra, Güney Kürdistan’da bir çok bölgeyi bombaladı.

İDAM CUMHURİYETİ

İran rejimi, Çin'den sonra dünyada en fazla idamların gerçekleştiği ülke durumunda.  Muhalif kaynaklara göre sadece Eylül ayında en az 17 kişi idam edildi. Yılın başından bu yana idam edilenlerin sayısı en az 205 olarak ifade ediliyor. 2017 yılında 544 kişi, 2016'da 553 kişi idam edilmişti.