Bekir Kaya'ya 8 yıl 3 ay hapis-YENİLENDİ

Rehin tutulan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'ya 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Tutuklu Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Van il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eş başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, HDP MYK Üyesi ve Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP Van milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan,  DBP ve HDP yöneticileri, Kaya’nın yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmaya rehin tutulduğu Silivri Cezaevinden SEGBİS ile katılan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’ya avukatları Sabiha Gençtarih ve İbrahim Bilmez de eşlik etti.

Kaya, ortaya konulan iddiaların savunmayı hak etmediğini belirterek, bu iddialara karşı savunma yapmanın hukuka hakaret olacağını söyledi. Kendilerinin yıllardır politik rehine olarak tutulduğunu vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

'İKTİDAR YALANIN EGEMEN OLMASINI İSTİYOR'

“Partimize yönelik operasyonlar hukuki değil tamamen politiktir. Bizler bi toplumsal talep ile karşı karşıyayız. Ortada Kürt sorunu değil, Kürtlerin gasp edilen hakları sorunu vardır. Cumhuriyetin tüm aşamalarında bunu yaşadık. Bakın, bugün burada tutuklu sanık yok ama mahkeme salonu asker, polis dolu. Ben burada Kürtlerin yaşadığı katliamlardan, DEP'lilerin nasıl yaka paça meclisten atıldığından, 17 bin 500 faili meçhul cinayetten söz etmeyeceğim. Mevcut iktidar yalanın egemen olmasını istiyor. İç ve dış koşullardan ötürü bir algıyla bir kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Örgüte para aktarıldığı gibi yalanlar üzerine kurulu operasyonlar yapılıyor. Aynı anda operasyonlarla tutuklandık ve aynı anda yerlerimize kayyumlar atandı."

'RESMEN DEVLET BİTMİŞ!'

Yargıyı etkilemeye çalışmanın suç olduğunu ancak AKP’li yetkililerin her gün bu suçu işlediğini kaydeden Kaya, şöyle devam etti:

“Beytüşşebap Kaymakamının davasında ortaya çıktı. FETÖ'cüler bize saldırarak kendilerini saklamışlar. Savcı aldığı formasyondan utanmalıdır. Savcı 'Kuş bakışı ile baktığımızda' diyor. Çatak'ta bir meslektaşına deseydin size bir foto atsaydı. Madem bu kadar cesursunuz... Savcı işini hakkıyla yapmıyor. 'Kandil'e Van merkezinden çuvallarla para gitti’ diyorsunuz. Peki o esnada siz savcılar ne yapıyordunuz? Bu resmen devlet bitmiş demektir. Burada alacağınız karar malumun ilanı olacaktır. Cübelleriniz artık hukuki bir faaliyet içinde olmaya yetmiyor. 2-3 ayda yeni bir iddianame hazırlıyorsunuz. Bunun neresi hukuk?"

'SAVCI AKP SÖZCÜSÜ GİBİ'

Rehin tutulan Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel ve diğer siyasi tutsakların durumuna dikkat çeken Kaya, şunları da söyledi: “Sayın Demirtaş, Sayın Tuncel halktır. Bizim yerimize kayyum atanması ile zaten yargı araçsallaştırılmıştır. Benim yaşadığım, bizim yaşadığımız mağduriyetler toplumsal olarak kazancımız olacaktır. Biz o cesarete sahibiz. Cenazeye katılmam suç sayılıyor. Bem cenazelere katılırım. Savcı AKP sözcüsü gibi konuşuyor. Bu zorbalık bu dikta dönemi elbette bitecek ve mutlaka biz kazanacağız.”

8 YIL CEZA

Bekir Kaya'ya 8 yıl 3 ay, belediye çalışanları Bekir Kıran, Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu, İdris Şaybak ve Neriman Uyar'a ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit ve Can Tayan ise beraat etti.