DAİŞ’in katlettiği 41 Êzidî toprağa verildi

DAİŞ’in 2014’te Şengal’e saldırısı sonucu katledilen 41 Êzidî’nin cenazesi, düzenlenen törenle Şengal’de toprağa verildi.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik düzenlediği katliamlarda binlerce Êzidî katledildi, binlerce Êzidî kadın ise kaçırılarak köle pazarlarında satıldı. Katledilen binlerce Êzidî, DAİŞ tarafından toplu mezarlara gömüldü. Şengal’de şu ana kadar tespit edilen 92 toplu mezar bulunuyor. 

Irak, Birleşmiş Milletler gözetiminde 15 Mart 2019’da toplu mezarların açılması çalışmalarına başladı. Ancak şu ana kadar sadece 55 toplu mezar açıldı. Açılan toplu mezarlarda katledilen bin 32 kişinin kemiklerine ulaşıldı.

Irak, kemikleri bulunan kişilerden DNA testi ile kimliğini netleştirdiği 242 Êzidî yurttaşın cenazesini ailelerine teslim edebildi. Bağdat Adli Tıp Kurumunda, DNA testi alınarak kimliği netleştirilmesi beklenen 790 kişinin cenazesi bulunuyor.

 Şengal’de bugün DNA testleri sonuçlanan ve kimliği netleştirilen 41 Êzidî’nin  cenazesi daha bir merasimle toprağa verildi.

Qinê , Herdan ve Koço köylerinde düzenlenen 3 ayrı merasime Şengal Özerk Yönetimi yönetici ve üyeleri ile çok sayıda Êzidî katıldı.