Egîd Serdar adı gibi yürekli bir savaşçıydı

Kurdistan’ın binlerce kahramanı gibi ardında tarihi bir direniş bırakan şehit Egîd Serdar, Zap’ın birçok alanında gerçekleştirilen eylemlerde yer aldı ve düşmana ağır darbeler vurdu.

ŞEHİT EGÎD SERDAR

Gerilla Egîd Serdar (Diyar Mardînî) Rojava’nın Hesekê şehrinde dünyaya gelir. Özgürlük mücadelesinde şehitleri olan, Kürt kültürüne ve yurtseverlik değerlerine bağlı bir ailede büyür.  Rojava Devrimin gerçekleşmesinin ardından savaş sürecinde yaşanan kahramanlıkları, halkın yaptığı büyük fedakarlıkları gören gerilla Egîd, erkenden mücadele saflarına katılmak ister ama yaşının küçük olmasından kaynaklı hareket tarafından bu talebi uygun görülmüyor. Ama onun devrimde yer alma isteği ve ısrarı her zaman devam eder. Artık savaşçı olma, öncü olma, özgür yaşam uğruna mücadele etme zamanıdır. Her Kürt genci gibi o da direniş kültürüne ve devrimin değerlerine sahip çıkmayı kendisi için bir onur sayıyor.

İşgalci Türk devleti ile desteklediği çetelerin Girê Spî ve Serêkaniyê alanlarını işgal etmesinin ardından 2020 yılında büyük bir intikam hırsıyla gerilla saflarına katılır. Gerilla olma ve çocukluk hayallerini gerçekleştirme arzusuyla adım adım Kurdistan dağlarına doğru ilerler. Temel eğitimini Garê alanında alan gerilla Egîd, özellikle tünel ve hareketli tim savaş tarzında yetkinleşir. Zap alanında yaşanan kahramanlıklardan etkilenen gerilla Egîd, ısrarla Zap alanına gitme önerisinde bulunur. Zap alanına gitmesi uygun görülen gerilla Egîd, Kûnîşka bölgesine geçtikten sonra hareketli gerilla birliklerine dahil olur. Orada gerillacılık tecrübelerini geliştiren Egîd Serdar, düşmana ağır darbeler vurmak için en ön mevzilerde savaşır.

Gerilla Egîd'in Zap gibi bir alanda mücadele etmesi, mücadeleye öncülük etmesi onun için büyük bir önem taşıyordu. Özellikle Zap alanındaki yoldaşlık ilişkileri onu derinden etkiliyordu. Zap’ın birçok alanında gerçekleştirilen eylemlerde de hep en önde olan gerilla Egîd, genç bir komutan adayı olarak, görev ve sorumluluklarını büyük bir özveriyle yerine getirir. En zor alanlarda çalışan Egîd Serdar, cesaretli, moralli, coşkulu ve kararlı duruşuyla öncü bir militan olur. Her durumda yoldaşlarıyla omuz omuza düşmana karşı mücadele eden gerilla Egid, birlikte çalışma yürüttüğü yoldaşlarının saygı ve sevgisini de kazanır. Zap alanında bulunduğu süreçte büyük bir mücadele yürüten gerilla Egîd, 1 Ağustos 2023 günü Türk devletinin saldırıları sonucu yoldaşı Mahir Başkale (Deniz Ersu) ile birlikte şehit düştü. Kurdistan’ın binlerce kahramanı gibi şehit Egîd de ardında tarihi bir direniş mirası bırakır. Can verdikleri bu kutsal mücadele devam edecek ve binlerce Egîd onların izinden gidecektir.