Erciş Belediyesi’nin yeni eşbaşkanı belirlendi

HDP Yerel Yönetimler Merkezi Kurulu, Erciş Belediyesi Eşbaşkan seçilen ve KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası YSK tarafından verilmeyen Mahmut Pala’nın yerine yeni eşbaşkan olarak Avukat Bayram Çiçek'i belirledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde eşbaşkan adayı olarak gösterdiği Mahmut Pala’nın adaylığının kabul edilmesine rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla KHK’li olduğu gerekçesiyle seçim sonrasında mazbatası verilmedi.

Bunun üzerine HDP Yerel Yönetimler Merkezi Kurulu, mazbatası verilmeyen Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut Pala’nın yerine yeni bir isim belirlemek üzere temayül çalışması başlattı. Yapılan çalışma neticesinde belediye meclis grubu ile toplantılar gerçekleştirildi.

Toplantılar neticesinde Erciş Belediyesi Eşbaşkanlığına mazbatası verilmeyen Mahmut Pala’nın yerine belirlenen isim Avukat Bayram Çiçek oldu.

Bu amaçla HDP ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, YSK tarafından mazbatısı verilmeyen Erciş Belediye Eşbaşkanı Mahmut Pala, HDP Erciş ilçe eşbaşkanları ve halk katıldı.

'MAZBATALARIN İPTAL EDİLMESİ ANAYASAYA AYKIRI'

Toplantıda konuşan HDP Van İl Eş Başkanı 2014 Yerel Seçimlerinde olduğu gibi 2019 Yerel Seçimlerinde de eşbaşkanlık sistemiyle seçime girdiğini belirterek, Erciş halkı Yıldız Çetin ve Mahmut Pala'yı eşbaşkan seçtiğini söyledi. Daha önce olduğu gibi bu seçimimde de HDP'nin AKP-MHP ittifakının hukuksuzluğuna maruz bırakıldığını dile getiren Dede, "Anayasaya aykırı bir şekilde birçok belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyesi arkadaşımızın mazbatası hukuksuz şekilde iptal edildi. Bu hukuksuzluğun olduğu yerlerde biri de Erciş oldu. Mahmut Pala arkadaşımız halkın iradesiyle eşbaşkan seçilmesine rağmen hukuksuz şekilde mazbatası verilmedi. YSK kararının meşru olmadığını buradan belirtiyoruz. Hukuk mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir" dedi.

Sözü daha sonra mazbatası YSK tarafından iptal edilen Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut aldı. Pala esas olan halkın iradesi ve mücadelesi olduğunu belirterek, bundan sonra da Erciş halkı için çalışmaya devam edeceğini söyledi.