Kayyum tarafından evleri yıkılan yurttaşlar: Devletin yaptığı zulümdür

Kayyum tarafından evleri yıkılan Amed Fabrika Mahallesi halkı, bine yakın insanın kış ortasında evsiz kaldığını belirterek, devlet tarafından zulme uğradıklarını söyledi.

Kayyum tarafından yönetilen Amed Büyükşehir Belediyesi, Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesindeki Fabrika Mahallesi'nde 18 hak sahibine ait 25 ev için 2021'de kamulaştırma ve yıkım kararı verdi. Mahalle halkı hukuk mücadelesi başlatsa da sonuç alamadı. Sonuç alamayan mahalle halkı bunun üzerine Antep Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak kararı istinafa taşıdı. Dava sürecinin devam ettiği mahalle de yıkım başlatıldı. Yıkımının gerçekleştiği mahalle, polis ve zabıta tarafından ablukaya alındı.

ANF'ye konuşan mahalle sakinleri, mahkemenin yıkıma dair durdurma kararının olduğunu dikkat çekerek, kayyum tarafından evlerin usulsüz bir şekilde yıktırıldığını söyledi.


KIŞIN ORTASINDA BİZİ DIŞARI ATTILAR

Yıkım kararından dolayı tepkili olduklarını ifade eden Mehmet Emin Yaprak, "Belediye, 2021'de bizleri çağırarak gelin haklarınızı alın dediler. Ama ortada ne hak var ne hukuk, hiç kimse bizimle görüşmedi bile. Bir eve 100 bin TL para ödediler. Beş kişilik ailemle 25 senedir bu evde yaşıyorum. Mahkeme yıkım için durdurma kararı vermesine rağmen bunlar bu kararı bile uymadılar. Bizi kışın ortasında dışarı attılar. Geldiler evlerimizi başımıza yıktılar. Nerede bizim bu devletimiz? Madem devletimiz varsa bize neden sahip çıkmıyor? Vali bey hepimizi dışarı attı. Devlet gelsin hakkımızı versin. Biz nereye gideceğiz. Evlerimiz tapulu olmasına rağmen hakkımızı teslim etmiyorlar. Evlerimizi üstümüze yıktılar bize de yazık. Ben valiyi Allah'a havale ediyorum. 100 bin TL'ye ev var mı Allah aşkına eğer böyle bir fiyata ev varsa vali gitsin kendine alsın" diye konuştu.

ÇOLUK ÇOCUK PERİŞAN OLDUK

Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Ali İhsan Su tarafından mağdur edildiklerini belirten Medine Kurt, "Hala şoktayız, neye uğradığımızı şaşırdık. Bize yapılan hak değil, reva değil. Gerçekten bize yapılan zulümdür. Bir evin içinde 4-5 aile yaşıyordu. Şu an eşyalarımız çamurun altında. Bize hiçbir şey vermediler. Baskın yapıp bizi evimizden çıkardılar. Çoluk çocuk perişan olduk, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gerçekten ev alacak paramız yok, kiralık ev tutacak paramız bile yok" dedi.

35 yıldır ailesiyle birlikte Sanayi Mahallesi'nde yaşayan Abdürrahim Koyun,  "Ne halle olduğumu görüyorsunuz. Binlerce polisi getirip mahalleyi ablukaya aldılar. Bizlere zulüm ediyorlar, evlerimizi yıktılar. İsrail bile Filistin'e bu zulmü yapmamıştır. Bizi zorla tapulu evlerimizden çıkarıyorlar. Bizler bu kış günü nereye gideceğiz. Belediye seçimleri yaklaşıyor, seçimleri kaybedeceklerini biliyorlar bu yüzde bu yollara başvuruyorlar. Devletin bize yaptığı zulümdür. Bizler hakkımız olanı istiyoruz. İki engelli çocuğum var, ne yapacağımı bilmiyorum" şeklinde tepki gösterdi.

HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Durdurma kararının olmasına rağmen evlerinin yıkıldığını söyleyen Kamile Yaprak ise şunları belirtti: "Allah hakkımızı bırakmasın. Bize hiçbir şey vermediler, bize zulüm ettiler. Evlerimiz yıktılar ve elimden hiçbir şey gelmiyor. 28 yıldır burada yaşıyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. 280 bin TL veriyorlar bize. Bugün 280 bin TL'ye ev mi var Allah aşkına. Kışın ortasında evsiz kaldık."