Kürt partiler HDP çatısında seçime giriyor

Kürt partileri yerel seçimler için ittifak kararı verdi. Partiler, ortak metin açıklayarak, "Kürt halkının ulusal birliği için tarihsel bir adım atmış oluyoruz" mesajını verdi.

Kürt partileri yerel seçim ittifakı yaparak HDP çatısı altında seçimlere girme kararını Amed'de açıkladı. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yaptığı açılış konuşması şöyle:

"Çok değerli arkadaşlar, değerli halkımız Kürt halkının özgür ve demokratik geleceğini yakından ilgilendiren bir ittifakı kamuoyuna açıklamak üzere bir aradayız. Bugün burada bu açıklayacağımız ittifakla Kürt halkının ulusal birliğine hizmet edecek tarihsel bir adım atmış olacağız. 

Bu oldukça önemli ve değerli bir aşamadır. Halkımızın bizden beklentisi de budur. Bu ittifakın seçimlerle sınırlı kalmaması Kürt halkının tüm siyasal bileşenlerinin ulusal birliği geliştirmesi çok önemlidir. Ulusal birlik halkımıza borcumuzdur. Qazî Mihemed'den, Mele Mustafa Barzani’ye, Mazlum Doğanlara, Vedat Aydınlara borcumuzdur. Onların bizlere bırakmış olduğu değerli mirasa borcumuzdur. Bu mirasa sahip çıkmak bizim görev ve sorumluluğumuzdur. İşte bunun için bugün buradayız ve bir aradayız. Sizlerle hazırladığımız ortak metnin Türkçe'sini paylaşmak istiyorum."

KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI

Kürt partilerin ortak metni şöyle:

"Yerel Seçimler, genel olarak yerel iktidar ve demokrasinin temel birimleri olmaları nedeniyle biz Kürtler için zaten önemliydi. 31 Mart 2019 özelinde ise yerel seçimler aşağıdaki belli başlı nedenlerle daha fazla önem kazandı.

I - Başkanlık sistemine geçişle birlikte Meclis’in işlevsizleştirilmesi nedeniyle yerel yönetimlerin öneminin daha artmış olmasından;

II - İktidarıyla, muhalefetiyle, tekçi sistem partilerinin, halkımıza yönelik geliştirdikleri planlı algı operasyonu ile zihinlerde “sandığa gitsem de gitmesem de fark etmiyor, nasıl olsa kayyum atanacak” algısı yaratılarak halkı siyasetten ve sandıktan soğutmaya yönelik sürdürülen politikalarla Kürt siyasetinin ve halkımızın hedef alınıyor olmasından;

III - MHP ve lideri Bahçeli’nin, Yerel Seçimlerde Kürtlere yönelik; “eğer Kayyum yerlerini tekrar alırlarsa bazı talepleri derinleşecek. Bu da Türkiye'yi başka bir noktaya doğru götürür. Bunun önlenmesi için de aşiretleri devreye sokalım” şeklinde dile getirdiği  Kürtlerin kaybetmesi üzerine kurulan politikada ısrar ediliyor olmasından;

IV –  Başkanlık sistemine geçişle giderek artan, tek adam rejimine dönüşmeye başlayan AKP iktidarının, demokratik meşru seçim sürecinde halkların iradesiyle aşılabilmesi için Kürdistani  geniş yerel seçim ittifakının yaratılmasının kendini dayatıyor olmasından hareketle;

Değerli halkımız, ittifakımız şunları, Kürdistan-Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyurur;

a – İmzası bulunan parti ve hareketlerimiz, Yerel Seçimlerde Kürdistani Seçim İttifakını oluşturduğunu ve seçimlere HDP çatısı altında katılacaklarını ilan eder.

b – Halkımızın iradesini yeniden gasp etmede ısrar eden Cumhur İttifakı'nın, “Kürde kaybettir, kaybet” formülüne karşı, “Kürdistani seçim ittifakı; halkımız kazansın, ittifakımız kazansın, biz Kürtler kazanalım” formülüyle hareket eder, yerel seçimlerde daha etkin sonuçları almayı hedefler.

c - Kürdistani Yerel Seçim ittifakıyla Kürdistan’daki sivil demokratik siyasetin yeniden canlanmasına katkı da bulunmak için daha fazla çaba harcayacağız. Ve önemlisi halkımızın ulusal değer ve kazanımlarına yönelik saldırıları, birlikte sivil demokratik zeminde göğüsleyeceğiz.

d –Yerel seçim ittifakı ile parti ve hareketlerimiz ve esas olarak da halkımız arasında ulusal demokratik işbirliği kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak ve “Kürt partileri aralarında ittifak yaratamaz” anlayışını, halkımızın özlemleri doğrultusunda şimdilik Yerel Seçimlerle sınırlı da olsa aşmak istiyoruz. Cumhur ittifakı (AKP-MHP), parti çıkarları adına, “küsme lüksümüz yok ittifak yapıyoruz” diyor ve anlaşıyorsa; Kürt parti ve hareketlerimiz olarak biz de ayrılıklarımızı geri çekip ortak paydalar üzerinde Yerel Seçimlerde ortaklaştığımızı ilan ediyoruz. 

e - Önemlisi, en belirleyici paydamız, halkımızın yaşamsal acil ulusal talebi olan ana dilde eğitim-öğretim başta olmak üzere halkımızın demokratik talepleri ile ilgili olarak belediyelerde ulusal demokratik duruş kadar; yerelde halkımıza hizmet götürmek üzerinden hareket edeceğiz.

f – Yerel seçimlere ayrı katılmak isteyen Kürdistani partilerimizin kararlarını demokratik bir hak olarak görüp iradelerine saygı duyduğumuzu, bununla birlikte yukarıda özetlediğimiz özgün koşullar nedeniyle tüm partilerimizin 31 Mart seçimlerinde tek bir seçim ittifakı altında seçimlere katılmalarının tarihi öneminden hareketle son ana kadar diğer partilerimizle de ittifak arayış ve çağrımızı sürdüreceğiz.

g – Türkiye’de HDP’nin en geniş demokrasi güçleriyle yerel seçim ittifakı kurmasını çok önemsediğimizi ifade etmek istiyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ)

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),

Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD),

Halkların Demokratik Partisi (HDP),

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA)

Partîya Komunîsta Kurdistan (KKP)

Platforma Demokrata Kurdistan (PDK)

Partîya Demokrata Kurdistanê -Türkiye PDK-T."

DEMİRTAŞ'IN MESAJI

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yerel seçimler öncesi Kürt siyasi partileri arasında kurulan ittifak için “Kürdistani ittifakı önemsiyor, büyük anlam veriyorum” diyerek, herkesi bu ittifakın içinde yer almaya davet etti.