Silopili 190 yol emekçisinin işine son verildi

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı çalışan 190 taşeron yol işçisi hiçbir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldı. İlçede çalışmaların durması ile geriye sadece kilometrelerce bozuk yol, kazılmış çukur ve toz bulutu kaldı.

Silopi’de Karayolları Genel Müdürlüğü 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı PEK-ER İnşaat’a bağlı olarak çalışan 190 yol işçisinin işine son verildi. 2018 Ocak ayı itibarı ile devletten ödeme bekleyen şirket, kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığından işçilerini işten çıkarmak zorunda bırakıldı. İşten çıkan 190 işçiden geriye ise kilometrelerce bozuk yol, kazılmış çukur ve toz bulutu kaldı. İşten çıkarılıp ismini vermek istemeyen işçi L.C, yaşadıkları sıkıntılı süreci anlattı.

İŞTEN ÇIKARILAN 190 İŞÇİDEN SONRA ÇALIŞMALAR DURDURULDU

2012’den bu yana Silopi ve çevresinde yol çalışmalarını yaptıklarını belirten L.C, sokağa çıkma yasaklarından sonra parke taşlı olan sokakların da bozulup yeniden yapılması işini de kendilerinin aldıklarını söyledi. L.C, “İlk olarak 34 kilometrelik bir yol anlaşması yapılmıştı ama bu parke taşlı olan sokakların da asfaltlanması ile ek bir protokol daha imzalandı. 37 kilometre daha eklendi bu yollara. Daha sonra bir ek protokolle daha Silopi ana yol girişi, tüm cadde ve sokaklar da bu proje kapsamına alındı. 2012’den 2017’nin sonlarına kadar bir sorun sıkıntı yaşanmadan işlerimizi yürüttük. Fakat 2018 Ocak ayı itibarı ile devletten şirkete herhangi bir ödeme yapılmadı. Bu da dolayısıyla ciddi sendelemelere yol açıyor. İşler bu yüzden durma noktasına geldi” diye konuştu.

“Şirketimiz, 8 aydır şirket ödeme alamadığından, kendilerince bir çözüm arayışına girdi” diyen L.C, PEK-ER İnşaat’ın birçok bankadan krediler çekmek zorunda bırakıldığını söyledi. Şirketin özel malvarlıklarını ipotek ettirerek çektiği krediler ile 8 ay boyunca işçilere verilmeyen haklarının ödendiğini söyleyen L.C, “Fakat Karayolları Müdürlüğünden herhangi bir ödenek gelmediğinden şirket aldığı borcun altında kaldı. Ve iflasın eşiğine geldi. Çözümü de en azından şimdilik işçileri işten çıkarmakta buldu” dedi.

‘ESNAF, YÜZDE 60 ZARAR ETTİ’

Aylarca maaş alamadıklarını, tam aldık derken de işten çıkarıldıklarını ifade eden L.C, bu seferde ekmeklerinden olduklarını söyledi. İşlerinin durması ile sadece kendilerinin mağdur edilmediğini aktaran L.C, “Silopi’de esnafı en çok mağdur eden 1200 metrelik bir yol var. En işlek yerlerden biri burasıdır. Şu an yapabileceğimiz bir şey yok. Yollar sökülmüş durumda. Bu yapılamayan 1200 metrelik yolda bulunan esnafın işlerinin yüzde 60larda bir düşüş yaşandığını söyleyebilirim. Hem araçlar yakınlara park yapamıyor. Hem de halk bu koşullarda yeni alternatifler arayışına giriyor” şeklinde konuştu.

Şirketlerinden gelen açıklamaya göre, bankalarda kalan tüm kredi imkânlarını da zorlayarak bu kalan 1200 metrelik yolu tamamlayacaklarını söyleyen L.C, “Kredi alamaz devlet de ödenek vermez ise hem işçiler hem esnaf hem de bu kargaşa ve toza maruz kalan halkın mağduriyeti devam edecek. Çok uzun süredir trafik zaten tek şeritten ilerlediği için hal bu sıcaklarda fazlasıyla zorluk çekiyor” dedi.

‘KARAYOLLARINDAN KESİLEN ÖDENEK, DİYANET’E Mİ GİDİYOR’

Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü ile çalışan bütün şirketlerde durum şu an böyle olduğunu belirten L.C, kendilerine yetersiz ödenek verilmesine ise şu şekilde tepki gösterdi:

“Diyanet bakanlığına bu kadar fazla ödenek sağlanırken, karayollarına para yok demeleri açıkçası çelişkinin farklı bir boyutu. Birçok yerde yapılan camiler bile halk kendi arasında toplamış olduğu paralar ile yaptırıyor. Herhangi bir üretimin söz konusu olmadığı bir bakanlığa yapılan bu para aktarımının, diyanet bakanlığının kendi deyimi ile ‘israf’ olarak değerlendiriyorum.”