Türk devleti ambulans için verilen cihazları füze yapımında kullandı!

Londra merkezli Conflict Armament Research tarafından yayınlanan bir rapora göre işgalci Türk devleti Hollanda’dan ambulanslarda kullanılmak üzere temin edilen elektromanyetik frenleri füze yapımında kullandı.

Conflict Armament Research (CAR), Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında kullandığı silahları inceleyerek raporlaştırdı.

Rapora göre eylül 2021 ile haziran 2022 arasında saldırılarda kullanılan havadan karaya 17 füze kalıntısı incelendi.

Araştırmacılar, bu füzelerin Türk silah şirketi Roketsan tarafından üretildiğini ve muhtemelen İHA’lardan ateşlendiği tespit etti.

Raporda “Bu füzeler AB de dahil olmak üzere yurt dışında üretilen temel bileşenleri içeriyor” denildi.

CAR özellikle ambulanslarda kullanılmak üzere satılan elektromanyetik frenlerin varlığını tespit etti. Diğer bir ifadeyle Avrupa ükeleri, ABD ve Çin’den üretimi malzemeler silah üretiminde kullanılmış.

Raporda, bu frenlerin ambulanslarda kullanılmak yerine “Kuzeydoğu Suriye’de kullanılmak üzere füzelere dahil edildiğini” kaydetti.

Elektromanyetik frenler Hollanda merkezli şirke Kendrion NV’den satın alınmış.  Şirketin 2018 yılında FEMSAN adlı Türk şirketine ambulanslardaki kan analiz makinelerinde kullanılmak üzere 20 ila 250 bin fren vermeyi kabul ettiği belirtiliyor. Ancak rapora göre, bu frenlerin askeri sanayide kullanıldığını öğrenen Kendrion, Türk şirketle ilişkisini kesti.

CAR’a göre ihracat kontrol yetkilileri mevcut AB düzenlemelerinin bu tür transferler için geçerli olmadığını savundu. Satın alan ülkenin çok taraflı ambargo altında olduğu koşullarda sözkonusu sınırlamaların geçerli olacağı iddia edildi. Raporda AB’nin 2011’den bu yana Suriye’ye silah ambargosu uyguladığını ancak Türkiye’nin hiçbir zaman çok taraflı yaptırımlara maruz kalmadığı kaydediliyor.