Xwedêda İlyas: Her bir Êzidî Barzani ailesine dava açmalı

Barzani ailesine ABD'de açılan davaya ilişkin konuşan Şengal Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, “Her bir Êzidî, Barzani ailesine dava açmalı” diyerek Êzidîlere çağrıda bulundu.

Kürdistan Mağdurlar Derneği ve bir Amerikan vatandaşı tarafından Amerikan Bölge Mahkemesi’nde Barzani ailesine dava açıldı. 1 milyar dolar değerinde tazminat talep edilen davanın yanı sıra Mesud Barzani, Mesrur Barzani ve Weysi Barzani hakkında da öldürme, kaçırma ve işkence suçlarından dava açıldı. Bu gelişmelerin ardından Kurdistan Bölgesi Başbakanı kendilerini aklamak için hızla Amerika’ya gitti.

Barzani ailesine yöneltilen en ağır suçlar arasında, 2014 yılında DAİŞ’in Şengal’e saldırmasıyla binlerce peşmergenin, Barzani ailesinin talimatıyla Şengal’i terk etmesi oldu.

Birçok ülke Êzidîlere yönelik bu saldırıları soykırım olarak tanımladı. Barzani ailesine karşı açılan davalara ve Êzidî toplumuna karşı işlenen suçlara ilişkin Şengal Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Xwedêda İlyas ANF’ye konuştu.

HALA AKIBETLERİ BİLİNMEYEN ÊZIDÎLER VAR

2003 yılından günümüze kadar Êzidî toplumunun, Barzani ailesi nedeniyle birçok acı çektiğini hatırlatan Xwedêda İlyas, “Barzani ailesi, 2003 yılında Şengal’i denetim altına aldı. Barzani ailesi, 2014 yılına kadar Êzidî toplumundan hesap sordu tıp ki DAİŞ’in fermanla beraber toplumumuza yaşattıkları gibi. Barzani ailesi, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeyenleri ortadan kaldırdı. Barzani ailesi tarafından 2006-2007 yılında ortadan kaybettirilen Êzidîlerin şu ana kadar akıbeti bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

‘BARZANİ AİLESİ ÊZIDÎLERE İŞKENCE YAPTI’

Barzani ailesinin baskı ve işkencelerine tanık olan kişilere seslenen Xwedêda, “Barzani ailesinin, işkencesine maruz kalan kişiler hakkını savunmalı. Saddam Hüseyin, 36 yıl boyunca Orta Doğu’ya hükmetti fakat idamlık oldu. Barzaniler, Êzidîlere ihanet etti. Aynı zamanda maddi boyutta da hakları yendi. Barzani ailesi eliyle öncülerimiz hedef alınıyor. Türk devleti, Barzani ailesi iş birliğiyle Şengal’e saldırıyor. 3 Mart 2017 yılında Xanesor’a saldırdı. Evlatlarımız şehit düştü. Barzani ailesinin, bu ihaneti günümüze kadar da devam ediyor” diye ekledi.

‘BİR GÜN GELECEK MESUD BARZANİ DE YARGILANACAK’

Barzani ailesinin işlediği suçlara karşı sessiz kalınmaması gerektiğine vurgu yapan Xwedêda, Êzidî toplumuna şu şekilde çağrıda bulundu: “Her bir Êzidî, Barzani ailesine dava açmalı. Saddam Hüseyin’in, yargılanacağı kimsenin aklına gelmezdi, kimse inanmazdı. Ama bir gün gelecek Mesud Barzani de yargılanacak. KDP, Türk devletine arka çıkıyor. Türk devleti, bu destek sonucunda öncülerimizi, kurum ve kuruluşlarımızı hedef alıyor. Êzidî toplumunun rahat bir şekilde topraklarında yaşamasına karşı tahammül edemiyorlar. Barzani ailesinin ihaneti nedeniyle Êzidîler fermanla baş başa kaldı. Binlerce insanımız, DAİŞ’in eline düştü. Her bir şehit ailesi, Barzani ailesine dava açmalı. Bir davadan ne olabilir ki düşüncesine kapılmayalım. Kürt halkı, nasıl ki Saddam Hüseyin’in Enfal’ine dava açtı bugün de Êzidilere karşı Enfal gerçekleşiyor, katliam yapılıyor ve bunlardan sorumlu Barzani ailesidir.”

GÖZ YUMULMAMALI

Xwedêda İlyas, ABD’de Barzani ailesine açılan davaya işaret ederek konuşmasını şöyle tamamladı: “Êzidî toplumuna karşı 2014 yılında gerçekleşen ihaneti tüm dünya biliyor. Ferman ardından Şengal’e dönüşle birlikte 2017 yılında kadar 67 insanımız Barzani ailesi tarafından tasfiye edildi. Kürt halkı ve Êzidî toplumu, Barzani ailesinin haksızlıklarına karşı durmalı.”