19 Kürt partiden Xelifan açıklaması

KDP güçlerinin Xelîfan’da gerillaya karşı yaptığı saldırıya ilişkin ortak açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt siyasi partileri, KDP’nin şehit edilen gerilla ailelerinden özür dilemesini istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt siyasi partileri, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) güçlerinin Xelîfan’da gerillaya karşı yaptığı saldırıya ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamayı, Qamişlo’da bulunan Diplomatik Araştırma ve Danışma Merkezi’nde, Kürdistan Demokrasi ve Barış Partisi Eşbaşkanı Telal Mihemed okudu. Bölgenin ve Kürtlerin kaderlerini belirleyecek vahim bir süreçten geçildiğini belirten Mihemed, “Sürecin netliğine ve siyasi belirtilerine rağmen, bazı Kürt güçlerinin yaklaşımları ve tavırları ile sorumluluk düzeyine ulaşmadığını, durumu daha tehlikeli hale getirdiğini ve mevcut çatışmaları şiddetlendirdiğini görüyoruz” diye konuştu.

DÜŞMANA HİZMET EDEN KDP‘YE TEPKİ

Bir grup PKK kadrosuna Başûrê Kurdistan’ın Xelîfan bölgesinde yapılan saldırı ve bu olaydan KDP’nin sorumlu olduğu haberlerinin acı verici olduğunu kaydeden Mihemed, “Kürdistan’da bu tür tehlikeli gelişmeler yaşanmamalı” dedi.

Çağırıcı 19 partinin Kürtler arasında iç savaş çıkarma girişimlerini kınadığını ifade eden Mihemed, KDP’ye Kürtler arasında sorun çıkarmak isteyen düşmana hizmet etmeme ve sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu.

‘KAZANIMLARI TEHLİKEYE ATMA‘ UYARISI

Kürdistan’da yaşanan tüm olayların doğrudan Kürtlerin özellikle de Rojava’dakilerin durumunu çağrıştırdığı vurgusunu yapan Mihemed, şöyle konuştu: “Olaylar bu şekilde devam ederse Rojava’da Kürtler arasındaki diyalog olumsuz olarak etkilenecek ve tüm siyasi kazanımlar tehlike ile karşı karşıya kalacak. Aynı zamanda Kürt halkının temsilcilerinin imkanlarını zayıflatacak ve Suriye sorununu uluslararası arenada çözme çabalarını engelleyecektir. Daha fazlası bu tehlikeli gelişmeler, eş zamanlı olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi üzerinde siyasi baskı oluşturuyor.”

ÖZÜR DİLE

Şehit ailelerine baş sağlığı dileyen Mihemed, KDP’den Xelîfan’da gerillaya karşı yapılan saldırıyı aydınlatmasını ve şehit olan gerilla ailelerinden özür dilemesini istedi.

Açıklamayı imzalayan partiler şunlar:

“Partiya Kesk a Demokratîk, Partiya Lîberal a Kurdistanê, Tevgera Nûjen a Kurdistanê, Partiya Yekitiya Demokratîk (PDK), Partiya Komarê ya Kurdistanê, Tevgera Çeksazî- Sûriyê, Partiya Kombûna Niştimanî ya Kurdistanê, Partiya Aştiya Demokratîk a Kurdistanê, Partiya Çep a Kurd li Sûriyê, Partiya Rêkeftin a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Guhertin a Demokratîk a Kurdistanê, Partiya Roj a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Biratî ya Kurdistanê (PBK), Partiya Têkoşîna Demokratîk, Partiya Demokrat a Kurd li Sûriyê, Şepêla Pêşeroja Kurdistanê, Partiya Demuqrat a Kurd li Sûrî (Partî), Kongreya Star, Yekitiya Niştimanî ya Azad”