34 parti ve hareketten işgal saldırılarına karşı açıklama

34 siyasi parti ve hareket, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ortak açıklama yaptı, "Yeni işgaller ve soykırım hedefleniyor. Kuzey ve Doğu Suriye hava sahası kapatılsın" dedi.

Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine karşı tehdit ve işgal saldırılarına karşı tepkiler sürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 34 siyasi parti ve güç, Türk devletinin bölgeye dönük tehditlerine ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklama Qamîşlo’daki Diplomatik Araştırma ve Danışma Merkezi’nde yapıldı.

Açıklama Kürtçe, Arapça ve Süryanice, Muhafazakar Parti üyesi Ednan Izo, Suriye Birlik Partisi üyesi Gabrîal Şemûn ve Kürdistan Demokratik Barış Partisi Başkanı Telal Mihemed tarafından okundu.

'TÜRK DEVLETİ SOYKIRIM PEŞİNDE'

Açıklama şöyle denildi:

“Birçok uluslararası açıklama göre, Türk devletinin Ekim 2019’da imzalanan ateşkes anlaşmalarına göre hareket etmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yeni bir askeri harekatta bulunmaması istendi. Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye’nin şehirlerini, beldelerini ve köylerini insansız hava araçlarıyla her gün bombalayarak soykırım siyasetini sürdürmeye devam ediyor. En son Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ndeki Süleymaniye kentinde Özerk Yönetim Eşbaşkan Yardımcı Ferhad Şiblî’yi hedef aldı.

'YENİ İŞGALLER HEDEFLENİYOR'

Yine uluslararası açıklama ve tutumlarla, Türk devletini tehdit ve saldırılardan kaçınması çağrıları yapılmasına rağmen yayılma projesine devam ederek Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal etti. Masum sivillere karşı insanlık dışı savaş suçlarını işledi. Aynı zamanda asıl yerleşimcilere karşı etnik temizlik, zorla göçertme ve demografik yapıyı değiştirme suçlarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’yi uluslararası anlaşmaları ve insancıl hukuku ihlal ettiğine ilişkin uluslararası bir soruşturma açmadığından ve sert bir tutum sergilemediğinden, Türkiye, bugün Suriye topraklarını daha fazla işgal ederek genişleme projesini tamamlamak istiyor.

'TÜRK DEVLETİNİN UYGULAMALARI TERÖRİSTLERE YARAYACAK'

DAİŞ’e karşı mücadelede uluslararası koalisyonun bir üyesi olan Türkiye, Ortadoğu’da vahşi bir devlet olarak hareket etmekte ve bölge halklarına karşı devlet terörünü yürütmektedir. Yıllardır sınırında DAİŞ’e karşı savaşmamış, terzine teröristlerin Suriye’ye geçmesini kolaylaştırmış ve işgal ettiği ilçelerde DAİŞ ve El-Nusra terörist liderlerine yardım ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki her yeni bir askerî harekât, uluslararası koalisyon ve ortağı Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) tüm kazanımlarını boşa çıkaracaktır. Terörist örgütlere karşı yürütülen savaşı, krizin yayılmasını ve Avrupa ile bölge ülkelerine akan mülteci dalgasına çözüm bulma çabalarını boşa çıkarıyor. Ayrıca kamplarda ve cezaevlerindeki tehlikeli teröristlerin bölgeyi tekrar kontrol etmeleri için uygun yaşam alanı yaratıyor.

HAVA SAHASININ KAPATILMASI ÇAĞRISI

Bu doğrultuda, milyonlarca sivilin hayatına yönelik yeni bir saldırının önüne geçmek için Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi parti ve güçler olarak başta ABD, İngiltere ve Fransa’nın aralarında bulunduğu uluslararası koalisyon üyesi devletlerin yanı sıra, Rusya Federasyonu’na Türk devletine karşı sert tedbirler almaya, Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasını Türk devletine kapatmaları çağrısında bulunuyoruz.

Ayrıca yurt içinde ve yurt dışındaki halkımızı harekete geçmeye, Türk devletinin saldırılarının önünü tutmak ve işlediği insanlık suçlarından kaynaklı sorumlu tutulması için baskı yapmaya çağırıyoruz.”

İMZACILARIN LİSTESİ

Ortak açıklamayı imzalayan parti ve hareketlerin listesi şöyle:

"1-Demokratik Birlik Partisi (PYD)

2-Demokrat Yeşiller Partisi

3-Kürdistan Demokratik Barış Partisi

4-Kürdistan Liberal Birliği

5-Kürdistan Komünist Partisi

6-Suriye-Kürdistan Demokrat Partisi

7-Suriye Kürt Demokrat Partisi

8-Suriye Kürt Sol Partisi

9-Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi

10-Kürdistan Ulusal Topluluk Partisi

11-Kürdistan Çalışma Birliği

12- Kürdistan Demokratik Değişim Partisi

13-Arap Ulusal Komitesi

14-Kürdistan Modern Hareketi

15-Kürdistan Cumhuriyet Partisi

16-Suriye-Kürt Demokrat İttifak Partisi

17-Suriye Reform Hareketi

18-Demokratik Asurî Partisi

19-Kürdistan Kardeşlik Partisi

20-Suriye Kürt Demokratik Gün Partisi

21-Rojava-Özgür Ulusal Birliği

22-Demokratik Toplum Hareketi

23-Kongra Star

24-Demokratik Muhafazakâr Partisi

25-Demokratik Mücadele Partisi

26-Kürdistan Gelecek Partisi

27-Rojava Kürdistanı-Kürdistan Demokrat Partisi

28 –Demokratik Değişim Hareketi

29-Süryani Birlik Partisi

30-Suriye Kürt Demokrat Partisi

31-Suriye Gelecek Partisi

32-Demokrat ve Modern Partisi

33-Demokrat Değişim Hareketi

34-Kürt Demokrat Birlik Partisi."