Êzidxan Asayişleri görevlerine devam edecek

Êzidîlerin, Şengal asayiş merkezi önünde yaptığı eylem sonuç verdi. Bunun üzerine Şengal, Sinûne, Xenasor’da bulunan Êzidxan Asayişleri görevlerine devam edecek.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi dün yaptığı açıklama ile Şengal halkını Êzidxan Asayiş merkezleri etrafında kenetlenmeye çağırmıştı. Sabahın erken saatlerinde Şengal, Sinûne, Xenasor’da bulunan Êzidxan Asayişi merkezleri önünde toplanan Êzidiler Irak’ın aldığı kararlara tepki gösterdi.

Şengal Asayişi önün tepkilerini dile getiren Êzidîler adına oluşturulan bir heyet sabah saatlerinde Iraklı yetkililerle bir araya geldi. Ancak Iraklı yetkililer Êzidîlerin taleplerini kabul etmeyerek Êzidî Asayişlerinin kapatılacağını belirtti.

Bunun üzerine asayiş önünde bekleyen eylemciler tepkilerini göstermek için Şengal merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yollarda ateş yakan eylemciler talepleri kabul edilinceye kadar alanlarda olacaklarını ifade etti.

Yapılan yürüyüş ve eylem sonrası Iraklı yetkililer Êzidî heyeti ile tekrar görüşme kararı aldı.

Görüşmenin sonucunu aktaran heyet Iraklı yetkililerin Şengal, Sinûne, Xenasor’da bulunan Êzidxan Asayişi merkezlerinin kapatılmayacağını kabul ettiğini belirtti. Heyet gelecek süreçte asayiş sisteminin nasıl olacağı konusunu da daha sonra görüşeceklerini ifade etti.

Görüşmeler sonucunda eylemciler asayiş merkezleri önündeki eylemlerine son verdi.

Bağdat ve Hewlêr’in Şengal anlaşmasından sonra Irak Hükümeti Êzidi Asayiş Merkezlerini kapatmak istemişti.