İdlib’de HTŞ ve Nureddin Zenki çeteleri arasında çatışma

İdlib’de Heyet Tahri el-Şam ve Türk devleti güdümlü “Ulusal Kurtuluş Cephesi” bileşenlerinden Nureddin Zenki çeteleri arasında çatışma yaşandı.

İdlib’de birkaç saat önce Heyet Tahrir el-Şam ve Türk devleti güdümlü Nureddin Zenki çeteleri arasında çatışma yaşandı. Yerel kaynaklar, çatışmaların başlamasına Nureddin Zenki çete grubunun İdlib’in Daret İzze ilçesinde Heyet Tahrir el-Şam (Cephet El-Nusra) çetelerinden 3 kişiyi kaçırması ve bilinmeyen bir yere götürmesinin sebep olduğunu aktardı.

Başlayan gerginlik sonrası Efrîn’den birçok çetenin Nureddin Zenki çetelerine yardıma gittiği bilgisini de veren yerel kaynaklar, Türk istihbaratının İdlib’de bir kesim halkı Heyet Tahrir el-Şam’a karşı sokağa çıkardığını ifade etti.

İdlib’in Daret İzze kasabasında iki çete grubu arasında bu olay nedeniyle başlayan ise çatışmaya dönüştü. Heyet Tahrir el-Şam çeteleri Nureddin Zenki çetelerinden 2 kişiyi öldürürken çatışmalar kısa bir süre önce durdu.

2017 başlarında Türkiye-Rusya-İran garantörlüğünde başlayan Astana görüşmelerine karşı çıkan grupların Cephet El Nusra öncülüğünde kurduğu Heyet Tahrir el-Şam hem ABD hem de Rusya’nın terörist örgütler listesinde yer alıyor. Ekim 2017’de “İdlib’e operasyon yapıyoruz” propagandasını yükselten Türk ordusu 8 Ekim’de Heyet Tahrir el-Şam çeteleri eşliğinde İdlib’e girmişti. İdlib operasyonun gündeme gelmesi ve Rusya ile yapılan pazarlıklar sonucunda 31 Ağustos 2018’de Türkiye de Heyet Tahrir el-Şam’ı terör örgütleri listesine aldı.

Nureddin Zenki Tugayları, kuruluşunda yer aldığı Heyet Tahrir el-Şam çetelerinden yaşanan çatışmaları gerekçe göstererek ayrıldı.

Şu anda tamamen Türk devleti güdümünde olan Nureddin Zenki grubu Türk devleti tarafından 1 Ağustos 2018’de 11 çete grubunun bir araya getirilmesiyle kurulan “Ulusal Kurtuluş Cephesi” içinde yer alıyor.

“Ulusal Kurtuluş Cephesi” çeteleri 17 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde Erdoğan ve Putin arasında yapılan anlaşmayı tanımış, fakat silah bırakmayacaklarını açıklamışlardı. Heyet Tahrir el-Şam ise bu konuda henüz bir açıklamama yapmamıştı.