Özerk Yönetim’den ‘işgal’ açıklaması: Türkiye’den hesap sorulmalı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarının birinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, işgal altındaki bölgelerin kurtarılacağını belirtti.

Türk devleti 9 Ekim 2019’da her iki bölgeye yönelik işgal saldırısı başlatmıştı. Özerk Yönetim yaptığı yazılı açıklamada, “Türk devleti Serêkaniyê, Girê Spî, Efrîn, Bab, Cerablus ve Ezaz’ı işgal ederek uluslararası anlaşmaları ve ahlak kurallarını ihlal ediyor. Türkiye etnik soykırım ve demografik yapıyı değiştirme suçları işliyor. Suriyeli olduklarını iddia eden Türk devletine bağlı çeteler bölgede, kaçırma, cinayet, şantaj, cinsel istismar vb. suçlar işliyor” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Kürt, Arap, Süryani, Çerkez vb. halkların bir arada yaşadığı bölgelerin işgal edilmesi üzerinden bir yıl geçti. Türkiye, işgali yaygınlaştırmak, Suriye’yi parçalamak, Suriye halkının kaderiyle oynamak ve sırf kendi çıkarlarını yerine getirmek için gerçeklik payı olmayan bahanelerle bölgenin istikrar ve güvenliğini bozdu. Ne yazık ki Türkiye’ye bağlı olan bazı Suriyeli taraflar, bu suçların üstünü örtüyor. Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki çıkarlarını korumaya çalışıyor. Türkiye onları, savaşın olduğu bölgelerde kullanıyor. Suriye, Libya, Irak, Afrika, Yunanistan, Azerbaycan, Ermenistan Arap körfezi ve Yemen’de savaş ve fitne çıkarıyor.

Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik işgal saldırılarının yıl dönümünde, bölgeyi ve köyleri savunma uğruna canını feda eden kahraman şehitleri saygıyla anıyoruz.

Direnişçiler, işgalci Türk devleti ve terörist çetelerine karşılık verdi. Kobanê, Efrîn’deki direniş Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerin yayıldı. Bu direniş halkımızın mirasıdır ve zafere ulaşacaktır.

Birleşmiş Milletler’i (BM), Avrupa Birliği’ni (AB), Arap Birliği’ni, Uluslararası Koalisyonu, insan hakları kuruluşlarını ve kadın hakları savunucularını, uluslararası ölçütlerin tamamını ihlal den, bölgede ve dünyada karışıklık çıkaran Türk devletinin suçlarının önünü almaya çağırıyoruz.

Son raporunda Türk devleti ve çetelerinin işgal edilen bölgelerdeki suçlarını belgeleyen BM İnsan Hakları Komitesi’ni ve bağlı komiteleri, hukuk ve adaleti sağlamak adına suçlulara ilişkin soruşturma başlatmaya, halka karşı insanlık dışı suçlar işleyen çete, terörist, katil ve Türkiye’deki sorumlulardan hesap sormaya çağırıyoruz.

Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç etmek zorunda kalan halkımıza, acınızdır acımızdır, bölgelerimizi işgalden kurtarana kadar direnişimizi sürdüreceğimize söz veriyoruz diyoruz. Halkımızın, şehit ve yaralılarımızın direnişinden ve ısrarından moral ve güç alıyoruz. Bu moral ve güç ile işgale son vereceğiz, zafer elde edeceğiz, barışın ve güvenliğin hakim olduğu demokratik bir ülke inşa edeceğiz.”