‘Önder Apo’suz biz de yokuz’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Suriye’de yaşamın değiştiğine dikkat çeken Ramadan Yusif Omer, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü halkın vereceği emek belirleyecek. Önder Apo olmazsa Kürdistan da olmaz. Önder Apo’suz biz de yokuz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 20 yıl Suriye’de bulunması sürecinde birçok kez bölge halkı gruplar halinde Şam ve Lübnan’a giderek onunla görüştü. Kürt Halk Önderi ile birçok kez görüşenlerden birisi de Ramadan Yusif Omer.

Omer, PKK hareketiyle ile ilk tanışmasını ve Önder Abdullah Öcalan ile görüşmelerini ANF’ye anlattı.

Tanıdığı ilk partinin PKK olduğunu belirten Ramandan Yusif Omer, PKK ile tanışmasına dair şu bilgileri aktardı: “İlk olarak Heval Ednan ve Eli Hesen ile tanışma şansı elde ettim. Toplumsal çalışmalarda yer alan Mustafa Gulo ve Duran Kalkan arkadaşları da tanıdım ve böylece çalışmalara dahil oldum” dedi.

‘HALKTAN KOPUK DEĞİLLERDİ’

Ramadan Yusif Omer, PKK ile yol almaya ilişkin kararını sürecini şöyle anlattı: “PKK gibi bir hareketi önceden hiç tanışmadım. Çantaları sırtında her gün halkın içinde, dağlarda emek veriyor ve bir gün olsun halktan kopuk değillerdi, halkın içinde yaşıyorlardı. Böyle durumlarla hiç karşılaşmamıştım. Tabii yaşam tarzları çok dikkatimi çekiyordu. Hem geliş gidişlerini takip ediyordum hem de onlarla çalışan halk ile ilişkilerimi güçlendirdim. Önceden burada Barzaniler vardı ama PKK gibi değillerdi. PKK’de gördüklerimi onlarda göremedim. PKK’nin öncüleriyle tanışınca diğer partilerden farkı gözle görünürdü. Halktan bir farkları yoktu. Önceleri parti denince akla takım elbise ve kravatlı insanlar, ağalar akla gelirdi; PKK bu algıyı yıktı.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Suriye’ye gelişi ile halkların yeniden doğduğunu, var olduğunu belirten Omer, onunla ilk görüşmesini ise şöyle aktardı: “Arkadaşlar bize Önderliğin yanına gideceğimizi söylediğinde inanamıyorduk. Hasret kaldığının bir şeye ulaşma duygusu yaşamıştım. Çok heyecanlanmıştık. Bir gün boyunca Şam yolunda kaldık. Önderlik herkesi bir arada toplamamıştı. Birkaç grup şeklinde Önderlikle görüşeceğimiz söylendi. Yine birbirini çok tanımayan ve aynı mahalleden olmayan kişileri bir araya getirilmesini istemişti.”

‘KENDİNİZDEN BAŞLAMALISINIZ DİYORDU’

Omer, Abdullah Öcalan ile karşılaşma anına ilişkin de şöyle konuştu: “Önderliğin geleceğinden haberimiz yoktu. Birden kapı açıldı ve Önderlik içeri girdi. Önderlik için halkın görüşü, değerlendirmeleri çok önemliydi. Halkı dinlemeye çok özen gösteriyordu ve çok duyarlı dinliyordu. Önderlik en çok bir insanın öncelikle kendisinde değişime gitmesi gerektiğine dikkat çekiyordu. Dışarıdan ya da karşısından bir şeyleri beklemenin çok anlamı olmadığını söylüyordu. Bir kişinin öncelikle evi içerisinde kendisini değiştirmesi gerektiğini ve ailesini ve kendisini değiştiremeyen bir kişinin Kürdistan’ı da özgürleştiremeyeceğini anlatıyordu. Kendini inşa edemeyenin, topraklarını koruyamayacağını özgürleşemeyeceğini söylüyordu.”

‘ÖNDER APO OLMAZSA KÜRDİSTAN DA OLMAZ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın şehitlere olan bağlılığının dikkatini çektiğini aktaran Omer, “Önder Apo şehitlerin adını, nereli olduğunu, nerede şehit düştüğü ve anılarını ayrıntılarıyla anlatması ilgimi çekti, bundan etkilendim” dedi.

Kürt Halk Önderi’nin sanki bir kitaba bakarcasına takılmadan, sürükleyici ve kavratan bir tarzda konuştuğunu belirten Ramadan Yusif Omer, “Halkı ikna ediyordu. Önder Apo gibi birini ne gördük ne de bir daha dünyaya gelebilir. Halk olarak Önder Apo gibi ciddi çalışmış olsaydık şu an İmralı’da olmazdı. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü halkın vereceği emek belirleyecek. Önder Apo olmazsa Kürdistan da olmaz. Önder Apo’suz biz de yokuz.”