Özerk Yönetim’den Şam’a: Suçlamalardan vazgeç!

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Şam hükümetinin Özerk Yönetimi hedef alan suçlamalarına tepki göstererek, “akıl ve mantıktan uzak” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Şam hükümetinin Özerk Yönetimi hedef alan açıklamaları ve Suriye’yi zayıflattığı yönündeki suçlamalarına yanıt verdi.

Özerk Yönetim, “Suriye rejimi her zaman olduğu gibi Dışişleri Bakanı'nın aracılığıyla akıl ve mantıktan uzak açıklamalar yapıyor. Mevcut durumdan uzak olan bu dil Özerk Yönetimi hedef göstermektedir” dedi.

“Rejim bu şekilde, Suriye krizinde halka karşı sorumluluklarını yerine getirmeyerek oluşacak tepkilere karşı dikkatleri başka yöne çeviriyor” diye ekleyen Özerk Yönetim, şöyle devam etti:

“Rejimin Dışişleri Bakanı açıklamasında Özerk Yönetim projesinin Suriye’yi zayıflattığını iddia etti. Bu rejimin zihniyetini ve yaşadığı izole durumunu bir kez daha ortaya çıkarıyor.  Ayrıca Suriye’nin genel durumunu okumama, ülkeyi tehlikeli aşamaya getiren merkezi projede ısrardır.”

Açıklamada Özerk Yönetim’in “toplumu birliğini savunduğu ve DAİŞ’i yendiği” kaydedilirken, şunlar belirtildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Suriye ulusal projesine devam edeceğiz. Bu proje aynı zamanda demokratik bir örneği de geliştirdi. Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra kişisel çıkarların peşine düşmedi ve Suriye halkının üzerine komplolara katılmadı. Suriye rejiminin bağlılığı, dar görüşlülüğü, tekçi zihniyeti doğru okuma değildir aksine krizi daha da derinleştirip, Suriye halkının aklıyla dalga geçiyor. Suriye rejimi son zamanlarda yöneticileri aracılığıyla gerçek olmayan açıklamalar yapmakta. Özellikle de Özerk Yönetimi’n ulusal çözüm ve diyalog yöntemlerinde ısrarcı olduğu bu süreçte Özerk Yönetim’i temeli olmayan iddialarla suçluyor.”

Şam hükümetine seslenerek, suçlamalardan vazgeçmeye çağıran Özerk Yönetim, şöyle noktaladı: “Suriye ulusal çıkarlarını esas alın. Özerk Yönetim ve halkın fedakarlıklarını karartmayın. Çünkü bu tür açıklamalar Suriye halkı çıkarlarına, güvenliğine ve istikrarına fayda sağlamıyor. Bir kez daha rejime sesleniyoruz; akıllı ve mantıklı konuşmalar yapın ve eski açıklamalarınızdan uzak durun. Ayrıca ciddi diyaloglara katılın. İhanet ve yalan suçlama dilinden uzak durun. Çünkü bu hitap Suriye’nin yıkılmasının yanı sıra Suriye üzerine hiçbir pozitif bir etki yapmıyor.”