Şehba’da ambargo ağırlaştırıldı

Şam hükümetinin Şehba Kantonu’na 3 yılldır uyguladığı ambargo, kış mevsiminin gelmesiyle daha da ağırlaştı.

Efrîn’in 18 Mart 2018’de Türk devleti tarafından işgal edilmesinin ardından binlerce kişi Şehba’ya göç etmek zorunda bırakılmıştı. Şam hükümeti de kendi bölgesine göç eden halka karşı başlattığı ambargoyu, kış mevsiminin gelmesiyle daha da ağırlaştırdı.

Kışlık ihtiyaçların yanı sıra gıda ve sağlık malzemelerinin bölgeye geçişini engelleyen Şah hükümeti, ENKS’nin Özerk Yönetim bölgelerinde Şam hükümetinin eğitim sistemine geçilmesi önerisinin ardından, Şehba bölgesine Özerk Yönetim tarafından hazırlanan eğitim materyallerinin geçişine izin vermedi. Bu durum, ENKS’nin Şam hükümeti ile Kürt birliği görüşmelerini boşa çıkarma amacı taşıyan bir ilişkisi olduğu şüphesini de uyandırdı.

Havaların soğumasıyla Şehba’da kalan Efrînliler artan ihtiyaçlarını temin etmekte zorlandıklarını ancak Özerk Yönetim ile dayanışarak bu zorlu süreci atlatacaklarını dile getirdi.

‘HÜKÜMET KANTONA GIDA VE YAKIT GİRİŞİNE İZİN VERMİYOR’

Şam hükümetinin bölgeye 3 yıldır ambargo uyguladığını belirten Ebdo Îso, “Hükümet, kantona gıda ve yakıt girişine izin vermiyor. Efrîn Kanton Meclisi, bölgeye giren yakıt tankerlerine el konulmasına ve kısıtlı imkanlarına rağmen halka ücretsiz yakıt dağıtıyor. Şam hükümetinin Şehba’daki Efrîn halkına yönelik bu politikasını kınıyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘İŞGALCI TÜRK DEVLETİ BİZİ TOPRAKLARIMIZDA ÇIKARMAK İSTİYOR’

Fafîn ilçesindeki Berxwedan Kampı’nda kalan Selahdîn Bîlal de konuya ilişkin şunları söyledi: “Şam hükümetinin kamplarda ve yıkık evlerde yaşamına devam eden Efrînli göçmenlere karşı uyguladığı siyaseti kınıyorum. Hükümet Şehba’ya gelen bütün yolları kapattı ve buraya gönderilmek istenen yardımlara el koydu. İşgalci Türk devleti ve çeteleri bizi topraklarımızdan zorla çıkarmıştı. Şam hükümeti de bize ambargo uyguluyor ve Efrîn halkını kendi ülkesinin toplumu olarak görmüyor.”

‘EfRÎN’E DÖNENE KADAR DİRENECEĞİZ’

Şam hükümetinin Özerk Yönetim ile halk arasında fitne çıkarmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Bîlal, “Özerk Yönetim’e güveniyoruz. Şehba’daki kamplarda direnişimiz devam ediyor. Yaşadığımız bütün zorluklara rağmen Efrîn’e dönene kadar direneceğiz” dedi.

Fîdan Ico adlı göçmen de uygulanan ambargo nedeniyle yaşadıkları zorlukların arttığını, sağlık ve temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlandıklarını dile getirdi.