Şehit Şîlan Kobanê ve arkadaşları için anma

Kuzey ve Doğu Suriye halkı, Şehit Şîlan Kobanê ve 4 arkadaşını anarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi temelinde şehitlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

29 Kasım 2004 tarihinde Suriye-Irak sınırında suikast sonucu şehit edilen PYD Merkez Komite üyesi Şîlan Kobanê ve dört arkadaşı Fûad, Ciwan, Zekeriya ve Cemîl şehadet yıl dönümlerinde Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok merkezinde gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı. 

ŞEHBA

Şehba’daki anma toplantıları Serdem Kampı, Berxwedan Kampı, Fafîn ve Til Rifet’te yüzlerce Efrînli göçmen Şehbalı yurttaşın katılımıyla düzenlendi. Toplantılarda PYD üyeleri Welîd Dîngilî, Luqman Jaro, Sureye Mistefa ve Yildiz Mihemed konuştu.

Konuşmacılar Şehit Şîlan ve arkadaşlarını anarak, “Tüm devrimlerde, devrimi zafere doğru götürün savaşçı öncüler vardır. Çok sayıda savaşçı ve komutan devrimlerin zaferi için canlarını feda etti. Şehit Şîlan ve arkadaşları da canlarını feda etti. Onlar Suriye Baas Partisi ve işgalci Türk devletinin planı sonucu şehit düştüler” dedi.

HESEKÊ KANTONU

Hesekê’nin Dirbêsiyê Şehit Aileleri Meclisi, ilçe halkı, ilçedeki kurum ve meclis üyelerinin katılımıyla Şehit Şîlan ve arkadaşlarını andı. Yapılan açıklamayı Şehit Aileleri Meclisi üyesi Foza Yûsif okudu.

Şehit Şîlan ve arkadaşlarının anıldığı açıklamada, Şehit Şîlan’ın PYD’nin komutanı olduğundan dolayı hedef alındığını  ve şehit edilmesiyle ihanetin açığa çıktığını belirtti.

PYD, Hol ilçesindeki ilçe halkı, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla parti binasında Şehit Şîlan ve arkadaşlarını andı.

 Toplantıda konuşan Hol İlçe Meclisi Eş Başkanı Wefa Îbrahîm, Şehit Şîlan’ın güçlü mücadele yolculuğuna dikkat çekerek, Şehit Şîlan, PYD’nin kuruluşundan itibaren halklar arasında demokratik düşünceyi yaymaya ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesine göre mücadele etmeye çalıştığını kaydetti.

Til Birakê ilçesinde de bir anma toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan PYD yürütme üyesi Seher El Mehmûd, tüm halkları birlik olmaya ve düşmanın planlarına karşı durmaya çağırarak, “PYD’nin kurucuları ve arkadaşlarımızın hedef alınması hala devam ediyor, eylemler başarılı olmayacak çünkü halkımız direnen bir halktır” ifadelerini kullandı.

Diğer tarafta kısa bir konuşma yapan PYD üyesi Ebdurehîm Fatimî ise, Şehit Şîlan ve arkadaşlarının izinde mücadele edeceklerini, kültür ve medeniyetlerin bastırılması girişimlerinin ise boşa çıkacağını vurguladı.

PYD, Hesekê’nin Şedadê ilçesinde de kitlesel bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan PYD yürütme üyesi Fadil Ehmed, Şehit Şîlan’ın mücadelesine dikkat çekerek, Şehit Şîlan hala halklar için demokratik ulus ve ortak yaşam için meşale olan partinin kurucusu olduğunu ifade etti.

QAMİŞLO KANTONU

 Til Hemîs ilçesinde yüzlerce yurttaş, sivil toplum kurumu temsilcileri, siyasi partiler ve aşiretlerin kanaat önderlerinin katılımıyla ilçenin doğusundaki Kültür Merkezi’nde Şehit Şîlan ve arkadaşları için yapılan anma törenine katıldı.

Törende konuşan PYD  Til Hemîs Eş Başkanı Bedîe Ebdurehman, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin tüm şehitlerini Şehit Şîlan ve 4 arkadaşının şahsında andı.

Şehit Şîlan ve arkadaşlarının mücadelesini hatırlatan Bedîe, “O şehitler PYD’nin kurucularıydı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesini temsil ediyorlardı” dedi.

Öte yandan Kongra Star Til Hemîs Koordinasyonu Yürütme üyesi Sena Rehîle, Şehit Şîlan’ın mücadelesini selamlayarak, “Bugün bu anmaya yoğun katılımımız şehitlere olan derin inancımızı ve yollarının takipçisi olacağımızı ve mücadeleyi büyüteceğimizi  gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Tirbespiyê’de de ilçe halkı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kurumları, meclisler ve Kongra Star üyeleri, Şehit Şîlan ve arkadaşlarını ilçenin batısındaki PYD binasında andı.

Anma töreninde konuşan PYD ilçe Eş Başkanı Hediye Şemo, Şehit Şîlan ve arkadaşlarına yönelik suikasta dikkat çekerek, “Bu bölge halkının özgürlüğü doğru hedeflerine yönelik bir komplodur” diye belirtti.

Hediye PYD’nin şehitlerin mirası temelinde kurulduğunu ve hedeflerini gerçekleştirmek için hala mücadele ettiğine dikkat çekti.

Öte yandan PYD üyesi Hecî Îsmaîl ise, PYD’nin halkların kardeşliği, ortak yaşam ve birlik örneği olduğunu söyledi.

Çilaxa ilçe halkı, ilçedeki kültür merkezinde Şehit Şîlan ve arkadaşlarını andı.

Anma töreninde konuşan Kongra Star ve Çilaxa yürütme üyesi Semer Hisên, Şehit Şîlan’ın biyografisini ve mücadelesini okudu.

Öte yanda konuşma yapan Çilaxa PYD üyesi Hisên Fayiq, “Gemimizi karaya doğru götüren ve partinin örgütlenmesi için uygun zemini yaratanlar şehitlerdir. Arkalarında takip edeceğimiz büyük bir miras bıraktılar. Onların mirasına layık olmalıyız. Düşmanın plan ve ihanetine karşı mücadeleyi büyütmeliyiz” ifadelerini kullandı.

REQA

Bu kapsamda Şehit Aileleri Meclisi ve PYD Reqa Ofisi de, Şehit Şîlan ve Kasım ayı şehitleri için bir anma töreni düzenledi. Anma törenine sivil ve askeri kurumların üyeleri, Reqa Sivil Meclisi Eş Başkanı Hêvîn Îsmaîl, PYD ofis üyeleri, Suriye’nin Geleceği Partisi ve Şehit Aileleri katıldı.

Törende konuşan PYD Genel Meclis üyesi Newroz Muslîm “Şehit Şîlan, çocuklara Kürtçe eğitim veriyordu ve heval Cemal ise partinin fikir ve felsefesine güçlü bir şekilde bağlıydı” dedi.

Ardından konuşma yapan Reqa Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi Eğitim Komitesi Yürütme üyesi Kînana Ebdo, “Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi olarak ezilen tüm kadınlara özgürlüğü getirmek için şehitlerimizin izinde gidiyoruz. Biz, Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve ideolojisine dayanıyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Şehit Mehmûd ve Ebdurehman Xidir’ın annesi Necah Mihemed, “Şehitler gelecek nesillere altın harflerle bir tarih yazdı. Onlar hiçbir zaman sönmeyecek meşalelerdir” dedi.

Anma töreninin sonunda şehitlerin resimlerinin önünde mumlar yakıldı.

 FIRAT BÖLGESİ

 Kobanê Kantonu’nundaki Girê Spî Kampı’ndaki göçmenler, kampın meydanında düzenledikleri toplantıyla Şehit Şîlan ve arkadaşlarını andı. Göçmenler, zafer sağlanıp işgal altındaki bölgeler kurtarılana kadar şehitlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

Toplantıda konuşan PYD Eş Girê Spî Kantonu Eş Başkanı Sabrî Nebo, 2004 yılında hain ve faşist partilerin eliyle şehit edilen parti şehitlerini Şehit Şîlan Kobanê şahsında andı. Şehit Şîlan’ın mücadelesine dikkat çeken Nebo, halka, bölgeye ve kadınlara sunduğu şeyler PYD’nin kuruluşundaki ana rolünü gösterdiğini söyledi.

 MINBIC

PYD, Minbic’te Şehit Şîlan ve arkadaşlarını Yasama Meclisi Salonu’nda düzenlediği toplantıyla andı. Anma törenine Minbic Demokratik Sivil Yönetimi üyeleri, sivil meclisler, siyasi partiler, Şehit Aileleri Meclisi ve Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi katıldı.

Anma töreninde konuşan Zenûbiya Kadın Topluluğu Eğitim Komitesi Sözcüsü Asya Mihemed ve PYD Minbic Eş Başkanı Mehmûd Cemo, Şehit Şîlan ve arkadaşlarının KDP tarafından ve işgalci Türk devletinin işbirliğiyle kurulan bir pusuda şehit edildiklerini kaydetti.

KOBANÊ

Kobanê’de ise onlarca yurttaş, Özerk Yönetim kurum üyeleri, sivil toplum kurumları ve PYD, Şehit Şîlan Kobanê ve arkadaşlarını PYD’nin Fırat Salonu’nda düzenlediği anma töreniyle andı.

Anma töreninde konuşan PYD Kobanê Yürütme üyesi Nesra Derwîş ve PYD Yürütme Kurulu üyesi Ehmed Xoce, PYD’nin Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin dört parçaya yayılan mücadele mirası ve Kurdistan dağlarındaki direnişle başladığını söyledi.

Şehit Şîlan’ın ailesi adına konuşan kardeşi Cûdî îbrahîm, “Şehit Şîlan cesaretli bir kişiliğe sahipti, ataerkil zihniyet ve Suriye rejim iktidarına karşı durdu. Kürtler haklarını elde etsin ve kimliğine geri dönsün diye mücadele etti” ifadelerini kullandı.

 TIL TEMIR

2004 yılında KDP’nin pususunda şehadete ulaşan Şehit Şîlan ve her 4 arkadaşını anmak için Til Temir Şehit Aileleri Meclisi salonunda anma töreni düzenledi.

Sivil toplum kurumları, siyasi parti temsilcilerinden onlarca kişi ilçedeki törene katıldı.

Törende konuşan PYD ilçe Eş Başkanı Ridwan Xelef, “Şehit Şîlan, Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesiyle kendisini silahlandırdı. Kadınların özgürlüğünü elde etmek, ataerkil ve iktidarı yok etmek için Önderliğin izinde mücadele etti.” ifadelerini kullandı.

Aynı kampsamda Şedadê ve Til Temir ilçelerindeki Şehit Aileleri Meclisi, yaptıkları farklı açıklamalarla Şehit Şîlan ve arkadaşlarını anarak, şehitlerini takipçisi olacakları mesajını verdi.

HELEB

PYD Halep Ofisi, Şehit Şîlan ve arkadaşlarını anmak için bir toplantı düzenledi. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki yurttaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri törene katıldı.

Toplantıda konuşan PYD üyesi Klara Adasam, “Özgür ve demokratik bir ülkeyi kurmak ve Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlama umutlarını yerine getirmek için mücadeleyi büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Ardından Şehit Şîlan’ın yaşamı ve mücadelesine ilişkin bir sinevizyon gösterildi.