Şerawa’da Türk devletine karşı yürüyüş

Efrîn’in Şerawa ilçesinde yüzlerce kişi, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürüdü.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Türk devletinin 20 Ocak 2018’de Efrin’e yönelik başlattığı işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Şêrawa’da düzenlenen yürüyüşe yüzlerce Efrînli katıldı.

Yürüyüşte Efrînli 72 çocuk (Türk devletinin 72 savaş uçağı ile Efrîn’de sivillere karşı katliam gerçekleştirdiğini simgeleyen), üzerinde “Biz geliyoruz ey Efrîn” yazılı beyaz elbiseler giydi.

'KATLETTİLER, GÖÇE ZORLADILAR'

Ziyaret köyünde başlayan yürüyüşte sık sık direniş sloganları atıldı. Vegerê Kampı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte yapılan saygı duruşunun ardından MSD Efrîn ve Şehba Kantonları Bürosu Eşbaşkanı Şêrin Qaso açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"9 yıllık Suriye savaşında Türk devleti Suriye’deki çetelerin işbirliği ile Suriye’nin Efrîn’den, Serêkaniyê’ye, Girê Spî’den Ezaz, Cerablus ve Bab’a kadar işgal etti.

Türk devleti 20 Ocak 2018’de bütün ağır silahları ve sözde Özgür Suriye Ordusu ile Efrîn’e vahşi saldırılar gerçekleştirdi. Saldırılar sonucunda yüzlerce kişi şehit düştü, yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. Türk devleti işgal siyaseti ile bölgeye hem kara hem de hava saldırıları gerçekleştirdi. Bölgenin demografisini değiştirmek amacıyla yerli halkı göçe zorlayıp, farklı halkları zorla Efrîn’e yerleştiriyor.

İşgalci Türk devleti Kürtçe ve Arapça olan köy isimleri Türkçeye çeviriyor. Park ve meydanlara, ‘Recep Tayyip Erdoğan Meydanı’ şeklinde isimler veriyor. Diğer taraftan Türk parasını kullanıp, okullarda Türkçe dilini zorunlu kılıyor.

ÇAĞRILAR

Türk devleti başından bu yana bölgede hedefleri vardı. AKP hükümeti Osmanlı imparatorluğunu yeniden canlandırmak istiyor. Bu nedenle her şeyi yapıyor. Bu da 9 yıldır devam eden Suriye krizinin başında belli oldu.

MSD olarak Efrîn halkımıza yönelik bu saldırıları kınıyoruz. Uluslararası toplumu, Güvenlik Meclisi’ni, insan hakları örgütlerini, uluslararası koalisyonu, Rusya’yı işgalci Türk devletinin Efrin’e yönelik saldırılarını durdurmaya ve Efrîn halkını evlerine geri göndermeye çağırıyoruz. Suriye halkına birlik çağrısında bulunuyoruz.”

'İŞGALE SON VERECEĞİZ!'

Açıklamanın ardından Efrîn Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi üyesi Recep Mistefa, Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak, “İşgalci Türk devleti Efrîn halkına yönelik ihlallerine yetkililerin gözü önünde devam ediyor” dedi.

Şehba Kantonu Meclis Üyesi Ebdo Ehmed de Çağın Direnişi’nde şehit düşenleri andı.

Efrîn Kantonu kanaat önderleri adına konuşan Xelil Reşo, “Suriye halkının birliği, işgal edilen bölgelerin özgürleşmesine vesile olacak. İşgale son vereceğiz” diye konuştu.