ABD’li enternasyonalist: Sadece DAİŞ’le mücadele yetmez

ABD’li enternasyonalist Van Spronson, artık sadece DAİŞ’e karşı değil, Türk faşizmine karşı mücadelenin gerekliliğine işaret ederek, YPG’ye katılmasının kendisi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Amerikalı enternasyonalist Sipan Van Spronson, sadece bir sistemin içinde değil de bu şekilde yaşamaya karar veren bir halkın içinde olmanın önemini vurguladı.

Rojava Devrimi, sadece Ortadoğu halklarına değil, tüm dünya halklarına kucak açan bir devrim süreci. Bunun için dünyanın her tarafından enternasyonalistler katılıyor. Rojava Devrimi mücadelesinden etkilenenlerden biri de Amerikalı Sipan Van Spronson. 15 ay önce Rojava’ya gelen Van Spronson, “Buradaki devrimin ve Özgürlük Hareketi’nin ideolojisine inandığım için geldim. Kadınların özgürleşmesine dayalı bir demokrasinin kurulmasına; Ortadoğu halklarının DAİŞ ve Türk faşizmine karşı meşru savunmasına inanıyorum” dedi.

Rojava'ya ilk geldiğimde neler yaşadığını tarif etmek zorlanan Van Spronson, şunları dile getirdi: “O kadar yoğun bir özgürlük hissi vardı ki, aynı nedenlerle savaşmak için burada olduğunu bildiğim yoldaşlarımla birlikte olmak önemliydi. Toplum içinde bile hayata çok daha demokratik ve özgür bir yaklaşım olduğu açıktı. Sadece bir sistemin içinde değil de bu şekilde yaşamaya karar veren bir halkın içinde olmak gerçekten harikaydı.”

Van Spronson, YPG saflarına katılmasını da şöyle anlattı: “Benim için YPG'ye katılmak harika ve paha biçilmez bir deneyim. Vahşi ve baskıcı bir yaşam tarzına; milliyetçilik, dincilik, tek bayrak-tek halk ve tek devlet fikrine karşı halkların özerk yaşam tarzını yaratma ve kadınların özgürlük mücadelesi için direnen bir harekete katılmak benim için bir fırsattı.”

EKOLOJİYE YAKLAŞIM

Rojava’da ekolojiye yaklaşımdan da etkilendiğini kaydeden Van Spronson, “Bu hareket içerisinde ekolojiye yaklaşım da oldukça önemli. Özellikle genç bir insan olarak iklim değişikliği ve bunun yaratacağı korkunç felaketleri düşünüyorum. Buradaki ekolojik yaklaşımda dünyanın dört bir yanında birilerini buraya getirmeye başlıyor. Kapitalist tüketime karşı çevrenin korunması öne alınıyor” diye konuştu.

BİR ŞEYLER YAPMANIN ZAMANI GELDİ

Amerika ve Batı ülkelerinde yaşayanlara seslenen Amerikalı enternasyonalist, ‘zamanımız tükeniyor’ diyerek şöyle devam etti: “Rahatlık zamanı sona erdi. Eğer özgürlüğe, temel eşitliğe ve temel demokrasiye gerçekten önem veriyorsak artık başkalarının yaptıklarına güvenemeyiz. Ellerimizle bunu yapmalıyız. Kendimize devrimci temelde insan diyorsak şimdi çalışmanın ve bir şeyler yapmanın zamanıdır. Askeri bir güce katılmak zorunda değilsin ama artık suç ortağı da olamayız.”

BU HALK UNUTULMAMALI

DAİŞ’e karşı yürütülen mücadeleye de işaret eden Sipan Van Spronson, şunları söyledi: “DAİŞ’le mücadele halen sürüyor. Amerikan hükümeti sık sık DAİŞ’i yendik ve benzeri raporlar yayınlıyor. Bu doğru değil. Bu mücadele buradaki özgürlük güçlerince yürütülüyor. Halen sivillerin kafasını kesen ve korkunç şiddet eylemlere neden olan uyuyan hücreleri var. Anlaşılması gereken şey, eğer bir işe başlandıysa onu bütünüyle bitirmek gerekir. Eskisi gibi sadece DAİŞ’e karşı değil, Suriye’nin kuzeyinde DAİŞ’i aktif olarak destekleyen ve eski DAİŞ üyelerini barındıran ÖSO gibi Türk devletinin desteklediği cihatçı gruplara yaklaşımı da içerir. Anlaşılmalıdır ki; savaş devam ediyor ve sonuna kadar savaşılmalıdır.”

ABD’nin DAİŞ’le mücadelede büyük rol oynayan bölge halkının yaptıklarını unutma eğilimine tepki gösteren ABD’li enternasyonalist Van Spronson, Amerikan ordusunun Efrîn ve Serêkaniyê’de Türk işgalinin önünü açtığını hatırlattı.