ABD’li heyetten Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, Özerk Yönetim, Kongreya Star ve PYD'yi ziyaret etti. Görüşmede Türk devletinin suçları konuşuldu.

Temaslarda bulunmak üzere dün Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret eden ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.

Heyet, Qamişlo’da Özerk Yönetim Dış ilişkileri Bürosu, Kongreya Star ve PYD ile görüştü.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Başkan Yardımcısı Nadine Menza, Tennessee Nashville vilayetinde bulunan İncil Kilisesi Papazı Steve Burger’den oluşan bağımsız komisyon, ilk olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu yetkilileri ile bir araya geldi.

Amerikalı heyeti, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu Eşbaşkanı Ebdulkerim, Eşbaşkan Yardımcısı Ebir Êliya, Eşbaşkan Danışmanı Mizgin Ehmed ve büronun resmi sözcüsü Kemal Akif karşıladı.

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARI KONUŞULDU

Özerk Yönetim Dış ilişkiler Bürosu Resmi Sözcüsü Kemal Akif, görüşmede Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde ve Suriye genelinde yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti. Akif, “Amerikalı heyeti, Türk devleti ve çetelerinin Kürt, Arap, Süryani ve diğer halklara yönelik ihlallerini ve işgal edilen bölgelerde zorla göç ettirme, cinayet, talan, cinsel istismar, demografik yapıyı değiştirme politikalarına ilişkin bilgilendirdik” dedi.

Akif, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun bu yıl hazırladığı raporu ve insan haklarını ihlal edenlerin yargılanmasının önemini değerlendirdiklerini kaydederek, “Görüşmeler olumluydu. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun bölgeye ilişkin raporunu tartıştık.  Komisyonun Amerika’ya döndükten sonra raporu göndereceği raporu bekleyeceğiz” diye belirtti.

'İŞGALE KARŞI ABD'YE BASKI YAPILMALI'

Özerk Yönetim Dış ilişkiler Bürosu ile yaptıkları görüşmenin ardından Qamişlo’da bulunan Kongreya Star Dış ilişkiler Bürosu’nda Kongreya Star Koordinasyonu ile görüşen heyet, Kongreya Star Koordinasyon üyesi Asya Abdullah, Kongreya Star Sözcüsü Remziya Mihemed tarafından karşılandı.

Bir saatten fazla süren görüşmede, bölgedeki kadınların durumu, kazanımları, bölge halklarının yaşadığı acılar ve zorluklar, Kuzey ve Doğu Suriye  bölgelerindeki kadınların siyasi, askeri ve toplumsal alanlardaki rolü tartışıldı.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Kongreya Star Sözcüsü Remziye Mihemed, “Heyetin ziyaretinin amacı Kongreya Star’ın çalışmalarını, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde kadınların durumu, Özerk Yönetim’in eşbaşkanlık sistemine ilişkin bilgi almaktı” şeklinde konuştu.

Kongreya Star, Kobanê’de Kongreya Star Koordinasyonu üyelerine yönelik Türk devletinin işlediği suçlarının da bulunduğu belgeleri heyete sundu.

Heyetin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki kadınların, Türk devletinin bölgeye yönelik devam eden saldırı ve tehditleri nedeniyle çektiği acılardan artık haberdar olduğunu belirten Remziye Mihemed,

“Heyet, Türk devletinin bölgeye yönelik işgaline son vermesi için ABD’ye baskı yapmalıdır” dedi.
PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif ise heyet ile yaptıkları görüşmede Türk devleti ve çetelerinin işgal edilen bölgelerde ihlalleri, demografik yapıyı değiştirme, etnik soykırım, bölgeyi DAİŞ merkezlerine dönüştürme girişimlerini konuştuklarını belirtti. Yusif, Serêkaniyê ve Efrîn’de DAİŞ bayraklarının asılmasının en canlı örnek olduğunu belirttiklerini kaydetti.

Foza Yusif, Türk devletinin yalnızca Kürt halkı üzerinde değil tüm bölge üzerinde tehdit oluşturduğunu ifade etti.

ABD heyeti, Kuzey ve Doğu Suriye’nin  din ve kültür özgürlüğünün olduğu tek bölge olduğunu ve bölgede istikrarın korunmasına destek olacağını vurguladı.

Heyet, Reqa’da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'yle de görüşecek.