Amûdê’nin tarihi pazarı: El-Fatora

Amûdê’nin tarihi pazarında satıcılık yapan Behcet Şêx Dawid Şêx Dawid ve Mihemed Silêman Hesen, 1974 yılında kurulan pazarda dayanışma içerisinde çalıştıklarını belirtti.

Amûdê’nin geleneksel pazarı El-Fatora, Hıristiyan ve Müslüman halkların işbirliği ve dayanışmasıyla oluşmuştur. Yıllardır bu pazarda birlikte çalışanların dayanışması hala devam ediyor.

Behcet Şêx Dawid Şêx Dawid ve Mihemed Silêman Hesen, El-Fatora pazarına ilişkin konuştu.

1929 yılında kurulan El-Fatora pazarının Müslüman ve Hıristiyan halkı arasında barış ve birliğin simgesi haline geldiğini söyleyen Behcet Şêx Dawid Şêx Dawid, “El-Fatora pazarının önemli tarafı hem Müslümanları, hem de Hıristiyanları bir araya getirmesidir. Eski satıcıların bir kısmı vefat etti. Son yıllarda ise mutfak, ev eşyaları, kıyafet, takı ve güzellik ürünleri mağazalarının açılmasının ardından daha çok benim yaşımdaki insanlar kaldı pazarda çalışan. Burada bizi birbirimize bağlayan şey sadece aynı yaşta olmamız değil, sevgi ve saygıdır. Halkımızdan bu pazarın korunmasına yardımcı olmalarını istiyoruz çünkü şehirler pazarlarıyla tanınıyor” diye konuştu.

82 yaşındaki Mihemed Silêman Hesen, 1973 yılından bu yana pazarcılık yapıyor. El-Fatora pazarının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Mihemed Silêman Hesen, “İşgalciler bir şehre saldırdığında önce o şehirdeki tarihi yerleri yok etmek ister. Ama El-Fatora pazarı ise günümüze kadar geldi. Bu pazarın uzun bir hikayesi var. Pazarın kuruluşu 194 yılına kadar uzanıyor. 2019 yılında tüm pazarcıların yardımıyla yağmurdan ve güneşten korunmak için pazarın üst tarafını kapattık. Bu pazar sadece benim veya birkaç satıcının değil, halkın pazarıdır. Kapımız herkese açık. Zor bir süreçten geçtiğimiz doğru ama bugünleri de atlatacağız” ifadelerini kullandı.