Avrupa heyeti MSD ve QSD ile görüştü

Avrupa heyetinin Hesekê'de MSD ve QSD ile gerçekleştirdiği iki ayrı görüşmede Suriye’deki son gelişmeler, bölgeye dönük saldırılar, siyasi süreçte işbirliği ve destek yöntemleri ele alındı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de temaslarını sürdüren Avrupa ve İngiltere Parlamentosu üyeleri ile aralarında Kürtlerin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan heyet, bugün Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanları ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı ve yardımcılarıyla bir araya geldi. 

Toplantılarda taraflar, Baas rejiminin devrilmesinden sonra Suriye’nin genel durumu, mevcut Şam iktidarının durumu, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’yle olan ilişkiler ve Şam iktidarı ile Özerk Yönetim ve askeri güçler arasında yapılan anlaşmaları tartıştı.

Görüşmelerde Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik aralıksız devam eden saldırılar ve bölge halklarının bu saldırılardan dolayı yaşadığı zorluklar da konuşuldu.

ABDÎ: ATEŞKESİN KALICI OLMASINI HEDEFLİYORUZ

Görüşme sırasında heyetin sorularını yanıtlayan QSD Genel Komutanı Mazlum Abdî, ABD-İngiltere ve Fransa’nın arabulucuğunda Türkiye ile geçici ve kırılgan bir ateşkes anlaşma yapabildiklerini belirterek, “Hedefimiz, bu ateşkesin kalıcı olması. Çünkü halen bölgemiz için beka mücadelesi veriyoruz. Ateşkesin gerçekleşmesinde Şam ile yaptığımız anlaşma ve elbette Sayın Öcalan’ın yapmış olduğu barış çağrısı da etkili oldu. Ateşkesin daimi olması için uluslararası toplumdan destek çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kürtler arası diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla bir ulusal konferans düzenleyecekleri bilgisini de veren Abdî, daha sonra tüm Kürt partilerden oluşan ortak bir komisyon kuracaklarını söyledi.

'GÜÇLERİMİZİN LAĞVEDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Sahil bölgesinde Alevilere yönelik gerçekleştirilen yaşananların kendilerini de birebir ilgilendirdiğini ifade eden Abdî, “Silahlı güçlerimiz sahada kalmaya devam edecek. Güçlerimizin lağvedilmesi söz konusu değil. Aksine bölgemizde korumaya ve güvenliği sağlamaya devam edeceğiz. Elbette güçlerimizin Savunma Bakanlığı bünyesinde olmasını istiyoruz. Ancak altını çizerek söylüyorum; güçlerimizin lağvedilmesi veya fesh edilmesini asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Abdî, Suriye'nin diğer bölgelerine serbest dolaşım, Rojava’daki eğitim kurumlarının verdiği diplomalarının kabulü gibi iç meseleler için de önümüzdeki hafta Şam yönetimi ile görüşmelerin yapılacağı bilgisini verdi.

Heyet, 14 Nisan’da Qamişlo’da Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’ni ziyaret etmişti.

Heyet, bu ziyaretle iklim değişikliğine bağlı ekonomik projeler için uygun yardımları sağlamayı ve Demokratik Özerk Yönetimi ile AB arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.