Aydınlar ve siyasetçiler Kobanê’de bir araya geldi

Rojava’nın Kobanê kentinde Aydınlar Birliği Çalıştayı düzenlendi.

“Sadece birliğimizle özgürlük ve geleceğimizi kazanırız” sloganıyla orgnize edilen çalıştaya, 100 delege katıldı. Çalıştayın temel gündemlerinin başında Türk işgali ve Kürtlere arası ulusal birlik yer alıyor.

Din, eğitim, devrim öncesi ve sonrası Kuzey-Doğu Suriye’nin durumu, toplum psikolojisi ve Kürt varlığı konularının tartışılacağı çalıştayda, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de yerlerini aldı.

Aydınlar Birliği Çalıştayı, daha önce siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerine, işgale karşı ve ulusal birlik için yapılması gerekenler üzerine tartışma yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıya olumlu yanıt veren Suriye Kürtleri Sol Partisi (PÇKS), PYD, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (PYDKS), Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (PDKS) ve Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Parti (PDPKS) çalıştayda yerlerini aldı. Ayrıca Kongreya Star ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri ile diğer bir çok dernek yöneticisi de çalıştaya katıldı.

Açılış konuşmasını yapan siyasi araştırmacı Mesud Mihemed, Suriye ve Türkiye’nin yıllardır Kürtlere karşı ortak ve bazen de tek taraflı bir savaş yürüttüğünü hatırlattı.

Çalıştayın ilk oturumunda eğitim sistemiyle ilgili konuşan Zozan Bozi, her şeyden önce çocukların bilim, felsefe, dil ve kültür odaklı büyütülmesi ve eğitilmesi gerektiğini belirtti. Bozi, bölgede süren çatışmalardan kaynaklı sağlıklı bir eğitim verilmediğini vurglayarak, zor koşullarda dahi eğitimden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

Toplum psikolojisine dair konuşan Eyşe Efendi de, savaşın toplumun, özelde de çocukların psikolojisi üzerinde olumsuz bir etki yarattığının altını çizdi.  Efendi, “Kobanê’de bulunan aydınlar olarak bizler de topluma eğitim vermekle ve onların sorunlarına çözüm bulmakla yükümlüyüz” dedi.

Çalıştay iki gün sürecek.