BM Türkiye’nin su ambargosuna karşı uyardı

Birleşmiş Milletler (BM), Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye su kesintisi uygulaması nedeniyle ciddi bir salgın riski olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef) tarafından yapılan açıklamada, Türk devletinin işgal ettiği Serekaniyê’deki istasyondan su dağıtımını günlerdir engellediğine dikkat çekildi.

Serekaniyê yakınlarındaki Eluk’tan su dağıtımının QSD güçlerinin kontrolündeki alanlara yönelik olarak engellendiği belirtilirken, engellemenin bizzat Ankara’dan kararlaştırıldığı bildiriliyor.

Unicef’in Suriye temsilcisi Fran Equiza, su kesintisinin başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere bölge halkını ciddi risklerle karşı karşıya bırakacağı uyarısında bulundu. Equiza, bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunun altını çizdi.

SU KAYNAKLARI ASKERİ VE SİYASİ KAZANIMLAR İÇİN KULLANILAMAZ

Türk devletinin kirli politikasını sert bir dille eleştiren Equiza, insan yaşamının tehlikeye atıldığına dikkati çekti. Unicef Temsilcisi, “Su kaynakları askeri ve siyasi kazanımlar için kullanılmamalıdır” dedi.

Türk devletinin insanlık dışı politikasına alet ettiği Eluk’taki istasyonun Hesekê şehri ile DAİŞ çeteleri ve ailelerinin tutulduğu El Hol kampının da aralarında olduğu birçok yerleşime su veriyor. Buradan toplamda 460 bin kadar kişinin su ihtiyacı karşılanıyor.

Kürtler ve diğer halklara yönelik su ambargosunun yanı sıra tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün yayılma riski de ciddi endişelere neden oluyor.