Cizre Bölgesi’nin birçok merkezinde Newroz kutlandı

Cizre Bölgesi’ndeki Newroz kutlamalarında tecridin kaldırılması için devam eden açlık grevi direnişleri selamlandı.

Hesekê Kantonu’nun Dirbêsiyê ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarının adresi Kerbetilî köyü oldu.

Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalarda konuşma yapan Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi Danışmanı Mizgin Ehmed, yaptığı konuşmada, “Demirci Kawa, zalim Dehaklara karşı kazandı. Bizler de bugün Kuzey ve Doğu Suriye’de tüm dünyaya korku salan DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratıyoruz” dedi. Mizgin Ehmed devamla, “DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattık. Aynı iradeyle Efrîn’i, Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki bölgeler de özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından siyasi partilerin kutlama mesajları okundu. Mesajların okunmasının ardından halk oyunları, müzik ve tiyatro grupları sahne aldı. Şair Ferhad Merdê de Newroz’a özel şiir okudu.

Kutlamalar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve açlık grevi direnişçilerini selamlayan sloganlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

DÊRİK

Dêrik’te gerçekleşen kutlamalarda ise Cizre Bölgesi Yürütme Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan yaptığı konuşmada, tüm halkların Newroz’unu kutlayarak, 2019 Newroz’unu DAİŞ çetelerine karşı zaferle karşılandığını söyledi.

Saruxan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevi direnişlerinin devam ettiğini belirterek, tecridin kaldırılması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Kongeya Star yöneticilerinden Wesfa Murad da açlık grevi direnişlerine dikkat çekti ve “Rêber Apo’nun faşizm zindanlarından özgürlüğü için hepimize sorumluluk yüklüyor. İşgalci Türk devletine karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.

Konuşmaların sona ermesiyle birlikte Aram Tîgran Kültür Sanat Merkezi’ne bağlı gruplar sahne aldı.

Dêrik’teki Newroz kutlamaları, halaylarla sona erdi.

AMÛDÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Amûdê ilçesinde ise binlerce kişi Newroz’u, Çaxir köyündeki Newroz alanında kutladı.

Kutlamalara ulusal kıyafetleriyle katılan binlerce kişi sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan ve Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlar attı.

Burada konuşma yapan Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nezire Gewriye “Yeni bir döneme girdik. Tüm zorlukları aşacağız, işgalcileri yenilgiye uğratacağız. Efrîn işgalci Türk ordusu ve çetelerinden kurtulmadıkça bizler rahat olmayacağız” ifadelerinde bulundu.

Kutlamalarda ayrıca, 20 Kürt partinin ulusal birlik vurgusunda bulunduğu ortak kutlama mesajı okundu.

Amûdê’deki kutlamalar, açlık grevi direnişçileri ve QSD savaşçılarının direnişini selamlayan sloganlar ve halaylarla son buldu.

SERÊKANİYÊ

Serêkaniyê’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamaların adresi ise Eyn Hisan köyü oldu.

Şehit anneleri tarafından Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalarda, Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi adına Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hekem Xelo konuşma yaptı.

Hekem Xelo konuşmasında tüm halkların Newroz Bayramı’nı kutlayarak, “Ön cephelerde onurumuzu savunan güçleri selamlıyoruz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan eylemcilerin Newroz’unu kutluyoruz” dedi.

DAİŞ çetelerinin sona yaklaştığını söyleyen Xelo, direniş ve zaferle karşılanan bu yılki Newroz’un tarihi olduğunu ifade etti.

Konuşmanın ardından Kürt siyasi partilerinin Newroz kutlaması için ortak mesajı okundu, Serêkaniyê ve Zirgan ilçelerindeki kültür sanat merkezlerine bağlı gruplar müzik, folklor ve tiyatro oyunu sergiledi.

Serêkaniyê’deki Newroz kutlamaları, açlık grevi eylemcilerinin direnişi ve Efrîn’deki Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlar ve halaylarla sona erdi.

TİRBESPİYÊ

Qamişlo Kantonu’nun Tirbespiyê ilçesinde ise halk 2019 Newroz’unu Direcîk köyünde kutladı.

İlçe halkının ulusal kıyafetlerle katıldığı kutlamada binlerce kişi, sabahın ilk saatlerinden itibaren ellerinde YPG-YPJ ve QSD bayraklarıyla kutlama alanında toplandı.

Şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başlayan kutlamada siyasi partilerin ortak kutlama mesajı okundu.

Çeşitli etkinliklerin sergilenmesiyle beraber Tirbespiyê’deki Newroz kutlamaları, açlık grevi direnişlerine destek sloganları ve halaylarla sona erdi.

GİRKÊ LEGÊ

Girkê Legê ilçesindeki kutlamalara Çilaxa ve Til Koçerli halk da katıldı. Kutlamalarda Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi temsilcileri de hazır bulundu.

Newroz kutlamaları şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Ardından Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yunis konuşma yaptı.

Tüm halkların Newroz Bayramı’nı kutlayan Talat Yunis, “Başından beri yolumuz direniş yoludur. Direniş ve mücadeleyle, kendi irademizle bölgelerimizi DAİŞ çetelerinden kurtardık. Aynı şekilde Efrîn’i de özgürleştireceğiz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Leyla Güven’in 134 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Yunis, tecridin kaldırılması için eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Konuşmanın ardından Kürt partilerinin ortak kutlama mesajı okundu ve kültür sanat gruplarının sahne almasıyla kutlamalara devam edildi.

Girkê Legê’deki 2019 Newroz’u sloganlar ve halaylarla son buldu.

Cizre bölgesindeki tüm kutlamalarda Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi partiler adına ortak kutlama mesajları okundu. Newroz kutlamalarında yapılan ortak kutlama mesajlarında, “Kuzey ve Doğu Suriye bu yıl Newroz Bayramı’nı dünya terörüne karşı YPG, YPJ, QSD savaşçılarının tarihi bir zaferiyle karşılıyor” denildi.

Efrîn ve Suriye’nin kuzeyindeki Türk devletinin işgali altındaki bölgeler hatırlatılan mesajda, “Rojava ve Kuzey Suriye’de hala işgalcilerin varlığı tehlikesi mevcut” uyarısında bulunuldu ve Kürt ulusal birliğine vurgu yapıldı.

Mesajda devamla, “Suriye’de Kürt kızları ve oğullarının kahramanlıkları sayesinde birçok ulusal kazanım elde edilmiştir. Kuzey ve Doğu Suriye’de özerk yönetim deneyimiyle bölge halkları arasında ortak yaşam inşa edilmiştir ve bu ortak yaşam tüm halklar için örnek teşkil etmektedir. Halkların kardeşliği ve eşitliği sembolü olan Newroz kutlu olsun” denildi.