Cizre’de işgal protestosu

Serêkaniyê ve Girê Spî’nin işgal edilmesinin yıldönümü Cizre’de düzenlenen bir yürüyüş ile protesto edildi.

Cizre Aydınlar Birliği’nin organize ettiği yürüyüşe Rojava Aydınlar Birliği (HRRK), Suriye Kürt Yazarlar Birliği ve Suriye Kürdistanı Yazarlar Birliği üyeleri, Serêkaniyê ve Girê Spî’nin Türk devleti tarafından işgal edilmesinin yıl dönümünü kitlesel yürüyüşle kınadı. Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde başlayan yürüyüşte Türk devletinin kınandığı pankartlar taşındı.

Qamişlo’daki Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği önüne ulaşan kitle, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak açıklama yaptı. Kürtçe açıklama Suriye Kürt Yazarlar Birliği Üyesi Qadir Egid tarafından okundu.

Serêkaniyê ve Girê Spî’nin işgal edilmesinin ardından her iki merkezde huzur ve güven kalmadığını belirten Egid, Türk devleti ve çetelerinin büyük trajediler yaşattığını söyledi. İşgal edilen yerlerde demografik yapının değiştirildiğini ifade eden Egid, bunun birçok uluslararası rapora da yansıdığını hatırlattı. Rojava’da yaşayan herkesin Serêkaniyê ve Girê Spî işgaline karşı olduğunu ifade eden Egid, siyasi partilerin birlik olması gerektiğini vurguladı. Devam eden ulusal birlik çalışmalarına işaret eden Egid, PYNK ve ENKS’nin bir an önce ulusal birliği sağlaması gerektiğini kaydetti. Egid, Kürt halkının işgalcilere vereceği en iyi cevabın ulusal birliği sağlamak olduğunu söyledi.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.