DAİŞ çeteleri Türk armasıyla Efrîn’de

Türk devleti, DAİŞ çetelerini örgütleyip Efrîn ve Şehba’da farklı kimlik ve üniformalar içinde kullanmaya devam ediyor. Çok sayıda DAİŞ üyesi ÖSO adıyla Efrin’de görev yapıyor.

DAİŞ’in yenilmeye başlamasıyla birlikte on binlerce elemanı Türkiye ve Türkiye’nin işgali altındaki Kuzey Suriye alanlarına geçti. Bazıları zaten 24 Ağustos 2016’da Cerablus’a tek mermi atılmadan giriş sürecinde üniformasını değiştirerek, Türk yapımı ‘Fırat Kalkanı’ çetelerine dahil oldu. Türkiye ve Türk devletinin işgali altında bulunan bölgelere geçen DAİŞ’liler, bugün hem Türkiye hem de Kuzey Suriye’de Türk devletinin hizmetinde. Kuzey Suriye’deki DAİŞ çetelerinin bir kısmı Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) denetimi altındaki alanlarda MİT’e bağlı bulunan ‘Kıyam Hareketi’ etiketiyle suikast girişimlerinde bulunuyor. Büyük bir kısmı ise Efrîn işgalinde görevlendirildi ve şu an Efrîn’deler.

Efrîn'de yer alan DAİŞ'lilerin arasında çete başları da, katliamlarda yer alanlar da, istihbarat alanında faaliyet gösterenler de var. Efrîn'de AKP'nin hizmetindeki DAİŞ çeteleri, Kürt bölgelerindeki işgalci saldırılarda da bulunmuştu.

Türk devleti, Efrîn işgalini geliştirirken DAİŞ’in adını da YPG ile anıyordu ama DAİŞ’in hiçbir zaman giremediği Efrîn, DAİŞ’in yeni cephesi haline getirildi.

İŞTE EFRÎN VE ŞEHBA’DAKİ BAZI DAİŞ’LİLER

Efrîn ve Şehba’nın işgal altındaki bölgelerinde Türkiye’nin yerleştirdiği DAİŞ'lilerden bazılarının isimleri ve görevleri şöyle:

Beşar Ali Ubeyd: Daha önce Dêrazor kentinde DAİŞ’e bağlı Abdullah bin Zubeyr Taburu’nda yer alıyordu. Şu anda Efrîn’de Türk devletine bağlı Sultan Murat çetesinde.

Hamza Memduh El Matrud: Hama’nın El Şair köyünden. 2 yıl boyunca DAİŞ içinde yer aldı. Daha sonra Şehba’da Türkiye’nin kontrolündeki alanlara ve gruplara geçti. Efrîn işgal saldırısına katıldı. Şu anda Efrîn’in Cindirês ilçesinde çetelerin içerisinde.

Halid Tirki El Hesan: 1989 doğumlu. DAİŞ elemanı olarak Dêrazor’un El Quriye köyünde bulunuyordu. 2017 sonunda Türkiye’ye gitti. Türkiye’ye ulaştıktan sonra Isud El Qaqa çetesine dahil oldu. Şu anda Kuzey Suriye’nin Türkiye’nin kontrolündeki alanlarında yine Türkiye’ye bağlı çetelerin aktif elemanı.

Abud Ali Ubeyt El Adi: Daha önce Dêrazor bölgesinde DAİŞ’in ’polis örgütü’ içinde yer alıyordu. Şu anda Kuzey Suriye’de Türk devletine bağlı çetelerin elemanı.

Hesan El Muhammed: Halep’in Mesakin Hinano mıntıkasından. Daha önce Halep’in Derhafer köyünde DAİŞ istihbaratı üyesiydi. Sonra Ehrar Şarqiye’ye Liwa Elselacıka Taburu’na katıldı ve şu anda Kuzey Suriye’de Türkiye’nin işgali altındaki bölgelerde MİT’in hizmetinde.

Omer Zuheyr El Aqil: Bab’ın Qebasin kasabasına bağlı Berşaya köyünden. DAİŞ’in Bab’a girmesiyle DAİŞ’e katıldı. ve DAİŞ istihbaratında görev aldı. Daha sonra Sultan Murat çetesine katıldı. Şu anda da Kuzey Suriye’de Türk devleti işgali altındaki bölgelerde.

Ahmet Salih El Tokan: Tiltemir’in Meskene ilçesinden. DAİŞ içinde kendini patlatma gruplarının ’emir’iydi. DAİŞ içindeki ismi Ebu Esad El İngilizî’ydi. Şu anda Kuzey Suriye’deki Türk çeteleri içinde yer alıyor.

Tarık Abdullah Aqrep: Kobanê’ye bağlı Lobine köyünden olan Aqrep, DAİŞ’in içinde Ebu Abdullah kodunu kullanıyordu. 2014’te DAİŞ istihbaratına geçti. Sonra Ketibe El Hamzat çetesine katıldı ve komutanlık yaptı. Şu anda Efrîn’de aynı çetenin komutanlarından biri olarak görev yapıyor.

Eymen Mustafa Diyap: Kobanê’nin Qasimiyê köyünden. DAİŞ aktif savaşçılarındandı. Kobanê saldırısına da katıldı. Şu anda Kuzey Suriye’de Türkiye’nin işgali altındaki bölgelerde görevli.

Ali Ehmet El Emin: Kod adı Ebu Ducani. Tilhemis’e bağlı Belqis köyünden. Hesekê’de DAİŞ’in birkaç kontrol noktasının sorumlusuydu. QSD’nin Hesekê’yi DAIS’ten temizlemesi ardından Halep’in kuzey köylerine gitti. Halep’te Ehrar Şarqiye çetesine katıldı. Şu anda Ehrar Şarqiye istihbaratında yer alıyor.

Samir El Usud: Dêrazorlu olan El Usud, DAİŞ içinde Ebu Kasım kod adını kullanıyordu. Bir süredir Efrîn’de Ehrar Şarqiye komutanlarından birinin korumalığını yapıyor.

Mahmut Herdan: Dêrazorlu. DAİŞ’e girdikten sonra Ebu Naci El Ensari kod adını aldı. Şu anda Efrîn’de Ehrar Şarqiye çetesinin içerisinde yer alıyor.

İsa El Muhammed: Girê Spîli (Til Ebyad). 2016’da DAİŞ’e katıldı. DAİŞ içinde Ebu Muhammed Şemaliye kod adını aldı. Önce DAİŞ içinde 'normal' bir elemandı, daha sonra Reqa’da bir mıntıkada çete başı (emirlik) görevi aldı. Dêrazor’a geçerek Ziraat Sorumlusu oldu. 2017’nin sonunda Ezaz’a geçti ve orada Türkiye’ye bağlı çetelere dahil oldu. Şu anda Efrîn’de.

Abduleziz Hıdır El Ehmet: Hesekê’nin Xweyran Mahallesi’nden. DAİŞ’e katıldıktan sonra Şeddadê ve Dêrazor’da kaldı. DAİŞ’ten de Ehrar Şarqiye’ye katıldı ve şu anda Efrîn’dedir.

Xeyrat Muhammed El Xeyri: Dêrazor’un Qoriya köyünden. Dêrazor’dan DAİŞ’e katılan Xeyrat Muhammet El Xeyri, silah, havan ve zırhlı araç yapımında çalışıyordu. Havan ve patlatılacak araçların hazırlanmasından sorumluydu. Daha sonra Türkiye işgali altındaki Şehba bölgesine geçti. Şu anda Cerablus’ta Türk devleti için silah, havan ve zırhlı araç yapımının sorumlusu olarak çalışıyor.

Ali Yusuf El Selami: Kobanê’nin aşağı Şuyix köyünden. Buradan DAİŞ’e katıldı. Kobanê ve Minbic saldırılarına dahil oldu. Sonra Şehba’nın işgal altındaki bölgelerine geçti. Şu anda Kuzey Suriye’de Türkiye işgali altındaki bölgelerde yine Türk devleti için çalışan Ehrar Şuyix çetesinin komutanlarından.

Musenna Ayit El Mukeydi: Dêrazor’un Cura mıntıkasından. DAİŞ içinde Dêrazor’da bazı savaşlara katıldı. Sonra Türk devleti işgali altında bulunan Şehba’ya geçip buradaki çeteler içinde yer aldı. Şu anda ailesiyle birlikte Efrîn’de ve işgalci çeteler içinde yerini alıyor.

Abdurrezzak El Cerrah: Hesekê’ye bağlı Hesveya Mezin köyünden. Hesekê’den DAİŞ çetesine katıldı ve Ebu Besam kod adını aldı. Daha sonra Hesekê’den Halep’in kuzey köylerine gitti ve Sultan Murat çetesine katıldı. Şu anda Ezaz’da işgalci Türk devletine bağlı Liwa El Rafiden çetesinin komutanlarından.

Fadi Hesan El Hesan: Qamişlo’nun Rahiya El Zahir köyünden. DAİŞ’e katıldıktan sonra Til Hemis ve Hol’un işgal saldırılarına ve buradaki saldırılara katıldı. Daha sonra ’Fırat Kalkanı’ çetelerine katıldı ve şu anda Efrîn’de.

Muhammed Emin El Esvet: Hesekê/Til Hemis’ten. DAİŞ’e katıldıktan sonra Ebu Hemam El Şarabi kod adını aldı. Bir süredir Kuzey Suriye’nin Türk devleti işgali altındaki alanlarında yine Türk devleti hizmetinde olan Fasil icnet El Hesake çetesinde istihbarat elemanı olarak rol alıyor.