DAİŞ sorumlusu 6 ay içinde serbest bırakılmış

QSD'nin tutukladığı DAİŞ çetesi İlyas Aydın, bombalı saldırılar yapan ekibin sorumlusu Muhammed Cengiz Dayan’ın 2016 yılında Türkiye’de yakalandığını ve 6 ay içinde serbest bırakıldığını belirtti.

Ebu Ubeyde Turki kod adlı DAİŞ çetesi İlyas Aydın 2014-2016 yılları arasında DAİŞ’in Türkiye patlamalar ekibi askeri sorumlusu Muhammed Cengiz Dayan’ın (Abdulmuin) Türk devleti tarafından yakalandığını, serbest bırakıldığı haberini de İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Nusret Yılmaz isimli DAİŞ çetesinden duyduğunu itiraf etti. Haziran 2018 yılında tutuklu olarak yargılandığı iddia edilen Antep Davası’ndan 10 yıl 10 ay 37 gün ceza aldığı ilan edilen Muhammed Cengiz Dayan ve dosya hakkında bilgi isteyen avukatlara ise "Dosyada gizlilik kararı var" gerekçesiyle halen bile bilgi verilmiyor.

İlyas Aydın Türkiye’deki bombalı eylemleri yapmakla görevlendirilen ekibin başına getirilen Muhammed Cengiz Dayan’ın Afganistan'a gittiğini belirterek, "Afganistan’dan geldiğinde El Kaide’nin referans mektubuyla gelmiş. DAİŞ ve Cephet El Nusra ayrıldığında DAİŞ'le kalmıştı. Ben örgüte dahil olduğum dönemde Rakka’nın askeri emiriydi. DAİŞ'in üst düzey yöneticileri de O’nu tanıyorlardı yani güven kazanmış biriydi" diye konuştu.

‘ONU ÖNERENLER DE TÜRKİYE’YE KAÇTI’

İlyas Aydın, Muhammed Cengiz Dayan’ı Türkiye dosyasının askeri sorumlusu olması için öneren ve destekleyen ekipten birçok kişinin Til Ebiyad (Girê Spî) düşerken Türkiye’ye kaçtığına dikkat çekerek, dönemde DAİŞ istihbaratını yöneten Rakkalı Ebu Eyüp Rakkavi diye bir yönetici vardı. Rakka’nın iki büyük aşiretinden birisine bağlıdır. İstihbaratın adamları hep onun aşiretindendir.

Onlardan birçok kişi Til Ebyad düşünce Türkiye’ye kaçtılar. Til Ebyad’ın emniyet (istihbarat) sorumlusu Suriyeliydi ve YPG Til Ebyad’ı aldığı süreçte Türkiye’ye kaçtı. Bunu bana Ahmet Güneş söyledi. Belki de Türk istihbaratıydı ve O’ndan Türkiye’ye kaçtı. Emniyetçilerden Türkiye’ye çok kaçanlar oldu. Fakat Türkiye’de bunların tutuklanıp tutuklanmadıklarını bilmiyorum. Bu kişiler Abdülmuin Türkiye dosyasında görev almadan önce O’nun görevi alması için yukarıya hakkında olumlu raporlar yazıyorlardı. Yukarı da onların yani istihbaratın verdiği raporları kabul ediyordu. Böyle böyle Abdülmuin ve cemaati bu dosyanın sorumluluğunu aldılar" diye konuştu.

‘MUHAMMED CENGİZ DAYAN TÜRKİYE’YE GÖNDERİLDİ’

İlyas Aydın Türkiye’de patlamalar yapan ekibin kendi deyimiyle bazı olumsuzluklar olduktan sonra Muhammed Cengiz Dayan'ın Türkiye’ye gönderildiğini ifade ederek bu konuda şunları söyledi: "Ebu Zeynep Rakkavi O’nu Türkiye’ye gönderme kararı aldı. Abdulmuin gibi bir adamın Türkiye gönderilip operasyonları yönetmesi gerektiğine yukarıyı ikna etti. ‘Yönetecek adam olmadığı için sorunlar var. Oraya Abdulmuin gibi bir adam lazım’ diyordu.

Tabi bu büyük bir hataydı. Ben o zaman yukarıya rapor yazdım. Gitmesinin yanlış olduğunu belirttim. Haci Abdülnasır’dan, Bağdadi’nin yakın adamlarına kadar tanıyordu. ‘Bu adamı Türkiye’ye nasıl gönderiyor, yakalansa her şeyi konuşacak’ dedim. Bir de o süreçte dosya (ekip) aktif çalışıyor. Ama Ebu Zeynep Rakkavi yukarıyı ikna etmişti. Zaten bu da görevden alınmadan önceki son kararıdır ve en kötü kararıdır. Yukarıyı nasıl ikna etti bilmiyorum ama Abdülmuin’i Türkiye’ye gönderdi."

‘TÜRKİYE’DE YAKALANDI’

Muhammed Cengiz Dayan’ın Türkiye’ye gitmesinden 2-3 ay sonra Antep’te emniyet tarafından yakalandığını belirten İlyas Aydın, "Abdülmuin’in, Türkiye’ye gidişi ardından oradaki cemaatlerle oturup ‘Ben buranın valisiyim. Bundan sonra bana biat edeceksiniz’ dediğine ilişkin Türkiye’deki tanıdıklarımdan şikayetler aldım. Bunları da üste ilettim. Sonra da Türkiye’de yakalandığını hem Ebu Fuday (Nusret Yılmaz) hem de birçok kişiden dinledim.

Bir tanesi onun birlikte yakalandığı kişiydi. Birlikte yakalandıktan sonra hapiste birlikte kalmışlar ve onu birkaç aya bırakıyorlar. Çıkınca DAİŞ’e geliyor. Bana Rakka’da nasıl yakalandıklarını anlattı. O’da, Antep'te giderken yol kontrolünde araba da silah bulunduğunu ve bunun üzerine emniyete alındıklarını söyledi. Bizi emniyete götürdüklerinde Abdülmuin’i tanıdılar ve bizi içeri attılar" dedi.

‘6 AY SONRA SERBEST BIRAKILDI’

Muhammed Cengiz Dayan’ın Türkiye’de yakalandıktan sonra serbest bırakıldığını belirten İlyas Aydın, İnterpol’ün kırmızı bültenle aradığı DAİŞ çetesi Nusret Yılmaz’ında (Ebu Fuday) bunu doğruladığını dile getirdi. İlyas Aydın bu konuda şunları belirtti: "Abdulmuin 5-6 ay falan hapiste kalıp bırakılmıştı. Adamın biri sadece bir patlamaya bilmeden poşet taşımış, 9 sene veriyorlar. Ama Abdülmuin Türkiye dosyası sorumlusu olmasına rağmen 6 ayda nasıl çıkıyor. Daha sonra zaten DAİŞ'in hızlı çöküşü oldu ve gelmedi. Türkiye’de sokakta geziyordu."

İlyas Aydın 6 Temmuz 2019 günü "DAİŞ çetesi İlyas Aydın: Bombalı saldırılar MİT denetiminde yapıldı" başlığıyla ANF’de yayınlanan haberde Muhammed Cengiz Dayan’ın Rakka’ya bağlı Til Ebyad’da 2014 sonbahar aylarından 2016 başına kadar DAİŞ’in Türkiye’de patlamalar yapmakla görevli ekibin askeri sorumlusu olarak görev yaptığını anlatmıştı. İlyas Aydın, Muhammed Cengiz Dayan’ın Türkiye’ye gönderilmesinin ardından yerine Ebu Fuday kod adlı İnterpol tarafından aranan Nusret Yılmaz’ın getirildiğini de itiraf etmişti.

ADALET BAKANLIĞI DAYAN HAKKINDA SAVCILIĞI UYARMIŞTI

2017 yılı sonunda Adalet Bakanlığının Bakanlığı’nın savcılık ve mahkemelere 29 Kasım’da gönderdiği gizli ibareli not basına yansımış ve notta "DAEŞ’in üst düzey mensuplarından Gaziantep’teki Gülen Adam kod adlı Muhammet Cengiz DAYAN, sözde Diyarbakır Emiri Cevher kod adlı Nihat TURAN ile Mustafa ENGİN’in cezaevinden tahliye edildiği ve söz konusu şahısların tahliyeleri akabinde örgütsel faaliyetlere aktif olarak iştirak etmeye başladıkları istihbar olunmuştur" ifadeleri yer almıştı.

Fakat savcılık ve yetkili makamlardan bu duruma ilişkin herhangi bir açıklama gelmemişti. QSD’nin elinde tutuklu DAİŞ çeteleri İlyas Aydın ve Ahmet Delibaşların anlattıkları Adalet bakanlığının gizli ibareli notta yazdıklarını doğruluyor.

EMNİYET DAYAN’I İYİ TANIYORDU

Hem Adalet Bakanlığı gizli ibareli notu, hem o dönem Türkiye muhalif basınının yaptığı araştırmalar ve DAİŞ çetelerinin itirafları Muhammed Cengiz Dayan’ın 2016 yılında Antep’te yakalandığını ve serbest bırakıldığını doğruluyor. Mart 2014’te yine Antep’te yol kontrolü sırasında yakalanıp 5-6 ay sonra serbest bırakılan Mustafa Delibaşlar (Cuheman), Ahmet Güneş (Abdülhekim hoca, Ebu Zeynep), Ökkeş Durmaz’ın üzerindeki flaş bellekte Lazkiye’deki DAİŞ eğitim kampında Muhammed Cengiz Dayan’ın da resmi bulunuyordu ve Muhammed Cengiz Dayan emniyet tarafından tanınıyordu.

Ankara İddianamesinde Muhammed Cengiz Dayan ve Türk devleti arasındaki ilişkiyi ortaya koyan önemli bir olayda Dayan’ın Antep Gurubu yöneticilerinden ve patlamalardan sorumlu olduğu bilinmesine rağmen Suruç, Ankara Garı, Diyarbakır, Antep, Mersin patlamalarının hiçbirinin iddianamelerinden hiçbirinde kendisine yer verilmemesiydi.

ANKARA GAR KATLİAMI İDDİANAMESİNDEN ÇIKARILDI

26 Haziran 2016’da 10 Ekim 2015’te DAİŞ tarafından gerçekleştirilip 100'den fazla insanın yaşamını yitirdiği Ankara Garı Katliamıyla ilgili savcı Ramazan Dinç iddianameyi açıklamış ve Muhammed Cengiz Dayan’ın da içinde bulunduğu 5 DAİŞ üyesi hakkında kovuşturmaya ek bir karar hazırlamıştı. Şüphelilerden Mehmet Şükrü Yoldaş, Abdulselam Hitay, Murat Taşçı, Osman Kızılbent ve Muhammet Cengiz Dayan hakkında Adıyaman, Bakırköy ve Gaziantep Ağır Ceza Mahkemeleri’nde terör örgütüne üye olmak suçundan kamu davası açıldığı için kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Savcı DAİŞ Türkiye askeri sorumlusu Muhammed Cengiz Dayan hakkında Adıyaman, Bakırköy ve Gaziantep Ağır Ceza Mahkemeleri'ne terör örgütüne üye olmak suçundan kamu davası açılmış olması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

ANTEP DAVASINDA YARGILANDI AMA…

2016 yılı içerisinde yakalanıp birkaç ay sonra serbest bırakılan Muhammed Cengiz Dayan 13 Haziran 2018 yılında Antep’teki DAİŞ davasına tutuklu sanık olarak çıkarıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen davada 13 Haziran 2018’de Gaziantep’te Cumhuriyet savcısı, Muhammed Cengiz Dayan’ın ve Nurettin Gül’ün otomobille polisten kaçtıkları sırada ateş açtıklarını, yakalandıklarında araçta 2 tabanca ile 532 merminin ele geçirildiğini iddiasıyla atılı suçlardan cezalandırılmalarını istedi.

Sanıklar Muhammed Cengiz Dayan ile Nurettin Gül'e "silahlı terör örgütüne üye olmak, "Ateşli silahlar kanununa muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 10 yıl 10 ay 37 gün hapis cezası verildiği haberi Anadolu Ajansı tarafından yayınlandı.

Fakat Muhammed Cengiz Dayan’ın ne ilk tutuklanması ne de serbest bırakıldıktan sonra nasıl ve nerede yakalanıp 13 Haziran 2018’deki Antep DAİŞ davasına çıkarıldığına dair Türkiye basınına tek bir haber yansımadı. Yine yetkililerden hiçbir açıklama gelmedi.

AVUKATLARA BİLGİ VERİLMİYOR

Muhammed Cengiz Dayan’ın 2016 yılında yakalanıp serbest bırakılması gibi 2018 yılında tutuklu yargılanması da birçok şüpheyi içeriyor. DAİŞ çetesi İlyas Aydın’ın Muhammed Cengiz Dayan’ın nasıl yakalandığını kendisiyle birlikte yakalanan ve sonra serbest bırakılan DAİŞ üyesinden Rakka’da dinlediği anlatımıyla savcılık iddianamesinde Dayan’la birlikte yakalandığı belirtilen Nurettin Gül hakkında da soru işaretlerini ortaya çıkarıyor.

Muhammed Cengiz Dayan, hakkında yaptığımız araştırmalar sonucunda Antep Davasında hakkında mahkeme kararı verilmiş olmasına rağmen dosyayı soran avukatlara, “dosyada gizlilik kararı olduğu” gerekçesiyle bilgi verilmiyor.