De Mistura Suriyeli STK’larla Cenevre’de bir araya geldi

Staffan de Mistura, Suriyeli STK temsilcileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda yapılan açıklamada, BM denetiminde kurulması planlanan Anayasa Komisyonu içerisinde Suriyeli STK’ların da yer alması gerektiği çağrısı yapıldı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın bürosundan yapılan yazılı açıklama ile de Mistura’nın Suriyeli Sivil Toplum Kuruluşlarına mensup 30 temsilci ile BM Cenevre Ofisinde 2 günlük bir görüşme gerçekleştirdiği duyuruldu. Açıklamada, Suriye’nin farklı bölgelerinden gelen ve başta kadın hakları, insani yardım, savaş süreçlerinde diyaloğun geliştirilmesi gibi birçok farklı konuda çalışma yürüten STK temsilcileri ve üyeleri ile Suriye’de siyasi çözüm üzerinde konuşulduğu belirtildi.

Açıklamada, görüşmeler esnasında STK temsilcilerinin, BM denetiminde kurulması planlanan anayasa komisyonun kısa sürede kurulması ve bu komisyon içerisinde Suriyeli STK’larında yer alması gerektiğinin çağrısında bulunduğu ifade edildi. Ortak açıklamada, STK üyelerinin ve insani yardım kuruluşu çalışanlarının Suriye’nin her alanında korunması gerektiğine ve İdlib’teki tekrardan yaşanmaya başlanan gerginliklere son verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca rejime de keyfi nedenlerden dolayı göz altına alınıp tutuklanan insanları serbest bırakma ve kayıp kişilerin yerlerinin veya mezarlarının tespit etme çağrı yapıldı.