Devrimin ağır emanetini omuzlayan Meclis

Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 bin 804 şehide, devam eden saldırılar nedeniyle her gün yenileri ekleniyor. Şehit Aileleri Meclisi, 8 komite ve 199 komünüyle tüm ailelere ulaşıyor; eğitim, dayanışma, sağlık ve ekonomisini örgütlüyor.

Komitenin kayıtlarına göre 11 bin 804 şehidi olan Kuzey ve Doğu Suriye’de devam eden savaş koşulları nedeniyle şehit sayısı her geçen gün artıyor. Şehit eşi sayısı en az 3 bin 893, şehit çocuklarının sayısı ise 11 bin 585. Cizîr Bölgesi Şehit Aileleri Kadın Meclisi Sorumlusu Hêvî Seyîd, “Aileleri ziyaret ettiğimizde kadınlar bizden güç alıyor. Biz de şehit ailesiyiz. Hem bizden hem de toplumdan güç alıyor; yalnız olmadıklarını anlıyorlar” dedi. 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi çatısı altında örgütlenen Şehit Aileleri Meclisi, 2008’de ilk kez Şehba’da örgütlendi, Şehba Şehitler Komitesi kuruldu. Rojava Devrimi’nin başlamasıyla Şehit Aileleri’nin 28 Temmuz 2011’de Dêrik’in Bestasus köyünde ilk konferansı gerçekleşti. Konferansın yapılmasıyla küçük ekipler halinde her şehirde örgütlenmeye gidildi. 2011’den bu yana örgütlülüğünü her şehre yayan Şehit Aileleri Kurumu, 2015’te Şehit Aileleri Meclisi olarak yoluna devam etti. 8 komite olarak örgütlenen ve bünyesinde komün sistemini de barındıran Şehit Aileleri Meclisi’nin 199 komünü var. Komünler, 25 - 50 kişiden oluşuyor.

ŞEHİT AİLE MECLİSLERİNİN OLDUĞU KENTLER

Bu yıl ilk kongresini yapan Şehit Aileleri Meclisi, Şehba, Halep, Minbic, Kobanê, Tebqa, Reqa, Dêrazor, Şedadê, Hesekê, Til Temir, Til Berak, Dirbesiyê, Amudê, Qamişlo, Tirbespiyê, Til Hemîs, Til Koçer, Dêrik ve Girkê Legê ile Serêkaniyê ve Waşokanî kamplarında bulunuyor.

ŞEHİTLİKLER

Dêrîk, Qamişlo, Hesekê, Reqa, Kobanê-Sirîn, Minbic, Halep ve Şehba’da 11 morg var. Bölgede bulunan şehitliklerin sayısı ve şehitlikte yer alan şehit sayısı ise şu şekilde: Şedadê 426, Til Hemîs 95, Amûdê 74, Minbic 351, Til Koçer 96, Kobanê (dört şehitlik) bin 739, Qamişlo (iki şehitlik) 891, Dêrik 980, Reqa (iki şehitlik) 420, Tirbêspiyê 194, Halep 38, Şehba (iki şehitlik) 220, Hesekê (üç şehitlik) bin 90, Dirbêsiyê 544, Til Temir 269, Dêrazor (üç şehitlik) 349 ve Tebqa 230.

KOMİTE VE AKADEMİLER ÇALIŞIYOR

Eğitim Komitesi, Şehit Aileleri Meclisi’nin tüm üyelerinin demokratik, ekolojik toplum ve kadın özgürlüğü paradigması temelinde eğitilmesinden sorumlu. Şehit ailelerinin akademilerde düzenlenen eğitim ve mesleki eğitimlere katılabilmeleri için çalışmalar yürütüyor. Şehit çocuklarının eğitimi için her türlü imkanı değerlendiriyor, organize ediyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Şehit Çocukları Akademisi faaliyetlerine ağırlık veren Meclis, iki yıllık bilgisayar, elektronik, dizayn, fizik, kimya, matematik ve Kürtçe, İngilizce ve Arapça dil eğitimi veren Beşîr Qamişlo Teknoloji Okulu modelini tüm şehirlere yaymayı amaçlıyor. Reqa’da da dil ve teknoloji eğitimi boyutlarında çocuklar eğitiliyor. 

Şehit Emgîhan Cûdî Akademisi’nde ise yetişkin şehit çocuklarına Kürtçe, İngilizce ve Arapça dil ve bilgisayar eğitimi veriliyor. Ayrıca Şehit Aileleri Meclisi Akademisi çatısı altında şehit aileleri ideoloji eğitimlerine katılıyor.

Uzlaştırma Komitesi, ailevi tüm sorunları ahlaki ve politik bir toplum anlayışıyla ele alarak, çözüme kavuşturmaya çalışıyor. 

Denetleme-İzleme Komitesi, tüm ailelere ulaşma hedefiyle, her yönden ailelerin durumunu takip edip analiz ediyor, ihtiyaç ve isteklerini belirliyor, her aileyle ilgili raporlar hazırlıyor.

SINIRLI İMKANLARLA SAĞLIK HİZMETİ

Sağlık Komitesi, toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor, mevcut imkanlar doğrultusunda şehit ailelerine yönelik destekler sunuyor.

Ekonomi Komitesi, toplumun ekonomisini esas alıyor, komünal ve demokratik bir anlayışla örgütleniyor, kooperatiflere dayanıyor. Şehit ailelerinin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla iş ve üretim projeleri inşa etmekte, bu projelerin ürünleriyle ailelere hizmet vermektedir. Ziraat, hayvancılık gibi kooperatif projeleri bulunuyor.

Ayrıca arşiv-basın çalışmalarıyla şehitlerin tüm bilgilerine ulaşılarak şehit portreleri faaliyetleri de yürütülüyor.

EŞLER VE ÇOCUKLARIN ÖRGÜTLENMESİ

Şehit Aileleri Kadın Meclisi, şehit anneleri, eşleri ve çocuklarıyla doğrudan ilgileniyor. Şehit Aileleri Meclisi’nin faaliyetlerinde doğrudan yer alan, aktif tüm çalışmalara katılan Kadın Meclisi, 5 Mayıs 2021’de ilk konferansını, 25 Ağustos 2023’te de 2. konferansını gerçekleştirdi. Konferansta çalışmaların iyileştirilmesi, şehit çocuklarına ve ailelerine nasıl destek olunabileceği konusunda yoğun görüşler ve öneriler sunuldu. 

AMAÇ ŞEHİT AİLELERİNİ KUCAKLAMAK


Şehit Aileleri Meclisi’nin görev ve sorumluluklarına dikkat çeken Cizîre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Hesen Ubeyd, “Her gün şehit veriyoruz. Şehit Aileleri Meclisi, şehit ailelerine; özellikle eş ve çocuklarına manevi destek sunmak için her an hazır. Temel görevimiz, şehit ailelerini kucaklamak. Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Asuri, Türkmen, Alman, Fransız, Kanada, Mısır ve sıralamayacağım kadar ulusun kanları Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında birbirine karıştı. Rojava Devrimi böylesi bir mücadelenin sonucunda doğru. Rojava’nın yaklaşık 60 enternasyonal şehidi var. Hatta 9 aile bölgemize geldi. Evlatlarının mücadelesini sahiplendiler” dedi. 

SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ


Cizîrê Bölgesi Şehit Aileleri Kadın Meclisi Sorumlusu Hêvî Seyîd ise şehit anneleri, eşleri ve çocuklarına manevi destek sunabilmek; eğitimle bilinçlendirmek, aktif kılmak ve sorunlarına çözüm bulmak için uğraştıklarını söyledi.

Şehit çocukları ve eşleri için akademilerin açıldığına dikkat çeken Hêvî Seyîd, “Şehit Bêşîr Qamişlo Teknoloji Okulu’nu tüm şehirlerde uygulamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda da hazırlıklarımız devam ediyor. Yaz aylarında yine Kürtçe, İngilizce ve Arapça dil, müzik aletleri eğitimi veriliyor. Okulların kapanmasını fırsat bilerek çocukların sağlıklı, bilinçli yetişmesine ağırlık veriyoruz. Şehit eşleri ideolojik, mesleki akademilerden geçiyor. Ayrıca el becerilerini geliştiren, resim, dikiş nakışın yanı sıra ekonomik destek amaçlı ziraat, hayvancılık gibi kooperatif çalışmalarına dahil oluyorlar. Kadın Meclisi’yle beraber şehit eşleri sağlıktan ticarete, kadın kurumlarından ekonomiye kadar birçok çalışmaya dahil oldu. Kadının duygularını anlayabilmek, anlama kavuşturmak ve destek olmak için varız. Aileleri ziyaret ettiğimizde kadınlar bizden güç alıyor. Biz de şehit ailesiyiz. Hem bizden hem de toplumdan güç alıyor; yalnız olmadıklarını anlıyorlar.”