Ebdullah: Türk devleti 1 milyon kişiyi susuz bıraktı

Hesekê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Semar Ebdullah, 1 milyon kişiyi susuz bırakan Türk devletinin, temel ihtiyaçları silah olarak kullanarak insanlık suçu işlediğini belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde koronavirüs salgını nedeniyle 23 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor. Özerk Yönetim kaynaklarına göre bölge halkının yüzde 80’i sokağa çıkma yasağına uyarak evinden çıkmıyor. Virüs nedeniyle bölgede alınan tedbirler de arttırılıyor.

Hesekê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Semar Ebdullah, koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler ile işgalci Türk devleti çeteleri tarafından Hesekê ile ilçelerinin susuz bırakılmasını ANF’ye değerlendirdi.

‘HERKES KARARA UYMALI’

Ebdullah, Hesekê Kantonu’na bağlı bölgelerde (Şedade, Hol, Hesêkê, Til Temir, Amûdê, Dirbesiyê) yaşayan halkları, Özerk Yönetimin aldığı kararlara uymaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs salgınının dünyada hızla yayıldığını bildirmesinin ardından Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'nin salgının yayılmasını önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini hatırlatan Semar, şunları kaydetti:

“Koronavirüs dünyanın dört bir tarafında hızla yayılmaktadır. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi bu salgının yayılmasını engellemek için tedbir amaçlı bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Özerk Yönetimin halk sağlığını korumak için aldığı bu karara herkes uymalıdır. Herkes bu salgının Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelmemesi ile yayılmasını engellemek için tedbir almalı ve elinden geleni yapmalıdır.”

'EVDEN ÇIKMAYIN'

Halka "Ailenizi ve toplumunuzu korumak için evinizde kalın" çağrısı yapan Ebdullah, “Toplu ortamlarda bulunmayın. Halkımız acil ihtiyaçlar dışında evinden çıkmasın. Öncelikli görevimiz halkımızı korumaktır. Bunun için bu tedbirleri alıyoruz” diye belirtti.

‘DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR’

Hesekê Kantonu’nda alınan tedbirlere de değinen Ebdullah, tedbirlerin iki aşamalı olduğunu belirterek, ilk aşamada kamu binaları ile çok kullanılan alanların temizlenip dezenfekte edildiğini söyledi. Ebdullah, ikinci aşamada ise sokakların ve mahallelerin yıkanıp dezenfekte edildiğini aktardı ve şöyle devam etti:

“Hesekê Kantonu olarak belediye aracılığıyla kentte temizlik ve dezenfekte çalışmaları yaptık. Kantona bağlı tüm bölgelerde dezenfekte çalışmaları sürüyor. Bütün bölgelere temizlik malzemeleri ile anti bakteriyel dezenfektanlar dağıttık. Bütün kamu binaları da dezenfekte edildi. Ardından mahalleler ve sokaklar yıkandı, dezenfekte edildi.”

‘HALKIN TEMEL İHTİYACI SİLAH OLARAK KULLANILIYOR’

Ebdullah, işgalci Türk devleti ile ona bağlı çetelerin Hesekê ile ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan Elok su tesisinde suyu keserek, 1 milyon kişiyi susuz bıraktığına vurgu yaparak, “Bölgeye gelen su, işgalci Türk devlet ve çeteleri tarafından kesildi. Bu da ortaya büyük sorunlar çıkarıyor. Koronavirüs gibi dünyada hızla yaygınlık gösteren bir salgın var, bölgede sular da olmayınca bu tehlike artıyor. Bölgenin suya ihtiyacı var. Türk devleti halkın temel ihtiyaçlarını silah olarak kullanıyor. Halk buna çok tepki gösteriyor” dedi.

‘TÜRK DEVLETİNDEN HESAP SORULMALI’

Suların kesilmesinden kaynaklı bölgede alınan koronavirüs tedbirlerinin de aksadığını belirten Ebdullah, Türk devlet çetelerinin halkı susuz bırakarak insanlık suç işlediğini söyledi. Hesekê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Semar Ebdullah, Türk devletinden hesap sorulması gerektiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Suyun kesilmesi hastalıkların da yayılmasına yol açacaktır. Su olmamasından kaynaklı kentte yaptığımız dezenfekte çalışmaları da aksıyor. Birleşmiş Milletler, uluslararası kuruluşlar ile uluslararası kamuoyunu Türk devletine baskı uygulamaya çağırıyoruz.”