Efrîn’de 70 yaşındaki bir sivil kaçırıldı

Türk işgali altındaki Efrîn’de 70 yaşındaki Hesen Kalo adındaki Êzidî kaçırıldı.

Alınan bilgilere göre Ankara’ya bağlı El Hemzat çetesi, 20 gün önce Cindirês’e bağlı Keferzite köyüne yerleşen 70 yaşındaki Hesen Kalo adındaki Êzidî’yi kaçırdı.

Hesen Kalo’yu serbest bırakılması ve köyünde kalmasına izin verilmesi karşılığında 5 bin dolar fidye istendiği öğrenildi.

Daha önce Şehba kantonunda kalan Hesen Kalo’nun Türk devleti ile suç ortaklığı yapan ENKS üyeleri tarafından kandırılarak Efrîn’e gönderildiği bildirildi. Hesen Kalo Efrîn’e ulaşır ulaşmaz çeteler tarafından kaçırıldığı belirtiliyor.

Eylül ayı başından bu yana neredeyse her gün siviller kaçırıldı. Henüz bu konuda insan hakları örgütleri bir bilanço vermedi ancak yerel kaynaklardan gelen haberler kaçırılan sivillerin 10’un üzerinde olduğunu gösteriyor.

BİR AYDA 100’Ü AŞKIN KİŞİ KAÇIRILDI

Mart 2018’den bu yana Türk işgali altında olan Efrîn’de bir terör ve çete rejimi oluşturuldu. Sistematik olarak savaş suçlarının işlendiği bir alana dönüşen kentte insan kaçırma, infaz, işkence, yağma, zorla göçertme gibi suçlar gündelik hale geldi.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü’ne göre Türk devleti 29 Temmuz-23 Ağustos tarihleri arasında Efrîn’de en az 101 kişiyi kaçırdı. Bunların 17’sinin kadın ve 3’ünün çocuk olduğu belirtildi.

Örgüt, Türk devleti ve çetelerinin kaçırdıkları kişiler için fidye istediğini ve amacın yerli halkı göçerterek demografik değişimi tamamlamak olduğunu kaydediyor.