Finlandiya El Hol’daki DAİŞ’li kadın ve çocukları almayacak

Mart ayında DAİŞ saflarında savaşanları ülkeye kabul etmeyeceğini açıklayan Finlandiya, şimdi de Suriye’de El Hol Kampında kalan DAİŞ çetelerinin eş ve çocuklarını almayacağını açıkladı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin DAİŞ çetelerinin elindeki Bahoz’u almasından bu yana Suriye ve Irak’a giderek DAİŞ saflarına katılanların geleceği Finlandiya’da gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

14 Nisan seçimlerinden sonra Sosyal Demokrat Parti, Merkez Partisi, Yeşiller, Sol Birlik ve İsveç Halk Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin Başbakanı Antti Rinne ve Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, muhalefet partilerinin konuyla ilgili sorularını cevaplarken DAİŞ çetelerinin eş ve çocuklarının Finlandiya’ya getirilmesi için yardımcı olmayacaklarını söyledi.

Son yapılan seçimlerde %17,5 oranında oy alarak ülkenin ikinci büyük partisi olan yabancı karşıtı ve popülist parti Gerçek Finler’in Parlamento Grup Başkanı Ville Taivo, El Hol Kampında bulunan DAİŞ çetelerinin eşlerinin Finlandiya’nın güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturduklarını ve hükümetin onların ülkeye getirilmelerine yardımcı olmasının Finlerin hukuk bilinçlerine aykırı olduğunu söyledi.

Hükümetin tutumunun ne olacağı sorusunu yanıtlayan Başbakan Antti Rinne, sorunun oldukça karmaşık olduğunu ve hükümetin halkın moral ve etik değerlerine uygun bir çözüm bulmaya çalışırken güvenlik açısından da konuyu irdelediklerini söyledi.

BAŞBAKAN: EL HOL’DAKİLERE YARDIM ETMEYECEĞİZ

Suriye’de bulunan bu kişilere konsolosların yardım etmeyeceğini söyleyen Rinne, “Bizim bunlara Finlandiya’ya geri gelmeleri için konsolosluk yardımı yapma gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson da başbakanın el Hol Kampı’nda kalanların ülkeye gelmelerine yardımcı olmayacağını açıkça söylediğini hatırlattıktan sonra “Eğer onlar buraya kendi imkanlarıyla gelirse soruşturma başlatacağız, çocukları koruma kurumları da elbette tedbirler alacak” dedi.

Başbakan ve Adalet Bakanının El Hol’daki çocukların Finlandiya’ya getirilmesine yardımcı olmayacağını açıklamaları tepkilere yol açtı.

FİNLANDİYA’YI BM ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİ’NE ŞİKAYET ETTİ

Åbo Üniversitesi profesörü Johanna Niemi, Finlandiya Hükümeti’ni Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne şikayet etti.

Başbakanın El Hol Kampında kalan çocukların ülkeye getirilmesine yardımcı olmayacağını söylemesine kızdığını belirten Niemi, çocukların yanı sıra kadınların da Finlandiya’ya getirilmesini, kadınların gelmeyi reddetmeleri durumunda çocuklara el konularak Finlandiya’ya getirilmeleri gerektiğini belirtti.

Kampta bulunanların yakınları da kadın ve çocukların Finlandiya’ya getirilmeleri için başvuruda bulundu. Kadınların oraya gitmeden önce DAİŞ’ın otoriter sistemi hakkında bilgileri olmadığını iddia ederek yol masrafını üstleneceklerini belirtti.

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin Taloustutkimus adlı şirkete yaptırdığı kamuoyu araştırmasının sonuçları Finlandiya halkının El Hol kampında kalan kadın ve çocukların getirilmelerine sıcak bakmadıklarını gösterdi.

Halkın %36’sı kadın ve çocukların getirilmesine karşı olduğunu söylerken %23’ü hem kadın hem de çocukların %25’i de sadece çocukların Finlandiya’ya getirilmelerini istedi. Araştırmaya katılanların %16’sı için görüş belirtmedi.

SKYPOS: KADIN VE ÇOCUKLAR GÜVENLİK TEHDİDİ OLUŞTURABİLİR

El Hol Kampı’nda Finlandiya vatandaşı 11 kadın ve 33 çocuk bulunuyor. Finlandiya Güvenlik İstihbarat Servisi (Skypos), kadınların Finlandiya’ya geri dönmeleri durumunda bir iletişim ağı örgütleyebilecekleri, şiddete tanıklık eden ve aşırı propagandaya maruz kalan çocukların da topluma entegre edilmemeleri durumunda güvenlik riski oluşturacakları uyarısında bulundu.

DAİŞ'LI KADINLAR YARGILANMALI

Dr. Nemam Ghafouri Kürdistan'daki Êzidi kadınlara yardım etmek için çalışma yürüten 'Joint Help for Kurdistan' adlı kuruluşun kurucularından. Sivil toplum örgütlerinin daveti üzerine Finlandiya’ya gelerek seminerler veren Ghafori, Irak ve Suriye'ye giderek DAİŞ saflarında yer alan kadınların hepsinin yargı karşısına çıkarılması ve çocuklarının ellerinden alınması gerektiğini söyledi.

HALİFELİK YENİDEN EL HOL KAMPINDA KURULDU

Ghafouri, El Hol Kampı'da kalan DAİŞ çetesi kadınlar hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yabancı kadınlar orada örgütlendi. DAİŞ'ın son kalesi Bahoz'un düşmesinden sonra halifelik yeniden El Hol'da kuruldu. Olanlardan pişmanlık duyan tek bir kadına rastlamadım. Başkalarından da hilafette yaptıklarından pişmanlık duyan kadın olduğunu duymadım. Onlar bizim çocuklarımız halifeliği sürdürecek diye bağırıyor, halifelik bizim çocuklarımızla yaşayacak diyorlar. Çocuklarına Allah u Ekber diye bağırmalarını, gazetecileri ve sağlık personelini taşlamalarını söylüyorlar.”

ACI GERÇEĞİ KABUL ETMELİYİZ

Gaoufuri, çocukların annelerinden ayrılmaması durumunda daha da radikalleşecekleri ve toplum için tehdit olabilecekleri uyarısında bulunduktan sonra şunları kaydetti:

“Finlandiya veya İsveç'le bağı olan çocuklar buraya getirilmeli. Çocukların oradan getirilmesi çok önemli. Fazladan 10 kadar çocuk getirilirse ne olur? Onların saatli bomba gibi olmaları yerine burada normal bir yaşam sürdürme olanağı verirse ne olur?”

Dış dünyanın harekete geçmesi ve çocukları annelerinden kurtarması gerektiğini söyleyen Ghafouri, “Eğer insanlığı kaybetmek istemiyorsak gerçekleri kabul etmeliyiz. Bu bizim insanlık dışı davrandığımız anlamına gelmez ama çocuklar için gerçekleri anlamak zorundayız” dedi.