Görenoğlu: DAİŞ’in yeni lideri Türkiye’de

DAİŞ çetesi Taner Sabri Görenoğlu, DAİŞ’in yeni halifesi El Selbi’nin yakın adamlarıyla birlikte Türkiye’de olduğunu söyledi.

2009 yılında Türkiye’de tanıştığı DAİŞ'li Leys Abuş isimli çete aracılığıyla 2014 yılında DAİŞ’e katılan ve DAİŞ’in yeni halifesi Emir Muhammed Abdul Rahman el Mevla el Selbi’yle (Hacı Abdullah) çalışmaya başlayan Taner Sabri Görenoğlu'nun çarpıcı itiraflarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Ağustos 2017’de El Selbi’den gelen talimatla Türkiye’ye çıkmaya çalıştığını belirten Görenoğlu, El Selbi ve 2 yakın adamının kendisinden önce Türkiye’ye geçtiğini iddia etti. Bağdadi’nin öldürülmesinin en fazla Türkiye’nin işine yarayacağını belirten Görenoğlu, "Bağdadi'den sonraki en güçlü isim Hacı Abdullah. Hacı Abdullah da Türkmen. Türkmenlerin hepsi de Türkiye’ye yakın. Bu Türk istihbaratının işine gelen bir durum" diye konuştu.

Taner Sabri Görenoğlu, Hacı Abdullah’ın DAİŞ’in akidesini değiştireceğini iddia ederek, "Hacı Abdullah’ın akidesi ayrıdır, Bağdadi gibi değil. Akidesi Adnani (Taha Subhi Falaha) ve Furkan (Vail Adil Hasan Selman El Fayad) gibi sert de değildir. Türkiye’ye ve El Kaide'ye karşı daha yumuşak olacaktır. Türkiye ve El Kaide’ye yanaşacak, anlaşmalar yapacaktır" dedi.

‘İDLİB’DEN TÜRKİYE’YE GİDECEKLERDİ’

Taner Sabri Görenoğlu DAİŞ’in yeni halifesi Hacı Abdullah’ın adamlarıyla birlikte Türkiye’de olduğunu belirterek devamla şöyle konuştu: "Haci Abdullah’ın 2017 yılının 2. ayında İdlib’e gittiğini ve oradan da Türkiye’ye gideceklerini biliyorum. O, Murat Qardaş ve Leys Abuş Türkiye’ye gideceklerdi. Bunu kardeşlerden ve Leys Abuş’tan duydum. Leys Abuş ‘Türkiye’ye çıkacağız’ dedi. Ben de ona ‘ben?’ diye sorunca ‘biz sana ne zaman çıkacağını bir notla bildiririz’ dedi."

Görenoğlu, "İdlib’de kalmış olamaz mı?" sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: "İdlib’de kalacağını sanmıyorum. İdlib savaş bölgesidir. Hacı’nın ayakları sakattır, zorlanır. Yine o güvenliğe çok önem verir. İdlib’de ÖSO ve diğer cihatçı guruplarda Amerika’nın birçok köstebeği var. O nedenle İdlib güvenli sayılmaz. Hacı için en güvenli yer Türkiye’dir. Türkiye’de de gizli hareket eder. Kendini Erdoğan’dan saklamaz ama Amerika’dan saklar."

Hacı Abdullah ve adamlarının Türkiye’ye geçmek üzere İdlib’e çıkışlarından birkaç ay sonra kendisinin de Leys Abuş’un belirttiği gibi Türkiye’ye çıkma talimatı aldığını kaydeden Taner Sabri Görenoğlu: "Ben Hacı Abdullah’ın talimatı üzerine Türkiye’ye çıkmaya çalıştım. Bana bir not göndermişlerdi. Notta, 8. ayda Türkiye’ye çık yeni görevler var yazıyordu. Ben ve ailem sivillerle beraber Ebu Haşab’dan çıkıp YPG’nin bölgesine geçtik. Minbic’te 6 gün kaldıktan sonra Suriye Demokratik Güçleri gelip bizi yakaladı" ifadelerini kullandı.

‘HACI ABDULLAH BİZİ YETİŞTİRDİ

Görenoğlu’na Hacı Abdullah’ın talimatıyla çıkıyor olmasına rağmen DAİŞ kendisine neden güvenli bir kaçakçı ayarlamadığına ilişkin de şunları belirtti: "Zaten görevimi yürütebilmek için 2015’ten beri kendimi sivil olarak gösteriyordum. Benim aslım Arap ve Arapçayı çok iyi biliyorum. Eşim de Suriyeli olunca sivillerle çıkmak daha rahattı. Hacı Abdullah bizi uzun süre yetiştirdi. Bizim iletişim sistemimiz ayrıdır, toplantılara katılmayız, kimseyle görüşmeyiz. Herhangi bir toplantıya Hacı da katılmaz.

Hacı Abdullah’ın çevresi hepsi güvenoyu almış adamlardır. Onları birkaç aşamada denemiştir ve güvenmiştir. Adamlarını kimseye göstermez. Hacı Abdullah da piramit sistemi yoktur. O yardımcısıyla, yardımcısı başkasıyla görüşecek gibi bir şey yok. O kendisi direk irtibata giriyor ki 3. kişiyi ortadan kaldırıyor. Çünkü 3. kişi istihbarat patlağına neden olabilir. Örgüt içinde biz pek fazla öne çıkmayız."

Taner Sabri Görenoğlu, Hacı Abdullah ile Türkiye’ye gittiğini iddia ettiği Leys Abuş ve Murat Qardaş'a ilişkin şu bilgileri verdi: "Leys Abuş Hacı Abdullah’ın sol koludur. Hacı Abdullah onu daha çok askeri işlere yönlendirir. Savaştan anlayan bir kişidir. Hacı O’nu kritik bölgelere yönlendirir ve oranın sorumluluğunu verir. Kendisi de Iraklı Türkmendir ve eskidir. Daha önce Saddam’ın askerliğini yapmış. Sonra Irak İslam Devleti ve sonra DAİŞ saflarındaydı. Türkmenler tarafından da sevilen bir kişidir. Murat Qardaş Hacı Abdullah’ın yakın adamlarından biridir. Aynı zamanda eşi Zübeyde’nin bazı işlerini yapıyor. Onun korumasıdır ve onu gitmesi gereken yerlere götürüp getiriyor. Yakınlık derecelerini bilmiyorum fakat Murat Qardaş Hacı Abdullah’ın akrabası da olabilir."

BAĞDADİ’DEN SONRA EN GÜÇLÜ ADAY HACI ABDULLAH

Bağdadi’den sonra yeni halifenin Hacı Abdullah olacağını tahmin ettiğini söyleyen DAİŞ çetesi Taner Sabri Görenoğlu, "Hacı Abdullah eskidir ve örgüt içinde sevilen bir kişidir. Örgütte üst düzey yönetici kalmadı. Hepsi vuruldu. Aslında Hacı Abdulnasır (QSD elindeki tutuklu Taha Abdurrahim Abdullah) halifeliğe en yakın isimdi. Fakat oda yayınladığı beyanla örgütte karışıklığa neden oldu. Aşırı radikaldi görevden alındı. Hac Hamid’in ise ideolojik yönü zayıftır. Bu nedenle en güçlü aday ve belki de tek aday Hacı Abdullah’tır" dedi.

Amerika’nın Türk istihbaratından habersiz Bağdadi’ye operasyon yapmasının mümkün olmadığını iddia eden Görenoğlu, "Akıl bile almıyor. Hatta belki Türk istihbaratı Bağdadi’nin bilgilerini vermiştir. Bağdadi Türkiye’ye yakın bir adam değildir. Bağdadi’yi devreden çıkarırsa kim olur? Eğer ki bir operasyon düzenlenecekse Türk istihbaratının günler öncesinden bundan haberi vardır. Amerikalı yetkililer Türkiye’yi temize çıkarmaya çalışmışlar. İdlib’e bir operasyon yapılacak ve helikopter kaldıracaklar peki bu helikopteri kimin için kaldıracaklar bellidir. Ya Nusra Cephesi için ya da DAİŞ için. Türk istihbaratına 15 dakika önce bildirildiyse Türk istihbaratı bunu hemen bildirebilir ve bu 15 dakika içerisinde ev değiştirilebilir. Demek ki isteyerek bilgi vermiyorlar" diye konuştu.

‘BAĞDADİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ TÜRKİYE’NİN İŞİNE YARADI’

Bağdadi’nin öldürülmesinin en fazla Türkiye’nin işine yarayacağını belirten Görenoğlu, "Eğer ki Bağdadi öldürülürse ondan sonra en güçlü isim kim tabi ki Hacı Abdullah. Hacı Abdullah da Türkmen. Türkmenlerin hepsi Türkiye’ye yakın. Bu Türk istihbaratının işine gelen bir durum. Zaten helikopterin gelişini bildikleri halde Bağdadi’ye bilgi verilmediyse bu Bağdadi öldürülsün de yerine bizim adamımız geçsin, ÖSO’yla beraber bir gücümüz daha olsun diyedir. PKK ve rejime karşı kullanmak istiyor olabilirler.

DAİŞ’i esas yöneten Bağdadi değildi. Bağdadi’yi de yöneten O’na akıl veren Iraklı Türkmenlerdi. Örneğin Leys Abuş, Hacı Abdullah, Hacı Abdulnasır’ın DAİŞ’te büyük görevleri var. Yani DAİŞ’in esası Türkmenler. Herkes de biliyor ki ister sivil ister DAİŞ'li olsun Türkmenlerin Erdoğan ve DAİŞ’e karşı büyük bir sempatileri var. Kim bilir Türk istihbaratının ne kadar adamı vardı Türkmenlerin içinde. Hepsi Türkiye aşığıdırlar" ifadelerini kullandı.

‘DAİŞ'İ PKK VE BAŞKA GÜÇLERE KARŞI KULLANACAKLAR’

DAİŞ içinde 2017’den itibaren “hariciler” denilen radikal kanatla, “muhalif” denilen El Kaide çizgisine yakın kanat arasında sorunlar olduğunu belirten Taner Sabri Görenoğlu, Hacı Abdullah’ın ve kendisinin ‘muhalif’ denilen kesimden olduğunu söyledi. Görenoğlu, Hacı Abdullah’ın DAİŞ’i Türk devletine daha da yakınlaştıracağını iddia ederek, "Hacı Abdullah’ın akidesi ayrıdır, Bağdadi gibi değil. Akidesi Adnani (Taha Subhi Falaha) ve Furkan (Vail Adil Hasan Selman El Fayad) gibi sert değildir.

Türkiye’ye ve El Kaide’ye karşı daha yumuşak olacaktır. Türkiye ve El Kaide’ye yanaşacak, anlaşmalar yapacaktır. Bunu da fırsat bilip PKK’ye karşı kullanacaklar. ‘Düşmanımız ortaktır gelin PKK’ye karşı bir şeyler yapalım’ diyecektir. Zaten Ebu Hanzala gibi insanlar da daha önce IŞİD’e gelmek isteyen insanları gelin beraber PKK’ye karşı bir cihad başlatalım diye alıkoyuyordu. Türkiye’nin politikası bu, PKK’ye karşı savaştırmak istiyorlar. Türkiye ÖSO’dan sonra DAİŞ’le de kendisine bir yedek ordu daha oluşturmak isteyecektir" şeklinde konuştu.

‘YENİ AKİDE EL KAİDE’YE YAKIN OLACAKTIR’

Taner Sabri Görenoğlu, DAİŞ’in yeni akidesinin bir beyanla yayınlanacağını ve bunun da El Kaide’ye yakın olacağını ifade ederek, "Yeni bir akide (sözleşme) olacağına eminim. Yeni akide ile ilgili bir beyan olacaktır. Çünkü insanlar şu anda örgütün hala Adnani’nin mi, yoksa Hacı Abdullah’ın mı akidesinde merak ediyorlar. Yeni bir akide çıkacaktır. Bu yeni akide El Kaide’ye yakın olacaktır. El Kaide ile bir barış anlaşması olacağını düşünüyorum. El Kaide Türkiye’yi Müslüman görüyordu ve Afganistan’da Türk helikopterlerini vurmuyordu" dedi.

Şu anda DAİŞ’in Avrupa’ya karşı bir eylem yapacağını düşünmediğini belirten Görenoğlu, örgütün toparlanma sürecinde olduğuna dikkat çekiyor. Görenoğlu, "Toparlanma alanları Türkiye ve Suriye’de Türkiye’nin denetiminde olan bölgelerdir. Ama ileride yani toparlandıktan sonra farklı eylemler yapabilir. Alaqat Hariciye (Dış operasyon ekibi) şu anda kendini ve hücrelerini tümden örgütleyip gözlem yapma sürecindedir. Sarkozy ile Erdoğan bir değil. Biz ikisini aynı teraziye koyamayız. Erdoğan tabi ki daha iyidir. Bize yaşam alanı sağlıyor. Türkiye’de rahatlıkla yaşıyor, çalışıyor ve toparlanabiliyoruz. Şu anda Türkiye’de 25 bin biatlı DAİŞ elemanı olabilir. Çoğunluğu Suriye ve Irak’tan gidenler. Yurtdışından gelenler var. Hepsi Türkiye’de toplandı. Serbest olan var, yakalanan var. Yakalanıp bırakılanlar var" diye konuştu.

DAİŞ İÇİNDE VE CEZAEVİNDE KENDİNİ GİZLEDİ

Taner Sabri Görenoğlu, 2 yıldan fazladır kaldığı cezaevinde diğer DAİŞ’liler ve cezaevi yetkililerinden kendini gizliyor. Görenoğlu cezaevinde diğer DAİŞ üyelerine kendini birkaç yıldır DAİŞ’ten ayrılmış, ideolojik, akidevi konularda DAİŞ’ten daha sert gösteriyor.

DAİŞ’in yeni halifesi olduğu düşünülen Emir Muhammed Abdul Rahman el Mevla el Selbi’nin (Hacı Abdullah) de Türkiye’de olduğu belirtiliyor. Hecin ve Bahoz sürecinde QSD tarafından yakalanan bazı DAİŞ çeteleri Hacı Abdullah’ın İdlib ve Efrîn bölgesine de gidip gelebildiğini iddia etti. DAİŞ içinde hemen herkes El Selbi’yi Hacı Abdullah ya da Abdullah Qardaş isimleriyle tanıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen tutuklu bir DAİŞ çetesi de El Selbi’nin 2017 yılında bazı adamlarını Türkiye’ye gönderdiğini belirtti. Bunlardan birinin de DAİŞ’in Heyet el Hicra (Hicret-sınır) ekibinde yer alan Ebu Hasan Hicra kod adlı DAİŞ çetesi olduğunu ve 2017’nin 10 ya da 11 ayında Hacı Abdullah tarafından Türkiye’ye gönderildiğini anlattı.