Ömer: Hesêkê’de yaşananlardan uluslararası güçler sorumlu!

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer, “Türk devletinin işgal saldırıları teröre ve fırsat sunuyor. Hesêkê’de yaşananlardan tüm uluslararası güçler sorumlu" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer, 5 bin civarında DAİŞ çetesinin tutulduğu Hesêkê cezaevine yönelik saldırıyı ANF’ye değerlendirdi.

Bu saldırıların ilk ve son olmadığını belirten Abdulkerim Ömer, “Yaşanan bu olaylar uluslararası kamuoyunun görevlerini yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Doğru, biz DAİŞ’in bölgedeki askeri varlığını Baxoz'la birlikte sonlandırdık. Ancak DAİŞ terörü bitmiş değil. Zafer askeriydi. DAİŞ halen varlığını sürdürüyor. Uyuyan hücreler sürekli olarak saldırılarda bulunuyor. Yıllarca DAİŞ kontrolü altında kalan bölgelerde DAİŞ ideolojisi de sonlanmış değil. Yine cezaevleri ve kamplardaki DAİŞ çeteleri sürekli saldırı halinde” dedi.

“Terörün bitmesi için bölgede bir istikrarın olması gerekiyor” diyen Ömer, bölgeye dönük saldırılar ve kuşatma politikalarının saldırılara zemin sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bölge kuşatma ve ambargo altında. Tüm bunlar DAİŞ terörünün sürmesine fırsat sunuyor. Özellikle Til Koçer ve Sêmalka sınır kapısının kapatılmasıyla bölgedeki ekonomik durum kötüleştirilince DAİŞ bunları fırsat görüyor ve kendini bu bölgelerde yeniden örgütleme fırsatı görüyor. Türk devletinin bitmek bilmeyen saldırıları ve bölgeye dönük ekonomik kriz kuşatması DAİŞ’in yeniden canlanmasına hizmet ediyor.”

'ULUSLARARASI GÜÇLER SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ'

Abdulkerim Ömer, on binlerce DAİŞ çetesinin tutulduğu kamplar ve cezaevleri konusunda da uluslararası güçlerin sorumsuzca davrandığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Defalarca cezaevlerindeki ve kamplardaki DAİŞ’liler için uluslararası kamuoyuna çağrılar yaptık. Bu durumun böyle devam edemeyeceği uyarısında bulunduk. DAİŞ sorunu için uluslararası kamuoyu ve uluslararası koalisyon görevlerini yerine getirmelidir. Uluslararası kamuoyu ve güçler sorumluluklarını yerine getirmeli ve DAİŞ’lilerin yargılanmalarına bir an önce başlanmalıdır. Her ülke gelip vatandaşlarını götürmelidir. Götürmeyenler de gelip bize yardım etmeli ve DAİŞ’liler yargılanmalıdır. DAİŞ’lilerin tutulduğu kamplar ve cezaevlerindeki güvenlik vb. ihtiyaçların karşılanması için Özerk Yönetime destek sunulmalıdır. Olayların yaşandığı Xwiren Cezaevi bir cezaevi değil, okuldu. Okul gibi bir yerde binlerce DAİŞ çetesinin tutulması tehlikeyi daha da büyütür."