Kanaat önderlerinden göçmenlere: Suça ortak olmayın!

Kanaat önderleri, Suriyeli göçmenleri Türk devletinin iç savaşına ortak olmamaları için uyardı. Kanaat önderleri, tüm oluşumlara da QSD’nin etrafında kenetlenme çağrısı yaptı.

Uzlaşma Komitesi Merkezi, “Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgaline hayır, uluslararası toplumun saldırılar karşısındaki sessizliğine hayır” şiarıyla Kobanê’de bir toplantı düzenledi. Toplantıya Fırat bölgesi, Minbic, Tebqa ve Reqa kanaat önderlerinden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.

'TÜRK DEVLETİNİN İÇ SAVAŞINA ORTAK OLMAYIN'

Kobanê Kantonu Kanaat Önderleri Komitesi Üyesi Mislim Mihemed Bozan ve Minbic Kanaat Önderleri Komitesi Üyesi Şêx Sadiq El-Esîdî, demokratik bir toplumun inşasında ve Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarına karşı direnişte kanaat önderlerinin rolüne dikkat çekti.
Suriyeli göçmenleri, Türk devletinin iç savaşına ortak olmamaları konusunda uyaran kanaat önderleri, Kuzey ve Doğu Suriye’nin yüz yıllardan beri güvenli olduğunu, binlerce Suriyeli göçmenin Türk devletinin anlaşmaları sonucu göç ettiklerini kaydetti.

REJİMİN TAVRINA TEPKİ

Daha sonra konuşan Enwer Mislim ise, Suriye rejiminin, işgal saldırılarına ve Türk devletinin Suriye halkına yönelik katliam ve ihlallerine karşı tavrını eleştirerek, "Özerk Yönetimin tutumu başından beri açıktır. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve savunması için Suriye’nin de halkını savunması gerekir" dedi.

'DEMOKRATİK SİSTEMDEN RAHATSIZ OLDULAR'

Toplantının ardından katılımcılar basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 “Kuzey ve Doğu Suriye Kanaat Önderleri Komitesi inisiyatifi, Fırat, Minbic, Reqa, Tebqa ve Kobanê Kanaat Önderleri Komiteleri ile birlikte Türk devleti ve çeteleri DAİŞ’lilerin Türk faşizminden sonra Kuzey ve Doğu Suriye’nin doğumunu araştıracak.
Bölgelerimiz güvenliydi ve binlerce Suriyeli savaş nedeniyle güvenli bölgelere göç etti. Tarihte ilk kez bu şekilde özgürlük ve eşitliğin olduğu demokratik bir sistemi kurabildik. Ancak bu durum düşmanlarımızı rahatsız etti ve bu nedenle saldırılara başladılar.
Kuzey ve Doğu Suriye’deki kanaat önderleri olarak bütün oluşumları onurlarını ve şehitlerin kazanımlarını korumaya, köleliği kabul etmemeye çağırıyoruz. Uluslararası topluma çağrımız, insani değerleri korusunlar ve uluslararası hukuka göre davransınlar.

'DOĞRU YOLA DÖNMELERİ İÇİN YARDIMA HAZIRIZ'

Faşist Türk devletinin planlarına alet olan Suriyelilere çağrımız, bu kirli tavırlarını bıraksınlar ve Türk devleti ile DAİŞ’in suçlarına ortak olacaklarına toplumlarına geri dönsünler. Doğru yola dönmeleri için onlara yardımcı olmaya hazırız.
Bütün oluşumlara sesleniyoruz; onurlarını korumak için QSD’nin etrafında kenetlensinler."